ABD’de 280 Milyar Dolarlık Çip Yasası Yürürlüğe Girdi
Amerika Birleşik Devletleri’nde geçtiğimiz ay senatodan geçen çip yasası bugün başkan Joe Biden’ın onayı ile yürürlüğe girdi. ABD Çipler ve Bilim Yasası kapsamında şirketlere 280 milyar dolar yatırım yapılacak.
Dünya genelinde pandemi ile başlayan çip krizi devam ediyor. Diğer yandan sektörde hem şirketler hem de ülkeler kıyasıya rekabet halinde. Öyleki yakın zamanda Samsung ve AMD yarı iletken üretimi için bir ortaklık kurmuş, ardından Intel ve MediaTek de yeni bir ortaklığa imza atmıştı. Çip üretimi için yeni bir hamle de Çin’e karşı rekabeti artırmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. Çip üretimine teşvik amacıyla 280 milyar dolarlık bir teşvik yasası hazırlandı ve geçtiğimiz hafta itibariyle yasa senatodan geçti.
Joe Biden çip yasasını imzaladı
Senato tarafından onaylanan ABD Çipler ve Bilim Yasası bugün devlet başkanı Joe Biden tarafından da imzalanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre çip üretimi yapan şirketlere 52 milyar doları yarı iletkenlere olmak üzere toplam 280 milyar dolar değerinde yatırım yapılacak.
ABD yalnızca ülke sınırları içinde üretim yapan şirketlere yatırım yapacak. Konu ile ilgili ABD başkanı Joe Biden; “Amerika’ya yatırım yapacağız. Amerika’da başaracağız. Amerika’da 21. yüzyılın ekonomik rekabetini kazanacağız” açıklamalarında bulundu. ABD, yatırım yapacağı şirketlerden ülke için güvenlik tehditi oluşturduğu belirtilen Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerde üretimini durdurmasını talep ediyor.
Amerika’nın çip yatırımından hangi şirketlerin pay alacağı bilinmiyor ancak Micron’a 40, Global Foundries’e 4.2 ve Qualcomm’a da yine 4.2 milyar dolar destek sağlanması bekleniyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR