Geçtiğimiz hafta Apple, milyonlarca kullanıcısına kötü amaçlı yazılım yüklediklerine dair uyarıda bulunmadığı iddia edilerek suçlanmıştı. Teknoloji devi, bu iddialara karşılık olarak sorunlu uygulamaların, uygulama mağazası App Store’dan engellenmesine dair sayısal veriler içeren bir makale yayınladı.
Yayınlanan rapora göre Apple, kullanıcıları manipüle edilmekten koruma çabalarının bir parçası olarak 2020 yılında yaklaşık 1 milyon riskli veya savunmasız uygulamanın App Store’a dahil olmasını engelledi.
Blogda, retlerin 48.000’inin gizli veya belgelenmemiş özellikler içeren uygulamalara uygulandığı, 150.000’den fazla uygulamanın ise spam, kopya veya kullanıcıları bir satın alma işlemi için manipüle etmek gibi yollarla yanıltıcı olduğu için reddedildiği belirtildi.
Bunlara ek olarak Apple’ın uygulama inceleme ekibi, geliştiricilerin ihtiyaç duyduklarından daha fazla kullanıcı verisi talep etmeleri veya kullanıcı verilerini yanlış kullanmaları nedeniyle 215.000’den fazla uygulamayı reddetti.
Apple, 2020’de 470.000 geliştirici hesabını feshettiğini ve dolandırıcılık endişeleri nedeniyle ek 205.000 geliştirici kaydını da sildiğini açıkladı.
Teknoloji devi, kullanıcı verilerini takip eden uygulamalarının ve hileli geliştirici hesaplarının, oluşturulduktan ortalama bir ay sonra feshedilerek tehlikenin ortadan kaldırıldığını belirtti.
Apple, “Maalesef, bazen geliştirici hesapları tamamen dolandırıcılık odaklı oluşturuluyor. Bir geliştirici kötü bir ihlale sebep olur veya çeşitli ihlaller tekrarlanırsa, saldırgan Apple Geliştirici Programından çıkarılır ve hesabı feshedilir,” dedi.
1,5 milyar dolarlık işlem engellendi
Şirket, bu izleme protokollerini uygulayarak, 3 milyondan fazla çalınan kredi kartının kullanılmasını önlemenin yanı sıra, potansiyel olarak sahte App Store işlemlerinde kullanılabilecek 1,5 milyar dolardan fazla paranın işlenmesini engellediğini de belirtti.
Apple yöneticileri, geçtiğimiz hafta mahkemeye sunulan e-postalara göre 128 milyon kullanıcı tarafından 203 milyon kez indirilen 2.500 kötü amaçlı uygulamayı ortaya çıkardıklarını belirtiyor.
Bir ArsTechnica raporuna göre ise, Apple’ın etkilenen kullanıcıları kötü amaçlı uygulamalardan haberdar edip etmemeye dair fikir alışverişinde bulunulduğunu gösteren diğer e-postalara rağmen, Apple’ın yasal temsilcileri kullanıcıları kötü amaçlı yazılım yükledikleri konusunda uyardıklarına dair kanıt sunmadı.
E-postalar, Apple ve Epic Games arasında devam eden üç haftalık bir duruşmanın parçası olarak gönderildi.
Epic Games, iPhone üreticisini uygulama içi dağıtım ve ödeme süreçlerinde rekabeti önemli ölçüde azaltmak için pazar gücünü kötüye kullanmakla suçlayarak geçen yıl Ağustos ayında Apple aleyhine dava açmıştı.
ABD davası, Epic Games’in Apple’a karşı açtığı davalardan sadece biri. Epic, Avustralya, AB ve İngiltere gibi diğer bölgelerde de yasal işlem başlatma arayışında.
Kaynak: zdnet.com
Diğer Haberler
Microsoft Güncellemelerinden Sonra Outlook’da Mail Görüntüleme ve Oluşturma Hataları!
Microsoft, Exchange Server İçin Kritik Güncellemeler Yayınladı
Microsoft, Teams’de “Webinar” Özelliğini Sunmaya Başladı