ABD, Çinli Drone ve Çip Üreticilerini Kara Listeye Ekledi
Çin menşeili drone üreticisi DJI ve chip üreticisi SMIC firmaları, ABD’nin ticaret kara listesindeki Çinli firmaların arasına katıldı.
Söz konusu kara listedeki firmalar, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bu liste halihazırda telekom devi Huawei de dahil olmak üzere 275’ten fazla Çin merkezli firmayı içeriyor. Listeye çoğu Çinli olmak üzere toplamda 77 yeni firma daha eklendi.
Bu hamle, Çin’e sert bir tavır takınan ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlığı bırakmadan önceki son bir darbesi olarak görülüyor.
ABD yönetimi, Çin ordusu ile bağlantılı olduğu iddiası nedeniyle SMIC’e ABD teknolojisine erişimini kısıtlamak için ihracat kontrolleri uygulandığını söyledi.
ABD Ticaret Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yeni uygulama hakkında şu açıklamayı yaptı: “Kara listeye SMIC de ekliyoruz, çünkü ABD fikri mülkiyetinin ve üretim yeteneklerinin SMIC müşterileri tarafından Çin’deki askeri ve sivil füzyon çabalarını desteklemeye devam etmek için kullanılmadığından emin olmamız gerekiyor.”
Yetkili, ABD’nin SMIC firmasının Çin ordusu ile kısa ve orta menzilli balistik füzeler ve askerler için güçlendirilmiş dış iskeletler üzerinde çalıştığına dair kanıtlara sahip olduğunu ekledi.
SMIC, 2000 yılında kuruldu ve o zamandan bu yana Çin’deki en önde gelen yonga üreticisi haline geldi.
ABD şirketleri artık firmaya mal ihraç etmeden önce Ticaret Departmanından özel bir lisans alması gerekecek, bu da firmanın yüksek kaliteli çip üretmek için malzeme edinme kabiliyetini etkileyecek.
Önde Gelen drone üreticisi DJI da kara listeye eklendi
ABD hükümeti, dünyanın en büyük drone üreticilerinden olan DJI’ı da kara listeye ekleyerek, şirketin Çin’deki insan hakları ihlallerinde rol oynadığına inandığını belirtti.
Yasak, insanların DJI drone satın almasını engellemiyor. Ancak, firmanın ABD’den yapacağı herhangi bir teknoloji transferine kısıtlamalar getirileceği anlamına geliyor.
Şimdiye kadar iki firma da ABD’nin kararı hakkında yorum yapmadı.
Çin hükümeti ise söz konusu yasaklara, askeri teknolojilerin ihracatını kısıtlayan yasalar çıkararak yanıt vermişti.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret gerilimleri son aylar da daha da artmış olmakla birlikte son birkaç yıldır devam ediyor.
Kaynak: bbc.com
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Twitter, Mavi Tık Başvurusunu 2021’de Tekrar Başlatıyor
Microsoft Edge 88. Sürümü İle Gelecek Yeni Özellikler
THY Teknik Türkiye’nin İlk Yerli Modem ve Sunucusunu Üretti