Apple ve Google, Bluetooth teknolojisini kullanarak yetkililerin korona virüs temasını izlemelerine yardımcı olmak için iş birliği yapıyor. Silikon Vadisi’nin iki devi virüse maruz kalanları ve temas ettikleri kişileri belirlemek için bir platform geliştireceklerini duyurdu.
Şirketler ilk olarak Mayıs ayında iOS veya Android sistemlerinde çalışabilecek mevcut halk sağlığı uygulamaları üzerine kurulu ara yüzler sunacak, bunu önümüzdeki aylarda kullanıcıların tercih edebileceği daha kapsamlı bir platform izleyecek.
Google tarafından yapılan açıklamaya göre korona virüsü testi pozitif sonuçlanan bir akıllı telefon kullanıcısı, test sonuçlarını yerel sağlık kuruluşları tarafından sunulan uygulamalara anonim “tanımlayıcı işaret” olarak girebilir. Bu tanımlayıcı veriler daha sonra, kullanıcının hizmetin etkinleştirildiği kişiyle iletişim kurduğu herkesle anonim şekilde değiştirilir.
Kullanıcılar daha sonra tanımlayıcı kayıtlarını buluta yükler, ardından virüs için pozitif test edilen herhangi biriyle bir arada bulunduklarında bir bildirim alırlar.
Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer karantina uygulamalarını etkin uygulamak ve temasları izlemek için teknolojiyi kullanıyorlar. Salgın ile mücadele etme konusunda teknolojiyi başarılı şekilde kullanan ülkelere örnek olarak İsrail, Tayland ve Hong Kong gösterilebilir.
ABD hükümeti ise olası çözümler için Silikon Vadisi’nden çok şey bekliyor, Facebook ve Google geçen ay virüsün yayılmasını izlemek için cep telefonu konum verilerini kullandıklarını doğrulamıştı.
Teknoloji gizlilik endişelerini de beraberinde getirdi
Ancak bunun yanında, gizlilik savunucuları ve dünya çapındaki uzmanlar, pandemi bittiğinde potansiyel olarak bir gözetleme aracı olarak kullanılabileceğini söyleyerek temas izleme teknolojisiyle ilgili endişeleri dile getirdiler. Bazı uzmanlar da Bluetooth kullanarak temas izlemenin ne kadar etkin ve isabetli olabileceği konusunun tartışmaya açık olduğunu belirtti.
ABD Başkan’ı Donald Trump, virüs konusunda yaptığı bir brifing sırasında kendisine Apple ve Google’ın ortaklığı hakkında soru sorulduğunda gizlilik endişelerine de değindi, “Çok çok yeni bir teknoloji, çok ilginç ama birçok kişi bir insanların özgürlüğü konusunda endişeleniyor”.
Dünya’nın en popüler iki mobil işletim sisteminin sahip ve azılı rakipleri Apple ve Google, gizliliğin, temas izleme çalışmalarının merkezi olacağını açıkladı.
Bunun yanında kullanıcıların, platformun çalışması için açık bir izin vermek zorunda olacaklarını ve bu izinle birlikte kişisel bilgiler ile ilgili hiçbir bilgi toplanmayacağının da taahhüdünü verdiler.
Şirketler yaptıkları açıklamalarda, “Gizlilik, şeffaflık ve rıza bu çalışmada bizim için son derece önemlidir.” Mesajı verildi. Ayrıca çalışmaları, başkalarının da incelemesi ve üzerine istedikleri gibi çalışması amacıyla açıkça yayınlayacaklarını da belirttiler.