Haberler

Almanya’da Hidrojenle Çalışan Trenler Faaliyete Başladı

Dünyanın ilk hidrojenle çalışan trenleri, Almanya’da faaliyetlerine başladı. 14 hidrojen treninden oluşan filo, 100 kilometrelik bir mesafede çalışacak.

Alstom hidrojenli tren
Alstom hidrojenli tren

Otomobillerde olduğu gibi otobüs, metrobüs ve diğer toplu taşıma araçlarında da fosil yakıtlar yavaş yavaş yerini hidrojen yakıtlara bırakıyor. Dünya’nın hidrojenle çalışan ilk trenlerinin Almanya’da kullanımına başlandı. Yakıt hücresi tahrikiyle çalışan 14 hidrojen treninden oluşan bir filo, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletindeki dizel lokomotiflerin yerini alacak. Trenler sadece Hamburg yakınlarındaki Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde ve Buxtehude şehirlerini birbirine bağlayan 100 km’lik (60 mil) hat üzerinde çalışacak.

BMW ve Toyoto’dan Hidrojen İşbirliği

Coradia iLint hidrojenle çalışan trenler, Fransız sanayi devi Alstom tarafından geliştirildi. Demiryolunun sahibi olan devlet yan kuruluşu Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LVNG), trenleri satın almak için Alstom ile 92,3 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı. Trenleri işletecek gaz ve mühendislik şirketi Linde ve Elbe-Weser Demiryolları ve Taşımacılık Şirketi(EVB) de projenin bir parçası. 

İlk etapta 5 hidrojenli tren geçtiğimiz Çarşamba itibari ile yolcu taşımacılığına başladı. Yıl sonuna kadar bu rakamın artması ve 15 dizel trenin yerini alması planlanıyor. Hidrojen yakıtlı trenler 4.5 litrelik dizel yakıtı ile yapılan mesafeyi 1 kilogram hidrojen yakıtı ile yapabiliyor. Fransız şirket Alsom tarafından üretilen trenler, 1000 kilometrelik menzile sahipler ve saatte 140 kilometre hıza kadar çıkabiliyorlar.

Hidrojen yakıtlı trenlerin kullanımı aslında Almanya için bir milat değil. 2017 yılında Coradia iLints’ten 14 adet tren sipariş verilmiş, Eylül 2018 yılında da test amaçlı sürüşler yapılmıştı. Alman yönetici Stephan Weil, hidrojenle çalışan trenlerin faaliyetine ilişkin “Bu proje dünya çapında bir rol modeli, Aşağı Saksonya’da yapılan başarılı bir dönüşümün mükemmel bir örneği” ifadelerinde bulunuyor.

Siz de hidrojen yakıtların kullanımı hakkında görüşlerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu