Yargıç, Corellium firmasının ürününün adil kullanım kapsamında olduğuna karar verdi
Apple Inc., güvenlik araştırmacıları tarafından sistemindeki güvenlik açıklarını test etmek için kullanılan “sanal iPhone’lar” üreten bir Florida şirketine karşı telif hakkı iddialarında haksız bulundu.
Apple, Corellium LLC’nin işletim sistemini, grafik kullanıcı arayüzünü ve cihazların diğer özelliklerini izinsiz kopyaladığını iddia etmişti. Corellium, iPhone’un işletim sistemindeki hataları keşfetmeye yardımcı olma kisvesi altında hareket etmekle ve ardından bilgileri “açık pazardaki en yüksek teklifi verene satmakla” suçlanıyordu.
Davanın yargıcı Rodney Smith Salı günü, Corellium’un eylemlerinin, “iOS için yeni, sanal bir platform oluşturduğu ve Apple’ın iOS cihazlarında bulunmayan özellikleri eklediği” için telif hakkı yasasının istisnası kapsamına girdiğine hükmetti. Corellium’un ürünün, kamu yararı yarattığı sebebiyle adil kullanım kapsamında değerlendirildi.
Apple’ın, sistemindeki kusurları keşfeden sözde beyaz şapka korsanlarını ödüllendirdiği bir “ödül programı” var. Apple, Corellium’un ürününün bunun çok ötesine geçtiğini savundu. Bu iddilara karşı Corellium, potansiyel müşterileri değerlendirdiğini ve bazılarını reddettiğini söyledi.
Corellium, müşterilerinin devlet kurumları, finans kuruluşları ve güvenlik araştırmacıları olduğunu söyledi. Şirket ayrıca Apple’ı, halkın güvenlik açıkları hakkında öğrendiklerini sınırlamak için güvenlik araştırmalarını kontrol etmeye çalışmakla suçladı. Şirket yetkilileri, Apple’ın şirketi satın almak için görüşmelerde bulunduğunu ancak iki tarafın fiyat üzerinde anlaşamadığını söyledi. Apple, bir yıl sonra söz konusu olan telif hakkı davasını açtı.
Corellium’un sanal iPhone’u sadece masaüstü bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Sanal telefon, arama yapamaz, kısa mesaj gönderemez, iTunes’a erişemez veya bir iPhone’un yapabileceği diğer şeyleri yapamaz.
Yargıç, verdiği kararda şu ifadeleri kullandı: “Kayıtlarda, Corellium’un ürününün güvenlik araştırmasına yönelik olduğu ve Apple’ın da kabul ettiği gibi güvenlik araştırması için kullanılabileceği şeklindeki konumunu destekleyen kanıtlar var. Dahası, şirketi başarıyla satın alsaydı Apple bu ürünü dahili testler için kullanırdı. “
İki şirketin yetkilileri de bu karar ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Apple, Oracle’ın davasını örnek gösterdi
Apple, davanın Oracle ile Alphabet’in Google birimi arasındaki milyar dolarlık anlaşmazlığa benzer olduğunu savundu. Bu davada temyiz mahkemesi, Google’ın Android işletim sistemine dahil edilmek üzere Oracle’ın kodlarını kopyalama hakkına sahip olduğu iddiasını reddetmişti.
Yargıç, Corellium’un hala güvenlik önlemlerini aşmak için çeşitli araçları kullanmayı yasaklayan “Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasasını” ihlal ediyor olabileceğini söyledi. Bu nedenle davanın bu yönün bu aşamada bir karara bağlamadı. Yargıç, iki tarafa davanın nasıl ilerleyeceğini belirlemek için 11 Ocak’a kadar bir durum raporu sunmaları gerektiğini bildirdi.
Kaynak: bloomberg.com
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Boeing 737 Max Amerika’da Tekrar Uçuşlara Başladı
Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı Yayımlandı
2021 Motorlu Taşıt ve Emlak Vergi Oranları Belli Oldu