Haberler

Vodafone Yetkilisi Hasan Süel, 5G Teknolojisine İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, ülkemizde 5G teknolojisinin gelişimi ve hazırlık sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Süel, 5G teknolojisinin ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ve ülkemizin rekabet gücünün artmasına katkıda bulunacağını belirtti. Süel’in açıklamalarından satır başları haberimizde.

5G teknolojisi

Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G, çok daha hızlı ve kesintisiz bir iletişim modeli sunuyor. Ülkemizde de 5G kullanımına başlanması için hazırlıklar sürüyor. 29 Temmuz tarihinde pilot bölge olarak belirlenen İstanbul Havalimanı’nda testlere başlandı. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’un da katılımyla gerçekleşen tanıtım töreniyle birlikte, tüm vatandaşlar İstanbul Havalimanı’nda 5G teknolojisini test edebiliyor.

5G Teknolojisi Artık Türkiye’de!

Peki Türkiye’de 5G kullanımı ne zaman hizmete açılacak? Bununla ilgili henüz net bir tarih ortaya çıkmamasına karşın Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayın bu yıl içinde 5G frekans ihalesinin tamamlanıp 2023 yılında ilk sinyalin dağıtılmaya başlanacağını açıklamıştı.

Vodafone’dan 5G açıklaması

Hasan Süel - Vodafone

5G teknolojisinin Türkiye’deki gelişimi ve süreç hakkında Vodafone yetkilisi Hasan Süel birtakım açıklamalarda bulundu. Dünya’da hızla gelişen bu teknolojide Türkiye’nin de yerini alıp bir an önce faaliyetlere başlanmasını ümit ettiğini belirten Süel açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Dünya genelinde yeni nesil teknolojilere geçiş konusunda bir yarış yaşanıyor. Türkiye de bu yarışta yerini almalı ve 5G’de öncü ülkeler arasına girmeli. İnşallah yakın zamanda bizde de ihale takvimi açıklanır. Bu teknoloji üst ligi, Türkiye’nin bu ligde yer almasını beklemek için bir sebebinin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Başka bir takvime göre teknolojiyi geciktirmemek lazım. Bazı ekonomik göstergeler düzelecek diye 5G’yi geciktirmemek gerekir diye düşünüyoruz. 5G’nin 1 yıl gecikmesi 120 milyar TL’lik ekonomik faydadan mahrum kalmak demek.”

5G teknolojisinin ülkemizde bir öncelik olması gerektiğini belirten Süel, 5G’ye geçmek için 5 farklı gerekçe sıraladı;

Birincisi, daha hızlı, kaliteli, yüksek kapasiteli ve güçlü bir altyapıya kavuşacağız. İkincisi, akıllı yatırım yapmış olacağız; daha düşük maliyetle daha yüksek etki yaratacağız, yeni nesil bir teknolojiye geçerek ülkemizi bir üst lige taşıyacağız. Üçüncüsü, sanayide verimlilik ve hizmette yenilik sağlarken, yeni iş modellerinin oluşmasını mümkün kılacağız. Dördüncüsü, sağlıktan eğitime tüm kamu hizmetlerinde dijital dönüşüm hızlanacak ve artacak. Beşincisi, 5G’nin ekonomik büyümeye ve ülkemizin rekabet gücünün artmasına önemli etkisi olacak.”

Hasan Süel açıklamalarında, Vodafone ve Deloitte’nin ortaklaşa hazırladığı “Yeni Nesil Bağlantının Gücü: 5G Teknolojisinin Türkiye İçin Ekonomik ve Sosyal Faydaları” raporuna da değindi. Süel, araştırma sonuçları ile ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Araştırmamıza göre, operatörlerin 5G ihalesinin ardından 5 yıllık süreçte yapacağı yatırım ve hizmet harcamaları sonucu oluşacak GSYH etkisi 21 milyar TL olacak ve 25 bin kişilik ek istihdam sağlanacak. Türkiye’de 5G teknolojileri ile sağlanan üretkenlik ve ekonomik aktivite artışı ile 15 yıllık teknolojik döngüde 1 trilyon TL’nin üzerinde gelir artışı oluşacağı tahmin ediliyor.

Çeşitli sektörlerde yaşanacak bu gelir artışı ile ülkemiz GSYİH’sinde 479 milyar TL’lik artış gerçekleşmesi bekleniyor. 5G’den en çok faydalanacak sektörler üretim, toptan ticaret ve perakende, ulaşım ve depolama, bilgi ve iletişim olacak. 5G’nin 1 yıl gecikmesi 120 milyar TL’lik ekonomik faydadan mahrum kalmak anlamına geliyor. Bu sonuçlar gösteriyor ki 5G’nin ülkemizde bir an önce hayata geçirilerek, özellikle sektörlerde yaratacağı verimlilik artışı ile ekonomik büyümeye katkısından faydalanmak gerekiyor.”

Kaynak: Habertürk

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu