ABD yönetimi, Çin’in yapay zekâ ve ileri yarı iletken teknolojilerinde liderlik elde etmesini engellemek için yeni kısıtlamalar getirdi. Biden yönetimi tarafından açıklanan bu adımlar Çin’in bu teknolojileri askeri güç olarak kullanabileceği endişesiyle alındı.
ABD Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ modellerinin geliştirilmesinde kritik öneme sahip yüksek bant genişlikli bellek (HBM) çiplerinin Çin’e satışını sınırlayan düzenlemeler getirdi. Bu çipler, büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleyerek yapay zekâ yoğun görevlerde kullanılıyor.
Yeni kurallar yalnızca Amerikan şirketlerini değil, Güney Koreli üreticiler Samsung ve SK Hynix ile birlikte Micron Technology gibi uluslararası şirketleri de kapsıyor. Dahası, ABD, Çin hükümetiyle bağlantılı olduğuna inanılan 140 Çinli şirketi kara listeye aldı.
Bu kısıtlamalar, ABD teknolojisi içeren ürünlerin yabancı ülkelerde üretilse bile Çin’e satılmasını engelliyor. Böylece, daha önce bu tür ürünlerin Çin’e dolaylı yoldan ulaştırılması için kullanılan boşluklar kapatılmış oldu.
ABD, bu kısıtlamaları uygulamadan önce müttefikleri Japonya ve Hollanda ile aylardır müzakereler yürüttü. Her iki ülke de yarı iletken teknolojilerinde lider konumda bulunan şirketlere ev sahipliği yapıyor. Örneğin, ASML, gelişmiş yarı iletken ekipmanlarının üretiminde dünya lideri. Ancak, bu ülkeler henüz ABD’nin koyduğu kurallara tamamen uyacaklarını kamuya açıklamadı.
Bazı istisnalar da bulunuyor. Örneğin, Batılı şirketler belirli türde HBM çiplerini Çin’de paketleyebilir. Ancak bu faaliyetlerin teknoloji sızdırma riski yaratmaması gerekiyor. Bu yeni kısıtlamalar, Çin’in teknoloji sektöründe ilerlemesini yavaşlatmayı hedefliyor. Ancak, küresel tedarik zincirlerine ve yarı iletken piyasasına etkileri dikkatle izleniyor.