ARM ‘nin satışıyla Birleşik Krallık’taki merkezinin değişimemesi için İşçi Partisi, hükümetin devreye girmesi gerektiğini söyledi.
2016 yılında Softbank‘ın satın aldığı Cambridge merkezli yonga üreticisi Arm’nin Amerika merkezli Nvidia’ya satışını duyurmuştuk.
“Satan kaybeder, alan kazanır.” mottosuyla yorumlarsak, İngiliz merkezli çip üretici firmasının satışıyla teknolojik olarak Amerika’nın üretiminde stratejik olarak güçleri kendine topladığını söylemek mümkün.
Yasal olarak bağlayıcı güvenceler alınmalı
Bu el değişikliği İngiliz iç siyaseti açısından hoş karşılanmadı. İngiliz İşçi Partisi’den Ed Miliband; “3.000 kişi İngiltere’de olmak üzere toplam 6.500 kişiyi istihdam etmekte. Eğer hükümet aktif bir sanayi politikasına gerçekten inanıyorsa, bu satışın olası sonuçlarını, şirketin genel merkezi ve binlerce istihdam imkanları da dahil olmak üzere görmezden gelmesi gerekir. ve yasal olarak güvenceler alınmalı. ” dedi.
Ülke siyasetinden gelen yüksek sesler sonrasında hükümet tarafı ise, “Önerilen devralmalar öncelikle ilgili taraflar için ticari bir mesele olsa da, hükümet bunları yakından izliyor. Devralmanın Birleşik Krallık için bir tehdit oluşturabileceğini düşündüğümüzde, hükümetimiz konuyu daha fazla araştırmakta tereddüt etmeyecektir. Anlaşma bu şartlarda farklılık gösterebilir.” dedi.
Konu ne kadar muhalefet içersede soğuk savaş döneminde rol oyuncularının el değiştirmesi dengenin değişmesine sebep olabilir.