ADSelfService – Manage Engine
AdSelfService plus Bilgi İşlem’e gelen ilk seviye şifre resetleme talepleri (Firmanın büyüklüğüne göre bu talepler gelen taleplere oranla %40 ila %60 bir orana sahip) ni tamamen ortadan kaldıran SMS methodu ile veya gizli sorular sorarak kullanıcıların kendi şifrelerini yine kendilerinin resetlemesine olanak sağlayan bir uygulama
ADSelfService ürününü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:
http://www.manageengine.com/products/self-service-password/download.html
İndirilen exe dosyası üzerine sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır diyoruz:
Gelen karşılama ekranına NEXT diyerek devam ediyoruz.
ADSelfService lisans anlaşmasını kabul etmek için Yes i tıklayıp devam ediyoruz.
Gelen ekranda ürün kurulum dosyalarını nereye kuracağımız soruyor. Varsayılan olarak C dizini altına ManageEngine\ADSelfService Plus dosyası altına açacaktır. Kurulum dizinini Browse diyerek değiştirebilirsiniz. Next diyerek devam ediyoruz.
ADSelfService Plus’ın hangi portu kullanacağını seçiyoruz. Varsayılan olarak gelen 8888’dir. İsterseniz bunu değiştirebilirsiniz.
Gelen ekranda Next diyerek devam ediyoruz.
Kayıt bilgilerinizi girdikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Kurulum için aşağıdaki bekleme ekranı geliyor. Kurulum yaklaşık 1 dakika sürer.
Kurulumu bitirmek için Finish diyoruz.
Kurulum bittikten sonra web arayüzü servis başlattıktan sonra (Servis İsmi: ManageEngine Ad Self Service Plus) otomatik olarak açılacaktır. Web arayüzden bağlanmak için tarayıcıda htp://localhost:port diyerek bağlanabiliriz. Gelen ekran aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki ekranda da görebileceğiniz gibi kullanıcılar bu ekrandan şifrelerini resetleyebilicekler yada kilitlenmiş olan hesaplarını açabileceklerdir. Yönetici girişi için
Kullanıcı adı:admin
Şifre admin dir.
Giriş yaptıktan sonra Domain ayrıntılarımızı gireceğimiz ekran gelecektir. Domain adını, Domain Controller adını ve domain admin adı ve şifresini girdikten sonra Ekle diyerek devam edin.
Tüm bilgiler doğruysa domain başarı ile eklenecektir.
Daha sonra yapılandırma ayarlarından Yönetim Ayarları Gina Kurulumu tıklayarak, ADSelfService Gina yapılandırması için agent kuruyoruz. Gelen ekranda agent kurulacak makinaları seçiyoruz.
Agent Kurulduktan sonra Kullanıcının Kayıt olması gerekmektedir. Tarayacı üzerinden http://Sunucuadı:port yazarak ADSelfService’in web arayüzüne girilebilir. Buradan Etki Alanı Kullanıcı Girişi bölümünde AD kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabilir.
Giriş yapan kullanıcıyı aşağıdaki ekran karşılar. Burada ADSelf Servis ile otomatik şifre resetlenebileceğini, kilitlenen kullanıcı hesabının açılabileceğinden bahsediliyor. Kayıt olmak için BURAYA TIKLAYIN yazan yere tıklıyoruz.
Gelen ekranda şifremizi unuttuğumuzda yada hesap kilidini açmak istediğimizde karşımıza gelecek güvenlik sorusunun cevabını girmemizi istiyor. Bu alana yönetici istediği şekilde farklı sorular hazırlayabilir.
Kullanıcının şifresi kilitlendiğinde veya şifresini hatırlamadığında Windows’un Lock ekranında, Ctrl+Alt+Del tuşlarına basması yeterlidir.
Şifre resetle / Hesap Kilidini Kaldır seçeneğini tıkladıktan sonra önümüze aşağıdaki gibi bir ekran gelir Bu ekranda şifre resetlemek veya hesap Kilidini açmak için ilgili seçimi yapmamız yeterlidir.
Parolayı sıfırlamayı seçtiğimizde aşağıdaki ekrana kullanıcı adını ve domain adını giriyoruz.
Sonraki ekranda daha önceden cevapladığımız güvenlik sorularına verdiğimiz cevapları vermemizi istiyor. Bu alanı doldurduktan sonra Devam diyerek işleme devam ediyoruz.
Gelen Ekranda yönetici tarafından belirlenmiş şifre özellikleri hakkında bilgi veriliyor(şifre uzunluğu vb..) bu ekranın alt tarafındaki Parola Sıfırla alanına yeni şifrenizi girmeniz gerekmektedir.
ADSelf Service’i kullanarak kullanıcılar şifrelerini kolaylıkla resetleyebileceklerini gördük. Bu resetleme sırasında email ile yada sms ile bir doğrulama kodu göndererekte şifre resetleme işleminin daha güvenli olmasını sağlayabiliriz.
Gelelim Ekstra Özelliklerine;
Kullanıcılar birbirlerini tıpkı Exchange GAL de ararmış gibi arayabiliyor ve birbirlerinin dahili numarasından Active Directoryde girili tüm öğelerine kadar erişebiliyor.
*Ayrıca kullanıcılar uygulamaya cep telefonlarını, 2. Cep telefonlarını, mail adreslerini veya Active Directory de yer almasını istediğiniz herhangi bir alanı doldurabiliyor ve en güzeli de bunları push edebiliyorsunuz. Yani kullanıcı ara yüze geldiğinde mecburen kendi Office bilgisini listeden seçebilir!
Buda sizin Active Directory düzenlemekte kaybettiğiniz vakti geri kazandıracaktır.
Son Olarak;
Tüm bu yapılan işlemler ile ilgili sistem üzerinden hazır raporlar alabiliyorsunuz.
Ürün 500 kullanıcı için lisanslaması sitede en üst versiyonu 995$ civarlarında (Bknz: http://www.manageengine.com/products/self-service-password/pricing-details.html)
Ürünün Sistem Gereksinimleri ise;
Supported Browsers –
One of the following browsers is required to be installed in the system:
- Internet Explorer 5.5 and above
- Netscape 7.0 and above
- Mozilla 1.5 and above
- Firefox 1.5 and above
Supported Databases –
The following databases are supported:
- PostgreSQL (default database bundled with the product)
- MS SQL
- MySQL
Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.
Ürünün resmi web sitesi http://www.manageengine.com/products/self-service-password/
Ürünün Türkçe sitesi: www.manageengine.com.tr