Blog

Reverse Proxy Nedir?

Reverse Proxy

Reverse Proxy, internete erişim için kullanılma amacına sahip ara sunucular olarak tanımlanır. Daha basit ve anlaşılır bir tanımla; bir web sitesine giriş için tarayıcı proxy ile bağlantı kurar. Proxy, bu aşamadan sonra sayfaya bağlanır ve içeriği tarayıcıya iletir. Reverse Proxy’nin amacı ağ trafiğinin düzgün akışını sağlamaktır.

İstemci için kaynakları alan Reverse Proxy, daha sonra istemciye bu kaynakları geri iletir. Temelde sağladığı üç özellik;

  • Güvenlik
  • Gizlilik
  • Hız

Reverse Proxy Ne Amaçla Kullanılır?

Reverse Proxy kullanım amacı için birçok sebep bulunabilir. Genellikle gizlilik ve güvenlik kaynaklı kullanım amacına sahip olarak nitelendirilir. Sunucuya yönelen istekler bu sayede reddedilirken kullanıcılar, kimliklerini koruyabilir. Ayrıca siber saldırılara karşı ek bir savunma vazifesi de görür. Özellikle servis yükünü birçok sunucuya dağıtarak yaşanacak hız sorunlarını da çözer. Bununla birlikte SSL şifreleme mantığı gibi ek hizmetleri ile performans iyileştirmesini kullanıcılar için sağlar. 

Günümüzde internet tabanlı uygulama çağında bulunuyoruz. İnternet dünyasında gerçekleştirilen birçok adım, bu eylemleri sağlayan kullanıcıların arkalarında dijital ayak izi bırakmalarına sebep olmaktadır. Bu kapsamda güvenlik sağlanarak “güvenlik ve gilzililik” politikasına ayak uyduracak yazılım çözümleri sağlanması önemli hale geliyor. Dolayısıyla Reverse Proxy kullanım amacıyla bahsi geçen maddelerin uygulanması için önemli bir yazılım kaynağı.

Milyarlarca arama yapılan internet dünyasında gizlilik ilkesine uygun yazılım çözümleri kullanıcılar için oldukça önemlidir. 

Reverse Proxy Faydaları Nelerdir?

Kullanıcılar için çeşitli avantajlı bulunan Reverse Proxy, temel amacına uygun olarak gizlilik sağlar. Bu sayede kullanıcılar istedikleri internet sitelerine kimliklerini gizlyerek ulaşabilir. Bununla berbaer Reverse Proxy, ziyaret edilen siteleri ön belleğinde toplar. Bu durum da kullanıcılara daha fazla hız sağlayarak, hız problemi yaşamalarını engeller. Diğer bir faydası, verileri engelleme veya istenmeyen verileri değiştirerek görme imkanıdır.

Reverse Proxy özelliklerini maddelendirecek olursak;

  • Gizlilik ve Anonomlik
  • Önbellekleme
  • SSL Şifreleme
  • Sıkıştırma
  • Güvenlik

İlgili maddeler temel özellikleri olup kullanıcılar için oldukça önemlidir.

Dolayısıyla özetlemek gerekirse Proxy, kullanım sebepleriyle ilişkili olarak pek çok avantajı bulunur. 

Reverse Proxy: Güvenliği Nasıl Verir?

Web sunucusu ve kullanıcılar arasında bir tampon görevi görerek güvenliği sağlar. Kötü kullanım amaçlı trafiği filtreleyerek web sunucusunu muhafaza eder.  Kullanıcılar sunucuya bu sayede güvenli bir şekilde bağlanır. 

Özellikle dijital tabanlı hareketlerde mahremiyet vurgusunu bu şekilde sağlamış olur.

Reverse Proxy: Yük Dengelemeyi Nasıl Sağlar?

Yük dengelemesi, birden fazla sunucu üzerinden gerçekleşen trafiği eşit bir biçimde kullanarak dağıtma becerisini kullanır ve bu sayede daha hızlı bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Özellikle yüksek hacimli web trafiğine sahip olan siteler için önemlidir. Reverse Proxy yük dengelemesini algoritma sayesinde gerçekleştirir. Bu amaçla kullanılan en yaygın algoritma türleri, round-robin, en az bağlantı ile IP tabanlı yük dengelemesi verir.

Round Robin: Bütün sunucular arasında istekleri eşit bir biçimde dağıtır. Bu süreç sayesinde tüm sunucular eşit oranda yük alır. Dolayısıyla hız problemini ortadan kaldırır.

Reverse Proxy İşletim Maliyeti Ne kadar?

Burada belirlenecek miktar, çözüm türüne göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla spesifik bir miktardan söz açmak yanlış olacaktır. Özellikle lisanslama, bakım ve destek gibi unsurlar maliyetin oluşumuna ve kesin bir neticeyle belirtilmesini sağlar. Bunun için çözüm noktalarının alıcı tarafından belirlenmesi gerekebilir, ya da hizmet sağlayıcısı tarafından incelenmesi sağlanır.

Reverse Proxy Avantajları Nelerdir?

Reverse Proxy avantajlarının doğru biçimde anlaşılması, bir işletmenin veya kullanıcının bu teknolojinin gereksinimlere uygunluk taşıyıp taşımadığının belirlenmesine yardımcı olur.

Avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yük Dengeleme: Gelen trafik birden fazla sunucuya dağıtılır ve suncuların eşit oranda yük alması sağlanır. Dolayısıyla sitenin performansında ciddi bir artış olur.
  • Güvenlik: Doğrudan saldırı olasılıklarına karşı sunucuları korur. İşlemcilerin sunucular ile doğrudan bir iletişim kurmasının önüne geçer ve potansiyel saldırıları bu şekilde filtrelemiş olur. Güvenlik riskleri de bu sayede azalmış olur.
  • SSL Şifreleme: SSL şifrelemesini yöneterek hafifletme avantajına sahiptir. Bu sayede işlemci için yük hafifletilmiş olur. 
  • Veri Sıkıştırma: Daha hızlı yükleme süreleri ile bant genişliği gibi avantajlar sağlar.

Reverse Proxy nedir ve kullanım amaçları nelerdir gibi soruları net ve anlaşılır bir şekilde anlatarak işletmeler veya bireysel kullanıcılar için önemine değindik. İnternet dünyasında veri gizliliğini sağlamak isteyenler için oldukça gerekli bir yazılım modelidir.

İnternet tabanlı gerçekleştirilen eylemlerin gizliliği ve kişisel bilgilerin korsanlar tarafından ele geçirilmemesi adına güvenlik temalı yazılımlar oldukça önemlidir. Bu yazılım türlerinden biri olan Reverse Proxy, kullanıcılara daha hızlı ve güvenli internet eylemleri amaçlarken, web siteleri için de oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir: SMB Protokolü Nedir?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu