Çin merkezli yapay zeka ve robotik firması AgiBot, insan benzeri robotların eğitiminde kullanılmak üzere büyük bir veri setini açık kaynak olarak yayınladı. AgiBot World Alpha adı verilen bu veri seti, 100’den fazla robotun gerçek hayattaki senaryolarda topladığı bir milyondan fazla hareket dizisini içeriyor. Şirket, bu veri setinin araştırmacılara ve geliştiricilere, robotların eğitim sürecini hızlandırmada yardımcı olacağını belirtti.
Robotik Eğitimde Yeni Dönem
AgiBot World Alpha, çok amaçlı humanoid robotların eğitimi için özel olarak tasarlanmış geniş ölçekli bir veri seti olarak öne çıkıyor. Veri setiyle birlikte açık kaynaklı sistem, temel modeller, standartlaştırılmış karşılaştırma ölçütleri ve veri erişimini kolaylaştıran bir çerçeve de sunuyor.
Son yıllarda jeneratif yapay zekanın yükselişiyle birlikte robotik alanında önemli bir ivme gözlemleniyor. İnsan benzeri robotlar uzun süredir var olsa da, bu robotların farklı senaryolarda görev yapabilecek şekilde eğitilmesi karmaşık bir süreçti. Robotların belirli hareketleri öğrenmesi ve ne zaman uygulayacağını anlaması için büyük miktarda bilgi işlem gücü ve zaman gerekiyordu.
Ancak jeneratif yapay zeka, robot yazılımlarının daha akıllı hale gelmesini sağladı. Bu sistemler, bir durumun bağlamını anlayarak gerçek zamanlı olarak çözüm üretebiliyor. Yine de bu ilerlemeler, yüksek kaliteli veri eksikliğini bir kez daha gündeme getirdi.
AgiBot World Alpha, robotların eğitimi için gerekli olan yüksek kaliteli veriye olan ihtiyacı karşılamayı hedefliyor. Veri seti, beş farklı hedef alanda 100’den fazla gerçek dünya senaryosunu kapsıyor. Ayrıca ince motor hareketleri, alet kullanımı ve çoklu robot iş birliği gibi karmaşık hareketleri de içeriyor.
Veri setine, Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 lisansı altında erişim sağlanabiliyor. Bu lisans, akademik ve araştırma amaçlı kullanımı mümkün kılarken ticari kullanımı yasaklıyor. AgiBot World Alpha veri setine GitHub veya Hugging Face platformları üzerinden ulaşabilirsiniz.