Dell EMC’nin Avamar ürünü, Yedekleme ve tekilleştirme piyasasında adını çok fazla duyduğumuz başarılı bir üründür. Avamar’ı hem fiziksel bir cihaz hem de sanal bir VMware paketi olarak satın alabilirsiniz. Bu makalede Avamar Virtual Edition for VMware’in özellikleri ve ilk kurulumu anlatılacaktır.
Avamar’ın yedekleme teknolojisiyle; sanal makinelerinizi, çalışanlarınızın bilgisayarlarını, nas cihazlarınızı ve enterprise uygulamalarınızı yedekleyebilirsiniz. Yaptığınız yedekleme işlemini, isterseniz Avamar’ın kendi içinde gelen replikasyonu ile çoğaltabilir, isterseniz yedeklemenin kopyasını buluta çıkabilirsiniz. Bu sayede uçtan uca tam güvenilir bir yedeklemeye sahip olursunuz.
VMware sanallaştırma ortamında Avamar kurulumu oldukça basit ve yönetimi modern bir arayüze sahiptir. Dell Technologies’in yedekleme ve arşivleme çözümü olan Data domain ile entegrasyonu sayesinde diğer yedekleme çözümlerine göre gözle görülebilir, ciddi anlamda network kullanım oranını ve yedekleme sürelerini düşürebilirsiniz.
Kurulumu oldukça basittir. Avamar, Suse Linux üzerinde hazırlanmış bir VMware Ovf dosyası ile gelir. Ovf dosyasını VMware ortamınıza import ederek ve daha sonrasında ortamınıza göre konfigürasyonunu yaparak çok kısa bir sürede yedek almaya başlayabilirsiniz.
Avamar, Suse Linux üzerinde çalıştığı için, işletim sistemi kaynaklı sorunlardan etkilenmesi çok zordur. Ayrıca SMB’den bulaşan ransomware, cryptolocker gibi ataklara karşı uçtan uca izole bir ortam sağlar.
Avamar Virtual Edition kapasite başına lisanslanır. Aşağıdaki tabloya göre ihtiyacınız belirlenebilir.
Alacağınız yedek boyutuna göre VMware ortamındaki kaynak ihtiyacı aşağıda belirtilmiştir.
Avamar Virtual Edition Kurulumu
Yukarıda kurulum ve kullanım kolaylığından bahsetmiştim. Şimdi ilk kurulumu beraber yapalım.
Öncelikle https://support.emc.com/downloads/793_Avamar-Virtual-Edition adresinden “Avamar 18.2.0 Virtual Edition for VMware ESXi and vSphere” paketini indirelim. Kurulum öncesinde herhangi bir lisans girmeden 30 gün boyunca deneme sürümünü kullanabilirsiniz.
İndirmiş olduğumuz dosyaları bir klasöre çıkaralım. Ovf ve vmdk dosyalarını görüyoruz.
Kuruluma başlamadan önce Avamar için hostname belirleyelim ve bu hostname’in dns kaydını açalım.
Dns sunucumu açıyorum ve ilgili kaydı ekliyorum.
Dns kaydımız tamamlandı. Nslookup komutuyla, Avamar için açmış olduğumuz dns kaydını ve Vcenter sunucumuzun dns kaydını kontrol edelim.
Dns kayıtlarımız çalışıyor. İndirmiş olduğumuz ovf dosyasını Vcenter’a import etmeye geldi sıra. Vcenter’ı açıyorum. Vcenter üzerinde cluster’a sağ tıklıyorum ve Deploy OVF Template seçeneğini seçiyorum.
Burada Local file seçtikten sonra, klasöre çıkarmış olduğum Ovf ve Vmdk dosyasını seçiyorum.
Sanal sunucunun hangi VMware Cluster altında duracağını seçiyorum.
Burada sanal sunucunun hangi VMware host’ta duracağını seçiyorum.
Sanal sunucunun nereye kurulacağını göstermiş olduk. Bir sonraki adımda özet bir ekran geliyor.
Lisans anlaşmasını kabul ediyorum.
Sanal sunucunun disk dosyaları için datastore’u seçiyorum.
Network’ü seçiyorum.
Paketlenmiş ovf dosyasını sunucuya göndermek için hazırız. Finish ile upload işlemini başlatıyorum.
Görüldüğü üzere ovf paketi sunucuya yükleniyor.
Avamar Virtual Edition sunucusunun oluşturulma aşaması tamamlandıktan sonra, VMware üzerinden sunucuyu açıyorum.
Bizleri otomatik olarak network konfigürasyonunu yapabileceğimiz bir ekran karşılıyor.
Burada sayıları kullanarak network, dns ve ntp bilgilerimi giriyorum. Beşinci seçenek ile girmiş olduğum bilgileri doğruluyorum.
Yeşil bir yazıyla yapmış olduğum konfigürasyonu doğruladı.
Https://pocavamar.galaxy.intra/avi/avigui.html adresine gidiyorum. Varsayılan kullanıcı adı: root Şifre: Changeme olarak giriş yapıyorum.
Avamar konfigürasyonu için sağ tarafta bulunan install ile devam ediyorum. Burada password ekranında her servis ve konsol için ayrı ayrı şifre koyabilir veya tek bir şifre ile devam edebilirsiniz.
Server Settings kısmından time zone’u Europe/Istanbul olarak seçiyorum ve Continue ile devam ediyorum.
Konfigürasyon için işlemler başladı.
Konfigürasyon tamamlandı. Go to Resources Page tıklayarak devam ediyorum.
Buradan Avamar Web UI linkine tıklıyorum ve Avamar Yönetim Konsoluna web tarayıcı üzerinden erişiyorum.
Avamar’ın modernize edilmiş web konsolu üzerinden, işlemlerinizi rahatlıkla yapabilir ve monitör edebilirsiniz.
Web konsolun yanında bir de java tabanlı konsol bulunuyor. Java konsolu açmak için ise indirmeler kısmından Avamar Console’u indirip kullanabilirsiniz.
Konsolu açtıktan sonra bizleri dashboard karşılıyor.
Sektörde adını sıklıkla duyduğumuz yedekleme ve deduplication çözümü olan Dell EMC Avamar’dan bahsettik. Eğer sizlerde yeni bir yedekleme ve veri güvenliği çözümü arıyor veya elinizdeki çözümü değiştirmeyi düşünüyorsanız mutlaka görüşüp doğru bir planlama için Dell EMC Avamar’ı konumlandıralım. Bir başka makalede görüşmek üzere.