3. Parti Yazılımlar

Acronis Backup 12

Acronis, geçtiğimiz Temmuz ayında yeni versiyon yedekleme ürünü olan Acronis Backup 12’yi birçok teknolojik yenilikle birlikte yayımlandı. Acronis bu ürünle tüm on-premise ve cloud platformlarını desteklemeyi hedefliyor. Bunları detaylarıyla burada anlatmaya çalışacağım.  

Yayımlanan bu sürüm Standard edition olarak tanımlanıyor. Advanced Edition ise önümüzdeki aylarda duyurulacak. Standard edition daha önceden merkezi yönetim içermezken v12 standard edition ile merkezi yönetim özelliği de sunuyor. Standard edition’ın Advanced’e göre farklarını da özet olarak; Teyp, tekilleştirme ve gelişmiş raporlama özelliklerinin olmaması diye belirtebiliriz. Bu özelliklere ihtiyaç duyan kullanıcıların Backup Advanced 11,7’yi kullanması gerekiyor.

Teknolojik Yenilikler;

v12’nin en önemli özelliği şüphesiz yeni bir mimari üzerine kurulması diyebiliriz. Yeni mimari, eskiden konsol üzerinden yönetilen sistemi kaldırıp, web tabanlı bir yönetimi getirdi. Bunun yanında arşiv formatı da yeniden dizayn edildi. Bu sayede yedekler sürekli incremental olarak tek dosyaya yazılabiliyor. Bu format Datadomain, StoreOnce gibi tekilleştirme cihazları için de daha optimize bir yapıda. Ayrıca yedekleme ve restore performansı rakiplerine göre avantajlar sunuyor.

 Acronis müşterileri yeni versiyonu abonelik şeklinde satın aldıklarında da önemli bir avantajdan yararlanabiliyorlar. Bu özellik yönetim sunucusunun bulut üzerinden kullanılabilmesi özelliği. Bu sayede bir sunucuyu bu iş için ayırmak zorunda kalmıyoruz. Ayrıca bu sistem buluta yedekleme konusunda da oldukça başarılı. Müşteriler ilave cloud kapasitesi alarak 2. Kopya yedeklerini Acronis Cloud’una gönderebiliyorlar.

 Acronis Backup 12 ‘nin diğer önemli yeniliği ise sanallaştırma tarafındaki özellikleri. Acronis, önceki versiyonlarında da VMware ve Hyper-V sanal makinelerini yedekleyebiliyordu. Bunun yanında Xen, KVM, Oracle VM gibi sanallaştırma platformlarını da ajan ile yedekleyebiliyordu. Fakat VMware VM replikasyon, uygulama duyarlı VM yedekleme ve yedekleri sanal makine olarak çalıştırma özellikleri yoktu. v12 bu özellikleri de içeriyor. Ayrıca tüm sanal makineleri ajan ile yedekleme imkanı da bulunuyor. Bu sayede VMware’de fiziksel RDM ve Hyper-V ‘de pass-through disk kullanan VM’ler de yedeklenebiliyor.

Türkiye’deki kullanıcıların sevineceği bir diğer yenilik ise Türkçe arayüz desteği. Yeni mimarinin getirdiği bir avantaj olan  çoklu dil desteği ile yaklaşık 20 civarında dil, yönetim arayüzünden seçilebiliyor. Browser ayarlarınız Türkçe ise sistem size otomatik olarak Türkçe arayüzü getiriyor veya dil ayarını manuel yapabiliyorsunuz. Bu konudaki bir diğer güzel haber ise, tüm teknik kullanım kılavuzunun da Türkçe olması. Sanırım bu ikisini birden sağlayan başka bir yedekleme yazılımı yok. Bu konuda yaptığımız lobi çalışmalarının meyvesini almaktan da oldukça memnunuz J

Özellikler;

        Web tabanlı, Türkçe destekli yönetim arayüzü. Abonelik lisansı ile bulut konsolunu kullanabilme.

        Host tabanlı basit lisanslama.  Bu sayede Windows  client ve Mac’ler için Workstation, Windows ve Linux fiziksel sunucular için Server, sanallaştırma platformları için de Virtual Host lisanslarını fiziksel host sayısına göre almak yeterli oluyor. Core, Socket, VM sayısına bakılmıyor.

        Full sistem, Disk, File/Folder, ESXi host, VM ve uygulama yedekleme.

        Yedeklerin yazılabileceği alan olarak lokal disk, network paylaşımları , Secure Zone ve Acronis Cloud alanı seçilebiliyor.

        Azure ve Amazon sanal makineleri için yedekleme desteği.

        Yakın zamanda çıkacak update ile Office 365 Mailbox, IOS ve Android yedekleme desteği.

        Exchange, SQL, Sharepoint ve Active Directory uygulama desteği.

        Uygulama duyarlı sanal ve fiziksel makine desteği ile tek bir yedek ile DB, mailbox, mail, sharepoint item, Active Directory restore edebilme.

        VMware sanal makineleri için WAN optimizasyonlu replikasyon desteği.

        Disk ve VM tabanlı fiziksel ve sanal makine yedeklerinin restore etmeye gerek kalmadan  Hyper-v veya Vmware sanal makine olarak çalıştırılabilmesi. Bu sayede bozulan fiziksel bir sunucunun da yedekten saniyeler içinde çalışır hale gelebilmesi sağlanıyor. Ayrıca yedekleri VMware üzerinde sanal makine olarak çalıştırırsanız, Finalize işlemi ile VMware Storage vMotion lisansına ihtiyaç duymadan yedeğin production storage’a, makineyi geçici olarak durdurmaya  veya kapatmaya gerek kalmadan restore edilmesini sağlıyor. Sistem Hyper-V yedeğini VMware üzerinde, VMware yedeğinin de Hyper-V’de çalışmasına da olanak veriyor.

        Geniş işletim sistemi desteği. Birçok üretici Windows 2003 ve Windows XP desteğini sonlandırmışken, Acronis bu işletim sistemlerini desteklemeye devam ediyor.

        Vmware ESXi host imaj yedeği. Bu sayede ESXi host tüm konfigürasyonuyla aynı veya farklı bir hosta restore edilebiliyor.

        VM FlashBACK. Bu özellikle incremental VM restore  yapılmasına imkan vererek, restore işleminin çok kısa zamanda tamamlanmasını sağlıyor.

        Inclusion list ile istediğiniz dosya uzantılarını belirterek herhangi bir makinede path belirtmeden sadece bu dosyalar yedeklenebiliyor. 

        Block level incremental yedekleme desteği.

        Deduplication ünitleri ile uyumlu arşiv formatı.

        Universal Restore (donanım bağımsız imaj restore)

        Desteklenen işletim sistemleri

o   Windows XP SP2+, Windows 7, Windows Vista, Windows 8-8.1, Windows 10

o   Windows  2003, 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2,

o   MAC OS X 10.8-10.11

o   VMware ESXi 4.1- 6.0

o   Hyper-V 2008- 2016 Techpreview 4 (Hyper-v 2016 ile tanıtılan VM tabanlı  snapshot destekleniyor)

o   Linux kernel  2.6.9 – 4.5 ve glibc 2.3.4 veya sonrası

§  Ubuntu 9.10, 10.04, 10.10, 11.04, 11.10, 12.04, 12.10, 13.04, 13.10, 14.04, 14.10, 15.04, 15.10, 16.04

§  Fedora 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ve 23

§  SUSE Linux Enterprise Server 10 ve 11

§  SUSE Linux Enterprise Server 12 – Btrfs hariç dosya sistemlerinde destekleniyor

§  Debian 4, 5, 6, 7.0, 7.2, 7.4, 7.5, 7.6, 7.7, 8.0, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.5

§  CentOS 5.x, 6.x, 7 ve 7.1

§  Oracle Linux 5.x, 6.x, 7.0, 7.1ve 7.2 – her ikisi de Unbreakable Enterprise Kernel ve Red Hat Compatible Kernel

§  CloudLinux 5.x, 6.x, 7 ve 7.1

§  ClearOS 5.x, 6.x, 7 ve 7.1

Kurulum ve Konfigürasyon;

Acronis Backup 12’yi on-premise veya cloud tabanlı olarak test etmek isterseniz, her iki durumda da aşağıdaki linkten deneme sürümünü  indirerek  kullanıma başlayabilirsiniz.

http://www.acronis.com/en-us/business/backup/

Ürünün kurulumu oldukça basit.  Çok ayrıntıya girmeden kurulum ve konfigürasyon ekranlarını  vermeye çalıştım.

 Aşağıdaki ekranlarda görüldüğü gibi sadece iki tıklama ile kuruluyor. Eğer isterseniz kurulum arayüzünü de Türkçe olarak kullanabilirsiniz.clip_image002

Kurulumu custom olarak yapmak isterseniz de aşağıdaki seçenekleri göreceksiniz. Ortamda Vmware varsa, iki türlü Vmware ajan kurma imkanımız oluyor. Bunlardan biri Windows ‘a kurulan, diğeri de virtual appliance  şeklinde kurulan vmware ajanıdır.

clip_image004

Kurulum tamamlandıktan sonra yönetim konsoluna erişim için gerekli link masaüstünde oluşturuluyor.

Ayrıca ajan kurulan her makineye kurulan “backup monitör” de tray ‘de çalışmaya başlıyor. Bunun sayesinde eğer bir makinde yedekleme görevi çalışırsa, bununla ilgili durum bilgisini ve gerektiğinde iptal ve erteleme işlemleri yapılabiliyor.

clip_image006

Desktop linkine tıkladığınızda karşınıza login ekranı geliyor ve local admin yetkisine sahip bir kullanıcı ile yönetim konsoluna login olabiliyorsunuz. Login olduğunuzda da karşınıza aşağıda sağda göründüğü gibi bir ekran geliyor. Kurulum sırasında yönetim sunucusuna da yedekleme ajanı kurulum seçeneği aktif olduğu için kurulum yaptığımız sunucunun da ismini görüyoruz.

clip_image008

Yedekleyeceğiniz makineleri konsola eklemek ise oldukça kolay. Sağ üstte görünen “ADD” butonuna tıklayarak gerekli ajanları download edebileceğiniz veya uzaktan kurabileceğiniz alana ulaşabilirsiniz. Bu alanda Windows, Hyper-v, Vmware ve uygulama ajanları uzaktan kurulabiliyor. Linux ve MAC agent’ların ise download edilerek ilgili makinede kurulması gerekiyor.

clip_image010

Burada örnek olarak VMware agent konfigürasyonunu yaptık. Kurulum sırasında opsiyon olarak VMware Windows agent’ı seçtiğimiz için “Register an already installed agent” seçeneği ile ilerleyerek, önce makine ip ve kullanıcı bilgilerini sonra da vCenter veya ESXi host bilgilerini girerek sisteme vmware sanal ortamını tanımlamış oluyoruz. clip_image012

VMware ajan konfigürasyonu tamamlandığında aşağıdaki gibi tüm çalışan ve power off VM’leri All devices ekranında görebiliyoruz.

clip_image014

Yedek almak ve restore etmek ise oldukça kolay. Yedekleme planı oluşturmak için tek yapmanız gereken, yedeklemek istediğiniz makine veya makineleri seçmek. Yedekleme planına default olarak “new backup plan” ismi geliyor fakat bunu değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca aşağıda kırmızı ile işaretlenmiş ikona tıklayarak gelişmiş yedekleme seçeneklerine ulaşabiliyorunuz.   “Application Backup” seçeneği ile ise seçili makinede SQL, Exchange veya AD gibi gibi uygulamalar varsa bunu  belirtebiliyorsunuz ve bu sayede ilgili makine için uygulama datası restore etmek mümkün olabiliyor.  Butona bastığınızda ilgili uygulama için gerekli hesap bilgileri isteniyor.

clip_image016

Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra restore etmek istediğimizde ilgili makineyi seçip restore butonuna basmak yeterli. Restore seçenekleri aşağıdaki gibi karşımıza çıkıyor. Bu ekranda geriye dönük tarih ve saat ile restore noktaları ve restore türleri seçilebiliyor. Ayrıca daha önce de belirttiğim gibi, istenirse yedeklenen fiziksel veya sanal makine “Run as VM” seçeneği ile sanal makine olarak da çalıştırılabiliyor. Exchange maibox veya mail item restore işlemleri de oldukça hızlı bir şekilde yine bu bölümden yapılabiliyor.

clip_image018

Özet;

Acronis Backup 12, yukarıda görülebileceği gibi oldukça kullanıcı dostu ve basit bir arayüze sahip. Neredeyse hiç eğitim gerektirmeden sistem yöneticileri tarafından kullanılabilecek bir ürün. Bunun yanında Türkçe desteği de önemli bir avantaj sağlıyor. Acronis ‘in v12 ile hedefi halen kullanımda olan tüm bulut, mobil ve on-premise uygulama ve platformlarını desteklemek. Bunu da kullanıcının hayatını kolaylaştırarak yapıyor.

Ürün ile ilgili her türlü sorularınızı ve eğitim ihtiyaçlarınızı bana aşağıdaki mail adresinden iletebilirsiniz.

Mehmet Çolakoğlu

[email protected]

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu