Haberler

ABD’nin Huawei Ambargosu Genişliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei ve ZTE gibi Çinli markalara ait ambargoları sürüyor. Joe Biden yönetimi ABD ulusal güvenliği için “kabul edilemez bir risk” oluşturdukları gerekçesiyle Huawei Technologies ve ZTE’nin telekomünikasyon ekipmanlarının satışını ve ithalatını yasakladı. Karardan farklı şirketler de etkilenecek. Detaylar haberimizde.

Huawei şirket görseli

Bilindiği üzere Huawei 2017 ve 2018 yıllarında akıllı telefon pazarının en önemli isimlerinden biriydi. Android pazarında Samsung ile birlikte liderlik için yarışan marka, ABD hükümetinin yaptırımları ile karşı karşıya kalmış, pazar payını ciddi ölçüde kaybetmişti. İlerleyen süreçte kendi uygulama marketini ve işletim sistemini geliştirmeye başlayan şirket, teknoloji ekipmanları, aksesuarlar, giyilebilir teknoloji ve bilgisayar alanında da faaliyetlerini genişletmişti.

ABD’den Çinli teknoloji şirketlerine satış ve ithalat yasağı

ABD’de Cuma günü eski başkan Donald Trump tarafından uygulamaya konulan yürürlüğün devamına karar verildi. Bunun yanı sıra Çinli teknoloji şirketlerinin ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle ekipmanlarının satışına ve ihracatına da yasak getirildi. Yeni karar Huawei ve ZTE’nin önünü tamamen kapatırken, ülkede telekom ve video gözetim alanında faaliyet gösteren Dahua Technology, Hytera Communications ve Hangzhou Hikvision Digital Technology isimli şirketlerin de faaliyetlerini durduracak.

ABD Federal İletişim Kurulu başkanı Jessica Rosenworcel konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yeni kurallar, Amerikan halkını telekomünikasyonu içeren ulusal güvenlik tehditlerinden korumak için devam eden eylemlerimizin önemli bir parçası.” sözlerine yer verdi.

ABD hükümeti tarafından alınan yeni kararların ardından Huawei, ZTE ve diğer şirketlerdense herhangi bir açıklama yapılmadı. Siz de konu ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Kaynak

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Huawei için işler daha da zorlaşacak, ancak bu zorluk onların gelişimi için iyi bir sınav olacak sanki. Evet ABD büyük bir pazar ama tek değil, bu tür olaylar ülkeleri kendi teknolojilerine ve farklı marketlere yatırım noktasında teşvik ediyor.

    1. Merhaba Hakan hocam,

      Yorumunuza katılıyorum. Önümüzde çok iyi bir Nokia örneği var. Telefon pazarında çok çeşitli nedenlerle devam edemediler ancak 5G ve 6G yatırımlarıyla adını sanını çok fazla duymasak da ciddi rakamlar elde ediyorlar. Huawei, elektronik üretimi açısından daha potansiyelli bir şirket. ABD bağımlılığı olmadan birçok markette zirveye oynayabilir.

  2. İçlerinden Dahua ve hikvision’ı bir miktar biliyoruz batı da hikv. çok güçlüymüş daha önce de bazı avrupalı devletler ambargo düşünmüşler ama rekabetin bozulmasından nasıl yapacaklarını bilememişler.
    Mücadele edemiyorsan bloke etmek pek anlamsız değil ama iş işten geçtikten sonra yapıyorlar. Bütün pazarlarda dengeyi bozan bu çinli sömürüyü basit üretimleri devrederek, amelelik yapmak istemediklerinden onlar oluşturdu.:) Bileni için ZTE’e ambargo çekmek sağlam birşeyler ister ama bir şekilde etkilenseler de 4-5 yıldır yapıyorlar. ZTE gsm, ufak network pazarında chipset, board tedariği ile çok çok güçlü (amerikan malı ürünlerde birimleri var:) ) ancak amerikalılar haklı adamların arge’sini parasını ödemeden, dönüştürme adı altında, adamların teknolojisiyle geliştirilen makinelerde, adet vs ile yerel markaların rekabet edemeyeceği düzeyde pazarları kimi zaman dağıtarak sağlıyorlar. Buna haksız rekabetin gücü denir.:)
    Yandex haberlerinde gördüğümüz gibi anormal durumlar anormal kararları getirir. Bunlar biz kullanıcıların çıkarına da uygun temelde, hiçbir pazar amerikan markaları dahil birkaç şirketin dominasyonuna bırakılmamalı. Yoksa özellikle aynı topluluk markaları gizlice aralarında anlaşıyor defalarca yaşandığı üzere next-gen adı altında bizleri sömürüyorlar biz de rekabet var sanıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu