Haberler

2030’a Damga Vuracak Meslekler: Dünya Ekonomik Forumu’na Göre En Hızlı Büyüyen 10 İş Alanı

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “2025 İşlerin Geleceği Raporu”, önümüzdeki yıllarda iş dünyasını şekillendirecek meslekleri ortaya koydu. Rapora göre, yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik gibi teknoloji odaklı alanlar, 2030’a kadar en hızlı büyüyen iş kolları olacak.

WEF’in raporu, 22 farklı sektörde faaliyet gösteren ve toplamda 14 milyon çalışanı temsil eden 1.000’den fazla şirketin verilerine dayanıyor. Rapora göre, 2030 yılına kadar 170 milyon yeni iş imkanı ortaya çıkacak. Ancak bu dönüşüm, özellikle teknoloji alanında uzmanlık gerektiren meslekleri ön plana çıkaracak.

Raporda, “Teknolojik değişim, jeoekonomik belirsizlik, demografik dönüşüm ve yeşil enerjiye geçiş, 2030 yılına kadar küresel iş gücü piyasasını şekillendirecek başlıca faktörler olacak” denildi.

En Hızlı Büyüyen 10 Meslek

WEF’in raporuna göre, 2030 yılına kadar en hızlı büyüyecek meslekler şunlar olacak;

  1. Büyük Veri Uzmanları
  2. FinTech Mühendisleri
  3. Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi Uzmanları
  4. Yazılım ve Uygulama Geliştiriciler
  5. Güvenlik Yönetimi Uzmanları
  6. Veri Depolama Uzmanları
  7. Otonom ve Elektrikli Araç Uzmanları
  8. UI ve UX Tasarımcıları
  9. Hafif Kamyon ve Kurye Hizmetleri Sürücüleri
  10. Nesnelerin İnterneti (IoT) Uzmanları

Rapora göre, önümüzdeki yıllarda en çok talep görecek beceriler arasında yapay zeka ve büyük veri (%87), ağ ve siber güvenlik (%70) yer alıyor. Ayrıca yaratıcılık, dayanıklılık ve uyum sağlama gibi beceriler de %66 oranında artış gösterecek. Buna karşılık, manuel becerilere olan talep %24 oranında azalacak.

2030 yılına kadar iş dünyası, teknolojik ilerlemelerle birlikte hızla değişecek. Özellikle yapay zeka, büyük veri ve siber güvenlik gibi alanlarda uzmanlaşanlar, geleceğin iş piyasasında önemli bir avantaj elde edecek. Bu dönüşüme ayak uydurmak isteyenler, kendilerini bu alanlarda geliştirmeye şimdiden başlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu