Blog

Load Balancer Nedir?

Merhabalar,

Birlikte F5 öğreniyoruz serimizin ilk yazısında giriş olarak Load Balencer nedir ve Load Balancing yöntemleri nelerdir bu konular hakkında genel bir bilgi vermek istedim.

Load Balancer, genel ve basit ifadeyle client tarafından web sitemize gelen isteği web sitemizi host ettiğimiz sunucu gurubumuza belirlediğimiz load balancer method ları ile gönderen yazılımdır.

Örneğin, cozumpark.com internet sitesi ilk yayınlandığında bir server üzerinden yayın yapıyordu ve bir sunucu ile gelen isteklere cevap verebiliyordu. Fakat, teknolojinin gelişmesiyle tablet , cep telefonu gibi cihazların hayatımıza girmesiyle bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşabilir hale geldik ve takip ettiğimiz bir siteyi gün içerisinde bir kaç kez girip görüntülemeye başladık.
Takip ettiğimiz site artık herkes tarafından öğrenilerek daha fazla yaygınlaştı. Sitemizin yaygınlaşıp herkes tarafından görüntülenmesiyle artık sunucumuza gelen istek sayısıda bir hayli fazla oldu ve tek sunucu ile çıktığımız yolda sunucumuz artık isteklere cevap veremeyecek hatta ulaşılamayacak hale geldi.
Bizde bu durumu aşmak için 2 sunucu daha yapımıza dahil ederek gerekli konfigurasyonları yaptık. Yaptık ama gelen isteği hangi sunucuya nasıl yönlendireceğim gibi bir sorunla karşılaştık.İşte bu durumda load balancer çözümü ile gelen istekleri sunucularımız arasında dağıtarak daha fazla isteğe cevap verebilir hale geldik.

Gelen istekleri sunucularımız arasında dağıtmak için load balancing method ları kullanırız. Load Balancing method ları ile hangi sunucuya ne kadar istek gideceğini belirlemiş oluruz.

Load Balancing Metotları :

Round Robin: Load balancer , her yeni bağlantı isteğini sıradaki bir sonraki sunucuya iletir ve sunucular arasında gelen isteği eşit olarak dağıtır. Bu yöntem, özellikle yük dengelediğiniz sunucunun işlem hızı ve ram eşitse, diğer konfigürasyonlardan iyi çalışır.

Ratio: Her sunucunun zaman içinde aldığı bağlantı sayısı, havuzdaki her sunucu için tanımladığınız oran ağırlığıyla orantılıdır.

Least Connections: Sistem, havuzdaki en az sayıda mevcut bağlantıya sahip server a yeni bir bağlantı iletir. Bu yöntem, yük dengelediğiniz sunucuların veya diğer ekipmanların benzer yeteneklere sahip olduğu ortamlarda en iyi sonucu verir. Bu, server başına mevcut bağlantı sayısı veya en hızlı server yanıt süresi gibi gerçek zamanlı sunucu performans analizinin çeşitli yönlerine dayalı olarak bağlantıları dağıtan dinamik bir yük dengeleme yöntemidir.

Observed: Sistem, serverları bağlantı sayısına göre sıralar. En az bağlantıyla daha iyi bir dengeye sahip server, bağlantıların daha büyük bir bölümünü alır. Bu yöntem, Least Connections yönteminden farklıdır, çünkü Least Connections yöntemi bağlantıları yalnızca yük dengeleme anında ölçer, Observed yöntemi ise zaman içinde her bir server Layer 4 bağlantılarının sayısını izler ve yük dengeleme için bir oran oluşturur. Bu dinamik yük dengeleme yöntemi, özellikle server performansının önemli ölçüde değiştiği ortamlarda yararlı olabilir.

Load balancing metotları hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Bugünkü yazımızda load balancer ve load balancing metotları hakkında genel bir bilgi verdik. Bir sonraki makalede F5-LTM ürünü kurulum ve konfigürasyonunu yapacağız.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Eline sağlık. Benim görüşüm bölümler yerine tek bir yazı daha etkili olur. Yani bu tür kısa yazılar bu tür konular için çok bölüm demektir, bu sefer bütünlük bozulabilir.

  2. Teşekkürler Hocam.
    Seri halinde ilerlemeyi düşünüyordum. Hepsini bir makalede yazarsam sıkıcı olacağını düşündüm.

  3. Hocam merhaba 3 adet website kendi aralarında nasıl güncel kalıyor arkadaki uapı tam olarak nasıl kısaca bahsedebilir misiniz?
    Yani aktif kayıt giriliyorsa bu site üzerine temelde nasıl güncel kalıyor tüm websiteleri ortak db falan mı kullanılıyor

  4. Merhabalar Kamil Bey,

    Sorunuz aslında direk bizim konumuzla alakalı değil. Biz client tarafından gelen isteği arka taraftaki sunuculara aktarıyoruz. Arka planda sunucular birbiri ile nasıl haberleşip veri yazıyor o kısım ile ilgi değil konumuz.
    Veri yazmayla alaklı olarak 3 adet iis sunucusu için bir shared storage oluşturursunuz veya DB size kalmış IIS sunucuları gider veriyi ordan çeker veya yazar.
    Konuyla alakalı olarak aşağıda link paylaştım Kontrol edebilirsiniz.

    https://docs.microsoft.com/en-us/iis/web-hosting/scenario-build-a-web-farm-with-iis-servers/planning-step-1-plan-iis-web-farm-infrastructure

    İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu