Arcserve UDP ve Backup İşlemleri

Bu makalede sizlere yedekleme alanında kendini ispatlamış Arcserve firmasının son ürünü olan Arcserve Unified Data Protection 5 ürününün genel özelliklerden bahsedip sanal ortamın yedekleme konfigürasyonunu anlatmaya çalışacağım.

Arcserve UDP nedir?

 

Mimari

 

UDP nin 3 temel bileşeni bulunmaktadır ve bu temel bileşenler lisans bağımsızdır.

1- Udp Console (Manager, Catalog, Database, Virtual Standbye, Archive Backups/RPS to Tape)

2- Recovery Point Server (Backup Datastore, Source-Side Data Reduction, Global Deduplication, Compress, Backup Replication, AES Encrypted, Data Seeding)

3- Udp Agent (Fiziksel ya da desteklenmeyen hypervisör üzerineki sanal sunucuların imaj bazlı yedeklerini alınabilmesi için uygulama bağımsız yüklenen tek bir çeşit agent)

 

 

 

Ne Anlama Gelir?

 

Recovery Point Server : Backuplar için depolama alanıdır. Temel yetenekleri, global deduplication, source-side data reduction , compress ve encryptiondur. Bir veya birden fazla olabilir, lisans bağımlı değildir. Birden fazla Recovery Point Server ları birbirine bağlayarak backupların replikasyonlarını yapabilirsiniz. Fiziksel (ajanla) ya da sanal sunucuları (istenirse ajansız) şekilde belirlediğiniz bir veya birden fazla disk alanında (Recovery Point Server) Global deduplication yaparak imaj bazlı yedeklerini almaktadır.

 

Replication : Birden fazal Recovery Point Server kurarak bunların kendi aralarında replikasyonlarını yapabilir ve yedeklerinizi birden fazla yerde saklayabilirsiniz. İsterseniz Replication özelliğini bir üst seviyeye çıkartıp (lisans kısıtlamalı) file, uygulama ve fiziksel ya da sanal sunucuların imaj bazlı replikasyonunu yapabilirsiniz.

 

High Availability (HA) : Replication özelliği dosya, uygulama fiziksel/sanal imaj bazlı replikasyon yaparken, HA ise yapılan replikasyonlardan sonra oluşabilecek disaster anında otomatik olarak çalıştıracağı işlemler ile merkez sunucularınızı kontrol eder, eğer bir kesinti tespit ederse uzaktaki sunucularınızı otomatik olarak aktive ederek kullanıcılarınızın buraya yönlendirilmesini sağlar. Bu da disaster anında kesintiyi minimuma indirir.

 

Tape Archive : UDP yi teyp cihazınıza bağlı olan sunucuya kurmak zorunda değilsiniz. UDP bir sanal sunucu veya başka bir fiziksel sunucuda olabilir. Teyp entegrasyonu için UDP nin teyp bileşeninin ilgili sunucuya kurulumu yeterli olacaktır. Böylelikle aldığınız imaj bazlı yedekler içindeki istediğiniz sanal sunucuları, global deduplication yapılmış recorvery point serverin içinden seçebilir duruma geleceksiniz.

 

Virtual Standby : Aldığınız fiziksel ya da sanal sunucuların imaj backuplarını belirlediğiniz bir hypervisor (esx/vmware, hyper-v/microsoft) üzerinde dönüştürerek production sunucunuzu kontrol etmeye başlar. Production sunucunuzda bir kesinti tespit ederse sanal sunucu üzerindeki bu dönüştürdüğü yedeği ayağa kaldırarak gelişmiş bir backup disaster çözümü sağlamaktadır.

 

Kurulum

Arcserve UDP kurulumu oldukça basit, herkesin aşina olduğu next next finish mantığında J

Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.

Bütün bileşenleri kuracağımız için  “arcserve udp data protection-full” seçeneğini seçiyoruz.

İsterseniz Sql Server 2008 Express kurulumunu otomatik yapar ya da sizin dışarda biir Sql sunucunuz varsa buradan gösterebilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra varsa update’ler check ettirilebilir.

www.arcserve.com adresinden setup dosyasını indirip çalıştırıyoruz (30 günlük demo lisansı alabiliyorsunuz).

Backup Konfigürasyonu

Arcserve UDP web konsoluna giriş yaptığımızda bizi aşağıdaki ekran karşılıyor.Bizlere yardımcı olmak için Arcserve tüm konfigürasyonu 3 adımda yapabileceğimiz şekilde yönlendiriyor.Mantık gayet basit ve anlaşılır.

1.Adım: Yedeklenecek makineleri ekle (Source)

2.Adım: Nereye yedekleneceğini seç (Destination)

3.Adım: Yedekleme planı oluştur (Plan)

Ben menülere değinmek istediğim için bu wizard ile devam etmiyorum ve kapatıyorum.

En çok kullanacağımız kısım resources menüsü altında toplanmış. Yukarıdaki wizard’a ait her adım bu menü altında.

1.Adım (Source)

Yedekleyeceğimiz makine ya da makineleri ekliyoruz.

Add Nodes dedikten sonra ekleyeceğimiz node tipini seçip gerekli hesap bilgilerini girdikten sonra connect’e tıklıyoruz

Belirttiğimiz vcenter’a bağlandı ve altında çalışan cluster yapısını gördükten sonra istediğiniz makineleri seçip “Add to List” deyip ekledikten sonra save diyoruz. Yedek alınacak makinelerimizi eklemiş olduk ve artık konsolda vCenter/ESX gurubu altında görüyoruz.

2.Adım (Destination)

Yedeklemenin nereye yapılacağının ayarı. Burası Destinations altında gözükecek.

“Add a Recovery Point Server” butonuna tıklıyoruz.

Sunucumuzun bilgilerini girdikten sonra save dememiz yeterli.

Belirttiğimiz sunucuya agent kurulacağı için yeniden başlatılması gerek. Siz isterseniz yükle ama yeniden başlatma, yükledikten sonra belirtilen saatte başlat ya da otomatik yeniden başlat seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

Bu adımdan sonra bu sunucuya bağlı bir backup alanı ekleniyor. Bunun için sağ tarafta bulunan Actions menüsünden “Add a Data Store” tıklıyoruz.

 

Açılan ekranda datastore ismini, hedef yeri (paylaşılmış bir klasör ya da eklediğiniz recovery point server’a ait local bir diske aldırma seçeneğiniz mevcut), sıkıştırma oranını, paralel çalışacak işlem adedini ve diğer spesifik ayarları belirleyebiliyorsunuz. Bu kısımdaki Data Destination, Index Destination ve Hash Destination kısmına değinmek gerekirse;

Data Destination: Aynı olmayan veri bloklarının tutulduğu alandır.

 

Index Destination : İndeks verilerinin tutulduğu alandır.

 

Hash Destination : Hash veri tabanının tutulduğu alandır. Konum olarak Solid State Drive (SSD) kullanması tavsiye edilir. SSD kullanılması RAM miktarı ihtiyacını düşürecektir.

Hash Destination is on a Solid State Drive (SSD) : Yapıda SSD disk varsa seçilir.

 

“Hash Memory Allocation”  Hash için kullanılacak RAM miktarının belirlendiği kısmıdır.

 

“Deduplication Block Size” kısmı tekilleştirme blok boyutunu ayarlandığı kısım. Blok boyutunun arttırılırsa tekilleştirme azalır.

 

Backup Destination folder, Data Destination, Index Destination ve Hash Destination alanları için farklı path belirtilmelidir.

 

Bu ayarları da kaydettikten sonra backup plan kısmına geçebiliriz.

3.Adım (Plan)

Backup planımızın ismini girdikten sonra tipini seçiyoruz. Ben “Agent-Based Windows” seçiyorum ve “Add Nodes” tıklıyorum.

Bu kısımda da bir konuya değinmek gerekli. Bilindiği üzere sanal ortamların yedeği alınırken yaşanan en büyük sorunlardan biri snapshot alma ve silme işlemlerinin sanal makineleri cevap veremez hale getirebilmeleri. Bu noktada Arcserve iki seçenek sunuyor. Eğer yedeği alınacak her makineye agent kurarsanız sanal makinenin snapshot’ı alınmadan yedek alabiliyorsunuz. Diğer seçenekte backup proxy olarak bir sunucu görevlendirebilirsiniz (fiziksel veya sanal).Ama bu seçenekte backup süresince sanal makine üzerinde snapshot saklanır ve biterken silinir. Eğer bunu kullanmak isterseniz task type kısmında “Host-Based Agentless” seçeneğini seçip bir sunucu görevlendirmeniz gerek.

Not: Proxy olarak kullanılan sunucu sanal ortamda yedek alınan sunucuların disklerini kendi üzerine alarak çalışmaktadır.

Eklediğiniz grubu seçtikten sonra (vCenter) makineler listeleniyor. Hangi makinelerin yedekleri alınacaksa seçip sağ taraftaki selected nodes kısmına ekleyip ok diyoruz. Burada istediğiniz sunucunun tamamını ya da sadece belirttiğimiz sürücülerinin yedeğini alma seçeneğimiz de var.

Destination kısmında local disk, paylaşılmış klasör ve eklemiş olduğumuz Arcserve UDP Recovery Point Server seçebiliriz.

Schedule kısmında “Add Backup Schedule” seçeneği ile backup tipimiz (full&incremental, günlük,haftalık,aylık veya custom) için kurallar oluşturuyoruz.

Recovery Point Retention kısmında günlük, haftalık, aylık yedeklemelerimizden geri dönük kaç adet point tutacağımızı belirtiyoruz.

Recovery Point Retention kısmında günlük, haftalık, aylık yedeklemelerimizden geri dönük kaç adet point tutacağımızı belirtiyoruz.

Catalogs kısmında dosya bazında geri dönerken yedeğin içindeki bir dosyayı aradığınızda hızlı bulabilmeniz için indexleme seçeneği mevcut. Bunu hangi yedeklemelerde (günlük, aylık ve custom) yapacağını seçebiliyorsunuz.

Eğer Exchange Server yedeği alıyorsanız ve buradan direkt olarak bir exchange objesi (mailbox, mail, mail folder vb) dönmek istiyorsanız “Generate Exchange catalogs (for granular restore) altındaki “All Backups for Nodes with Exchange Installed” seçeneğini aktif edin.

 

Advanced menüsünde SQL ve Exchange sunucularınız için istediğiniz yedeklerde loglarını truncate ettirebilme, yedekten öncesi veya sonrası komut çalıştırabilme, email ayarları (sadece istenilen alert’lerin gönderilmesi) ile yedeklenen kaynaktaki cpu,ram,disk ve network I/O değerlerinin belirtilen threshold değerlerinin üzerine çıkması durumunda da alert ürettirme şansınız mevcut. Yani oldukça fazla şeyi izleyebiliyor ve yönetebiliyor durumdasınız.

 

Manuel olarak back almak isterseniz “Plan Groups” altından istediğiniz sunucuyu seçip back now tıklanır.

Ardından backup işleminin detaylarını “Jobs” menüsü altından detaylı olarak izleyebilirsiniz.

Detaylara girildiğinde tekilleştirme yüzdesi, sıkıştırma yüzdesi ve genel olarak alandan ne kadar tasarruf edildiğini yüzdelik değerler ile görebiliyorsunuz.

Ayrıca recovery point servers kısmına geldiğinizde o datastore üzerinde veride ne kadar sıkıştırma oranı ve tekilleştirme yapıldığını görebilirsiniz.

 

Arcserve UDP ürününün diğer özelliklerine başka makalelerde yer vermeye çalışacağım. Sonraki makalede restore işlemlerini anlatıyor olacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

Görüşmek üzere

Exit mobile version