Microsoft Azure

Azure Stack HCI Windows Virtual Desktop Kurulumu

Azure Windows Virtual Desktop Nedir?

Azure Windows Virtual Desktop ile masaüstü ve uygulamaların dağıtımı, dağıtılan uygulamaların ölçeklendirilebilmesine olanak sağlayan bununla birlikte dakikalar içerisinde dağıtımları gerçekleştirebileceğimiz ve basitleştirilmiş yönetim seçenekleri ile çoklu oturum (Multi Session) ile Windows 10 ve Office 365 ProPlus için optimizasyonları ortaya koyabilen bir çözümdür.

Azure Windows Virtual Desktop bulut üzerinde çalışan bir masaüstü uygulaması hizmetidir. Kurumlarımız içerisinde halihazırda kullandığı bütün uygulama ve araçları kullanabilmek gibi bütün masaüstü avantajlarını sağlayabilen servistir.

Neden Azure Windows Virtual Desktop

Kurumlarda Masaüstlerimizi buluta çıkarmak alışılmadık görünse de hem günümüz şartlarında uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi hem de dijital dönüşüm çerçevesinde bir sonraki adımdır. Çalışanlarımız ve müşterilerimiz için kurumsal web tabanlı uygulamaları nasıl ölçeklendirdiğimizi buna benzer şekilde, artık aynı ölçeklenebilirlik potansiyeli ile masaüstlerimizi hızla dağıtabileceğimiz bir bulut servisidir. Uygulamalarınızı ve verilerinizi buluta taşıdıysanız, neden masaüstü bilgisayarları da orada barındırmayalım? Merkezileştirme kavramı aslında bizler için her şeyi bir arada tutabilmekle birlikte performans potansiyelimizi son derece artırmakta ve efektif bir kullanım sağlamaktadır. Masaüstünü tanımlayan bir yazılımla, sağlam donanıma olan bağımlılığınızı ve ürün yaşam döngülerini kısaltmak gibi avantajlar ise diğer taraftan bakılması gereken bir yaklaşımdır. Geleneksel VDI çözümleri ile bunu başarırken, bir bulut masaüstü platformunu dağıtmak, yapılandırma ve dağıtım açısından çok daha basittir. Ayrıca Azure ‘un gücünden, güvenliğinden ve ölçeklenebilirliğinden yararlanılabilmektedir.

Azure Stack HCI Azure Virtual Desktop

Buraya kadar olan kısımda Azure Virtual Desktop servisinin ne olduğundan bahsettik. Azure Stack HCI ile gerek regülasyonlar gerekse iş yüklerimizin gerektirdiği ve bu sebeplerden dolayı On-Premise tarafımızda uygulamalarımızı ya da servislerimizi çalıştırmak durumunda kalabiliriz. İşte bu noktada Azure Virtual Desktop Servisimizi bizler Azure Stack HCI ortamımız üzerinde koşturabiliriz.

Azure Stack HCI Azure Virtual Desktop avantajlarından bahsedecek olursak ;

Kullanıcı ve uygulama verilerimizi kendi veri merkezimizde tutarak regülasyonlar, uygulama gereksinimlerini karşılayabilmek.

İş yüklerimizin bağımlılıklarından dolayı (Database,vb) aynı lokasyonda tutarak performans elde edebilmek.

Windows 10, Windows 11 Multi Session işletim sistemlerini kullanarak maliyetleri minimuma indirebilmek.

Azure Portal üzerinden Azure Virtual Desktop Servisimizi kullanarak yönetim kolaylığının sağlanması.

Azure Stack HCI üzerinde Azure Virtual Desktop servisimizi kullanabilirken aşağıda belirtilen başlıklar bu senaryomuz da şu anda desteklenmemektedir. Fakat burada geliştirmeler devam ederken yol haritasına bakılarak hangi geliştirmelerin olduğu ya da olacağını da aşağıda paylaşmış olduğum adres üzerinden takip edebiliriz.

https://azure.microsoft.com/tr-tr/updates/?query=Virtual%20Desktop

Azure Stack HCI üzerinde Virtual Desktop servisimizin kurulumunu gerçekleştirebilmek için bazı ön gereksinimlerimiz bulunmakta.

  • Azure aboneliği ve bu abonelik üzerinde Azure Virtual Desktop servisimizin kurulumunu yapabileceğimiz kullanıcı haklarının tanımlanmış olması.
  • Azure Stack HCI ortamımız ve kurulumu ve konfigürasyonu yapılmış olan ortamımızın Azure üzerine register edilmiş olması gerekmekte.
  • On-Premise tarafında Active Directory ortamı ve bu ortamımızın Azure Active Directory ile Senkronize edilmiş olması.
  • Azure ve Azure Stack HCI ortamının koştuğu networkümüz üzerinde gerekli url erişimlerinin sağlanması.

Azure Stack HCI ile Azure ortamımızın haberleşmesi ve erişimlerin olması gereken adresleri aşağıda paylaştığım url üzerinden kontrol edebilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-desktop/safe-url-list

Bütün gereksinimleri sağladığımızdan emin olduktan sonra artık kurulum , konfigürasyon ve kullanıcı testlerimizi gerçekleştireceğimiz adımlarımıza başlayabiliriz.

Azure Stack HCI üzerinde Windows Virtual Desktop servisinin dağıtımı için öncelikle Azure Portal üzerine geçerek Azure Windows Virtual Desktop servisinin kurulum ve konfigürasyonlarına başlayacağız.

Azure Portal üzerinde Azure Virtual Desktop servisine gidiyoruz ve gelen ekranımız da Create a Host Pool seçimini yaparak devam ediyoruz.

Karşımıza gelen bu ekranımız da oluşturacağımız Azure Virtual Desktop servisimiz için isimlendirmemizi yapıyoruz. Host Pool Type kısmında ise Pooled seçimini yaparak ilerliyoruz.

Host Pool, Azure Windows Virtual Desktop Service dağıtımını gerçekleştirdiğimizde Session Host olarak kullanıcılarımızın oturumlarını açacağı Azure Virtual Desktop makineleri koleksiyonudur. Bir Host Pool’ da bulunan tüm sanal makineler tutarlı, süreklilik sağlayabilmek ve yine bunlara bağlı olarak iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilmek adına aynı image’dan dağıtımları gerçekleştirilmiş sanal makineler olacaktır.

Bir Host Pool iki türden biri olabilir:

  • Her oturum için ana bilgisayarının bireysel kullanıcılara atandığı kişisel. (Personel)
  • Oturum ana bilgisayarlarının, ana bilgisayar havuzu içindeki bir uygulama grubuna yetkili olan herhangi bir kullanıcının bağlantısını kabul edebileceği havuza alınmış. (Pool)

Oluşturduğumuz Azure Virtual Desktop havuzumuz içerisine herhangi bir Client (Windows Server, Windows Client) ekleyerek ilerleyebiliriz. Bizler bu çalışmamız da eğer Azure üzerinde servisimizi dağıtımını gerçekleştirecek olsaydık Virtual Machine ekleyerek devam edebilirdik. On-Premise yapımızda yani Private Cloud üzerinde bu dağıtımları yapacağımız için burada herhangi bir Virtual Machine eklemeyeceğiz. Ekran görüntüsünde de göreceğiniz gibi No seçimin yaparak ilerliyoruz.

Workspace ekranımızda yeni bir Workspace oluşturarak devam edeceğiz. Daha önce oluşturulmuş bir Azure Virtual Desktop servisimiz için oluşturulmuş bir Workspace olmadığı için Create New seçimini yaparak yeni bir Workspace oluşturuyor ve bir sonraki adıma geçiyoruz.

Azure Virtual Desktop servisimiz için Workspace oluşturduktan sonra Advanced ve Tags kısımların da herhangi bir değişiklik yapmadan geçerek son adıma geliyoruz. Gelen ekranımız da oluşturacağımız Azure Virtual Desktop servisimiz için doğrulama tamamlandıktan sonra Create seçimini yaparak artık Azure üzerinde Virtual Desktop Servisimizi oluşturuyoruz.

Bir önceki adımda Azure Portal üzerinde dağıtımını gerçekleştirdiğimiz Azure Virtual Desktop servisimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra Azure Stack HCI ortamına geçiyoruz.

Windows Admin Center üzerinden Azure Stack HCI cluster ortamımıza bağlanıyoruz.

Azure Stack HCI Cluster ortamımıza bağlandıktan sonra bizleri karşılayan ekranımız da Virtual Machine tabına geçtikten sonra New seçimini yaparak yeni bir sanal makine oluşturacağız. Burada oluşturacağımız sanal makinamız üzerine bu makalemiz de Windows Server 2019 kurulumunu gerçekleştireceğim.

Kurulumunu gerçekleştireceğimiz sunucumuz için isimlendirmemizi gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte Azure Stack HCI cluster üyesi olan ve kurulum için en uygun olan sunucumuzu seçiyoruz.

Kurulum adımlarına devam ediyoruz ve sunucumuz için Memory , Network kartımızın bağlı olacağı sanal switch, Disk ve Windows Server işletim sistemi kurulum medyamızı seçiyoruz ve ardından Create diyerek sunucumuzu oluşturmaya başlıyoruz.

Ekran görüntüsünde de göreceğimiz gibi Windows Server 2019 için hazırladığımız sanal makinamız oluşmuş oldu.

Oluşturmuş olduğumuz sunucumuz üzerinde Power tabında yer alan Start komutunu vererek sanal makinamızı açıyoruz ve işletim sistemini kurmaya başlıyoruz.

Windows Server 2019 işletim sistemi kurulumlarını tamamladığımız sanal makinamıza erişiyoruz ve bu sunucumuzu domainimize üye yapıyoruz.

Sanal sunucumuzun Domain üyeliğini gerçekleştirdikten sonra Server Manager üzerinde yeni bir sunucu rolü kurabilmek için Server Roles tabına geçiyoruz ve Remote Desktop Services sunucu rolünü seçerek Next ile ilerliyoruz.

Features ekranımız da herhangi bir bileşen yüklemeden bir sonraki adımımıza ilerliyoruz.

Windows Server 2019 işletimine sahip sanal sunucumuz üzerinde kurulumlarını yaptığımız Terminal Services rolümüz için ekran görüntüsünde de göreceğiniz sadece Remote Desktop Session Host ve Remote Desktop Licencing seçimlerini yaparak kurulumları başlatıyoruz. Diğer Terminal Services bileşenleri Azure Virtual Desktop üzerinden servis olarak kullanacağımızdan dolayı için ekstra herhangi bir Terminal Services bileşeni yüklemeye ihtiyaç duymuyoruz.

Son adım olarak artık Azure Stack HCI ortamımız da Terminal Services rolünü Install seçimini yaparak kurulumları gerçekleştiriyoruz.

Sanal sunucumuz ve sanal sunucumuzu domain üyeliklerini tamamladıktan sonra Azure Portal üzerine geçerek Azure Arc üzerinde Azure Virtual Desktop servisimize bağlayacağımız bu sunucumuzu aktif hale getiriyoruz.

Azure Portal üzerinde Azure Arc servisini açıyoruz ve ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi Servers ve ardından Add tabını seçiyoruz.

Azure Arc üzerinde sunucumuzu etkinleştirmek için Add a single server ve Generate script seçimini gerçekleştiriyoruz.

Azure Arc servisini kurmuş olduğumuz sunucumuz üzerinde etkinleştirebilmek için ön gereksinimleri belirten sayfamızı Next diyerek geçiyoruz.

Gelen ekranımız üzerinde Resource Group ,Region ve Operating System değerlerimizi tanımlayarak ilerliyoruz.

Bu adımımızda kurulumunu yapmış olduğumuz sunucu için etiketleme işlemini yapabiliriz. Ben burada ilgili alanları doldurarak bir sonraki adıma geçiyorum.

Azure Arc servisimiz üzerinde sunucumuzu etkinleştirmek için kullanacağımız Powershell scriptini Download ederek ya da scriptin kendisini kopyalarak sanal makinamız üzerinde çalıştırıyoruz.

Azure Arc üzerinde sunucumuzu etkinleştirebilmek için bir önceki adımda Azure Portal üzerinden verilen Powershell scriptimizi sunucumuz üzerinde çalıştırdık ve başarılı bir şekilde sonlandırıldığını gördük.

Sunucumuz üzerinde çalıştırdığımız script sonrasında Azure Portal üzerinde Azure Arc servisimiz üzerinde de sunucumuzun başarılı bir şekilde etkinleştirildiğini kontrol ettikten sonra bir sonraki adımımız kurulumlarını gerçekleştirdiğimiz Azure Virtual Desktop servisimizin kurulumlarına devam edeceğiz.

Azure Portal üzerinden bu kez Azure Virtual Desktop servisimize geçiyoruz.

Azure Virtual Desktop servisimiz üzerinde daha önce oluşturmuş olduğumuz StackHCI-WVD isimli Host Pool üzerine geliyoruz. Bizleri karşılayan bu sayfamızda Overview seçimini ardından da ekran görüntüsünde de göreceğimiz gibi Registration Key seçimini yapıyoruz.

Registration Key sayfamız da bizlere sağlanan Key alanını indirebilir ya da kopyalarak Azure Stack HCI ortamımız üzerinde kurulum ve konfigürasyonunu gerçekleştirdiğimiz sunucumuz üzerinde kullanarak Azure Virtual Desktop servisimize kayıt işlemini gerçekleştireceğiz.

Şimdi Azure Stack HCI ortamımız üzerinde kurulumlarını gerçekleştirdiğimiz sunucumuz üzerine yeniden geçiyoruz ve aşağıda linkleri bulunan uygulamalarımızı indiriyoruz.

 Azure Virtual Desktop Agent

 Azure Virtual Desktop Agent Bootloader

Yukarıda belirtilen uygulamaları sunucumuz üzerine indirdikten sonra kurulum işlemlerini gerçekleştirelim. Öncelikle Azure Virtual Desktop Agent kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Azure Virtual Desktop Agent uygulamasını başlattıktan sonra next ile ilerliyoruz.

Anlaşma metnini kabul ettikten sonra next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

Bizler için en önemli olan adımlardan biri olan ve Azure Stack HCI üzerinde yer alan ve Azure virtual Desktop servisimize register edeceğiz. Bunun için Azure Windows Virtual Desktop servisi üzerinde almış olduğumuz kayıt için Token tanımlamamızı ekran görüntüsünde de göreceğimiz gibi ilgili alana giriyoruz next seçimi yaparak kurulumu tamamlıyoruz.

Azure Virtual Desktop servisimiz için Agent kurulumunu gerçekleştirdikten sonra  Azure Virtual Desktop Agent Bootloader uygulamasının kurulumlarını gerçekleştiriyoruz.

Uygulama kurulumunu çalıştırıyoruz ve next ile ilerliyoruz.

Klasik lisans anlaşmamızı bu adımımızda da uygulayarak bir sonraki adımımıza geçiyoruz.

Gelen ekranımız da Install seçimini yaparak uygulamamızın kurulumunu tamamlıyoruz.

Uygulama kurulumlarımızı gerçekleştirdikten sonra yeniden Azure Portal üzerine geçerek Azure Virtual Desktop servisimize üzerinde Azure Stack HCI üzerinde kurulumları ve konfigürasyonlarını gerçekleştirdiğimiz sunucunun kontrollerini gerçekleştireceğiz.

Azure Virtual Desktop servisimiz üzerinde daha önce servis kurulumunda Pool içerisine herhangi bir makine eklememiştik. Yukarıda ekran görüntüsünde de gördüğümüz gibi Total Machine başlığı altında sunucunun eklendiğini görüyoruz.

Total Machine başlığını seçip sunucumuzun detaylarına baktığımızda da herhangi bir sorun olmadığını ve kullanılabilir durumda olduğunu görüyoruz.

Azure Stack HCI ortamımıza kurulumlarını gerçekleştirdiğimiz aynı zamanda Azure Virtual Desktop servisine tanımladığımız sunucumuz için kullanıcı yetkilendirmemizi yaparak erişimlerimizi gerçekleştirelim.

Bunun için yine Azure Virtual Desktop servisimiz üzerinde oluşturmuş olduğumuz Workspace ardından Application Groups seçimini yapıyoruz.

İlgili Workspace üzerinde Assigments tabına geçtikten sonra Add seçimini yaparak Azure Virtual Desktop kullandıracağımız kullanıcılarımızın yetkilendirmelerini yaparak çalışmamızı sonlandırıyoruz.

Azure Stack HCI üzerinde sanal sunucumuzu terminal server olarak yapılandırdık ve yine Azure üzerinde oluşturduğumuz Azure Virtual Desktop servisimiz üzerine kayıt işlemlerini gerçekleştirdik. Kullanıcı yetkilendirmelerini yaptığımız servisimize bağlantılarımızı kontrol ediyoruz. Bunun için öncelikle aşağıda belirtilen URL üzerinden erişimlerimizi gerçekleştireceğiz.

https://rdweb.wvd.microsoft.com/arm/webclient/index.html

 Evet ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi yetkilendirmesini yaptığımız wvduser01 isimli kullanıcımızla erişimleri gerçekleştirdik.

Son adım olarak sunucumuza erişimleri gerçekleştirdikten sonra yine ekran görüntüsünde göreceğimiz üzere yetkilendirme yaptığımız kullanıcımız ile bağlantımızı gerçekleştirdik.

Böylelikle Azure Stack HCI üzerinde kurmuş olduğumuz Terminal Service rolünün kurulumunu gerçekleştirdiğimiz sunucumuzu öncelikle Azure Arc servisine ve Azure Virtual Desktop servislerinin üzerinde register işlemlerini gerçekleştirdikten sonra yapımızın çalıştığını gözlemledik.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu