Blog

Siber Tehdit Değerlendirmesi Nedir?

Siber tehdit değerlendirmesi, şirketlerin yada kurumların BT (Bilgi Teknolojisi) altyapısı, sistemleri ve ağlarındaki potansiyel siber güvenlik risklerini ve güvenlik açıklarına karşı değerlendirme ve analiz etme sürecidir. Siber tehdit değerlendirmesinin amacı, şirketlerin yada kurumların dijital varlıklarının ve hassas bilgilerinin gizliliğini, bütünlüğünü veya kullanılabilirliğini tehlikeye atabilecek çeşitli tehditleri ve riskleri tanımlamak, anlamak ile birlikte bu risk ve tehditleri minimize etmektir. Siber tehdit değerlendirmesi temel de nasıl gerçekleşir  adımlarını gelin hep beraber inceleyelim.

Güvenlik Açığı Değerlendirmesi

Şirketlerin yada kurumların yazılım, donanım ve ağ yapılandırmalarındaki zayıf noktaların veya güvenlik açıklarının belirlenmesini ve analiz edilmesi sürecini içerir. Güvenlik açıkları; güncel olmayan yazılımlar, yanlış yapılandırılmış sistemleri veya yama yapılmamış güvenlik zaafiyetlerini kapsamaktadır.

Risk Değerlendirmesi

Şirketlerin yada kurumların, olası çeşitli siber tehditlere karşın mağruz kalma olasılığını ve potansiyel etkilerinin değerlendirilmesini içerir. Bu değerlendirme, potansiyel zararlar ve meydana gelme olasılıklarına göre hangi tehditlerin ilk önce ele alınması gerektiğine öncelik verilmesine olanaksağlamaktadır.

Tehdit İstihbaratı

Mevcut ve ortaya çıkan siber tehditler hakkında bilgi toplamak çok önemlidir. Tehdit istihbaratı, siber suçluların ve tehdit aktörlerinin güvenlik açıklarından yararlanmak için kullanabileceği taktikler, teknikler ve prosedürler (TTP’ler) hakkında bilgi sağlamaktadır.

Güvenlik Duruşu ve Analizi

Şirketlerin yada kurumların mevcut güvenlik önlemlerini, politikalarını ve prosedürlerini siber tehditleri azaltmadaki yeteneğini belirlemek için analiz edilir. Güvenlik duvarları, izinsiz giriş tespit sistemleri, antivirüs yazılımı ve erişim kontrolleri hakkında mevcut gücünün değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Olay Müdahale Planlaması

Şirketlerin yada kurumların, siber olayları etkili bir şekilde tespit etmeye, müdahale etmeye ve kurtarmaya yönelik hazır olmasını sağlamak amacıyla olay müdahale planları ve prosedürlerini geliştirmek yada var olan  olay müdahale planları ve prosedürlerini belirli aralıklar ile güncel siber saldırılara karşın güncellemelidir.

Uyumluluk Değerlendirmesi

Şirketlerin yada kurumların, faaliyet gösterdiği ülkeler kapsamında değişen veri oteritelerinin  KvKK, FSS, GDPR, HIPAA v.s. ilgili siber güvenlik düzenlemelerine ve standartlarına uymasının sağlanmalıdır. Olası bir uyumsuzluk karşında şirketler veya kurumlar ciddi hukuki ve mali yaptırımlar ile karşılaşabirlir.

Kullanıcı Farkındalığı ve Eğitimi

Çalışanlarınızın bilgi güvenliği  farkındalık düzeyinin geliştirilmesi ve potansiyel tehditler ile güvenli çevrimiçi uygulamaların kullanılması konusunda belirli uygun görülen aralıklarda düzenli eğitim almalarını sağlayınız.

Sızma Testi

Şirketlerin yada kurumların, olası siber tehditlere karşın 3. bir göz olarak bakış açısı saplamak amacıyla ve  farklı saldırı tekniklerine karşı mevcut yollarla fark edilemeyecek zayıflıkları ve güvenlik açıklarını belirlemek için Şirketlerin yada kurumların mevcut BT alt yapı sistemlerine kontrollü saldırılar gerçekleştirmek amacıyla bellirlenen aralıklarda sızma testi yapılmalıdır . Sızma testleri genellikle etik bilgisayar korsanları tarafından gerçek dünyadaki siber saldırıları simüle etmek için yapılan ve şirketin yada kurumun güvenliğini test eden temsili bir siber saldırı  tekniğidir.

Sürekli İzleme

Şirketlerin yada kurumların, olası potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve bunlara yanıt vermek amacıyla ağ trafiğinin, sistem günlüklerinin ve güvenlik olaylarının sürekli izlenmesine yönelik araçların ve süreçlerin uygulanmasını sağlamalıdır.

Raporlama ve Öneriler

Şirketler yada kurumlar, çıkan güvenlik test ve analiz sonuçları doğrultusunda değerlendirmeyi yaptıktan sonra belirlenen güvenlik açıklarını, riskleri ve bunları minimize etmek için önerilen eylemleri vurgulayan ayrıntılı bir rapor oluşturulmalıdır. Bu öneriler, şirketlerin yada kurumların siber güvenlik duruşunu iyileştirmeye yönelik bir yol haritası görevi görmektedir.

Siber tehdit değerlendirmeleri, tüm sektörlerde yer alan ve her boyuttaki  şirketlerin ve kurumların siber güvenlik risklerini proaktif bir şekilde yönetmesi ve azaltması için çok önemlidir. Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte olası tehditlerin ve güvenlik açıklarının önünde kalmasına, başarılı siber saldırı olasılığını azaltmasına ve hassas verileri ve dijital varlıkları korumasına karşın fayda sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu