Android Uygulamalar Windows’a Geliyor: Project Latte
Android’deki uygulamaları yakın zamanda Windows 10 üzerinde görebiliriz. Microsoft Project Latte ile bunu sağlamayı amaçlıyor.
Project Latte, daha önce karşımıza Project Astoria olarak çıkmıştı. Project Astorianın amacı Android için geliştirilen uygulamaların çok az bir kod değişikliğine giderek Windows Mobil platformu üzerinde çalışmasını sağlamayı amaçlamıştı. Ancak Microsoft bu konuda maalesef pek başarılı olamadı.
Şirketin yeni hedefi ise Project Latte ile Android uygulamalarını Windows 10 üzerinde çalışmasını sağlamak. Microsoft’un bu yeni projesinde uygulama geliştiricilerin Android için geliştirdiği uygulamaları kod değişikliği yapmadan veya çok az kod değiştirerek MSIX formatında paketlemesine ve Windows Mağazasında yükleyebilmesine imkan sağlıyor. Konuya yakın kaynaklara göre önümüzdeki yıl geliştirilen çözümü bilgisayarlarımızda görebiliriz.
Şirketin bu projeyi hayata geçirebilmesi için WSL (Windows Subsystem For Linux) platformunu kullanacağı tahmin edilirken, yakın zamanda WSL için GUI Linux uygulamalarının yanı sıra GPU hızlandırma desteğiyle uygulamaların performansını arttırmıştı.
Projenin önündeki en büyük sorun olarak Google Play hizmetleri görünüyor. Google, Play hizmetlerinin Android ve Chromebook’lar haricinde herhangi bir işletim sistemine eklenmesini istemiyor. Bu yüzden Project Latte’nin Play Hizmetleri için destek içermesi şimdilik mümkün görülmüyor. Ancak yakın zamanda iki şirket arasında bir anlaşma gerçekleşirse bu mümkün olabilir.
Hali hazırda Windows üzerinde bulunan telefon uygulaması ile bazı Samsung telefonları Android uygulamamların Windows 10 üzerinde çalışmasına olanak sağlıyor. Ancak uygulamalar yerel işletim sisteminde çalışmadığından pek verimli olmuyor. Uygulamaların işletim sistemi üzerinde çalışması şüphesiz ki daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlıyor.
Eğer Project Latte tam anlamıyla hayata geçerse Windows 10 üzerindeki uygulamaların sayısı büyük bir hızla artış göterecektir. Ayrıca bu durum Windows’u neredeyse evrensel bir işletim sistemi haline getirecektir.
Kaynak: windowscentral