Microsoft Azure

Azure Stack HCI Üzerinde Sanal Makine Taşıma İşlemleri

Malum sanallaştırma ortamlarında sık sık bakım işlemleri gerekir, ayrıca node’ ların yoğunluğu, beklenmedik durumlar veya test amaçlı olarak sanallaştırma sistemlerindeki sanal makine ve kaynakları bazen node ve storage bazlı alt yapı noktasında hareket ettirmek gerekebilir. Bende bu makalemde temel olarak 2 node azure stack HCI mimarisinde çalışan bir lab ortamında aktif bir sanal makineyi hem node hem store bazlı taşıma işlemini anlatacağım.

Öncelikle WAC’ a bağlanıyoruz ve ardından taşıyacağımız sanal makineyi seçip manage bölümünden move diyoruz;

Bu bölüme tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir menü bizi karşılıyor

Burada sanal makinemizi bir failover cluster hedefine mi yoksa tekli bir hyper-v sunucusuna mı taşıyacağımızı ve yine bu hedef sunucuyu seçmemizi istiyor. Ben yine HCI cluster içerisindeki azn1 sunucusu üzerinde duran makinemi azn2 sunucusuna taşımak istiyorum. Bu seçeneği seçtikten sonra move düğmesine basıyoruz.

Notification bölümüne tıklarsanız süreci canlı takip edebilirsiniz

Hemen kısa bir süre içerisinde de başarılı bir şekilde kesintisiz olarak taşındığını görebilirsiniz

Burada tüm taşıma 20sn sürmüş görünüyor. Tabi ki önemli olan kesintisiz taşıması ama tabi ki kısa sürede taşıması da önemlidir. Süreyi kesinlikle taşıdığınız makinenin RAM boyutu etki edecektir.

Peki node’ların arasında taşıma işlemini gördük ve son derece kolay. Storage tarafında bir taşıma yapmak isterseniz? Aynı menü üzerinden bu sefer “Move Storage” menüsüne geliyoruz;

Bu bölümde aynı makinede olduğu gibi sanal makine ile ilişkili olan diskleri ve dosyaları başka bir cluster veya sunucuya taşıyabiliriz.

Mevcut path infra1 altında, bunu UserStorage” bölümüne taşıyacağım.

Path’i seçtikten sonra move düğmesine basıyoruz;

Yine sağ üst köşeden bu taşıma işlemini takip edebiliriz

Buda yine 18sn sürdü ama tabi i yine disklerin boyutu önemli, ancak sorunsuz geçişi gördük. Zaten HA bir yapı kurduğumuz için ve daha önceki makalelerimde de gösterdiğim gibi kompleks bir HCI mimarisine sahip olmamıza rağmen bir Windows 11 makineyi update etmek kadar kolay. Oysaki HPE olsun Dell olsun vmware mimarilerinde bu çok daha zahmetli.  Bu nedenle makine taşınma süreçleri de çok sorunsuz olduğu için patır patır node’ ları firmware seviyesinden itibaren tek bir ekrandan update edebiliyorsunuz.

Umarım faydalı bir makale olmuştur, bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu