Veeam Agent for Microsoft Windows Free Kurulum ve Baremetal Backup Restore
Bu makalemizde son yılların en popüler yedekleme ürünü olan Veeam firmasının ürünü olan Veeam Agent for Microsoft Windows Free versiyonunun kurulumunu ele alıyor olacağız. Kurulum sonrasında komple sistem göçmesi durumunda eğer yedek alınmışsa yedeği geri dönebilmek için Recovery Media oluşturma işlemini yapacağız ve akabinde bir Baremetal yedek alıp restore testi yapıyor olacağız.
Günümüzde güvenlik açıkları, yanlışlıkla kullanıcı tarafından silinen verilerden kaynaklanan kayıp, donanım arızaları ve hırsızlık gibi durumlarda yedeğin can kurtarıcı bir öğe olduğunu anlatmaya gerek yok. Yedekleme bir extra işlem veya lüx olmayıp önemli datası olanlar için bir zorunluluk arz etmektedir. Ürünümüze gelecek olursak firma ürününü aşağıdaki gibi lanse etmektedir.
Virüs ve fidye yazılım saldırıları her geçen gün artıyor. Böyle bir saldırıya maruz kalırsanız sisteminiz ve kritik verileriniz risk altında kalabilir. Hazırlıklı olursanız ihtiyacınız olan verileri dakikalar içinde kurtarabilir ve çalışmalarınıza hiçbir şey olmamış gibi devam edebilirsiniz.
ÜCRETSİZ ve bağımsız bir ürün olan Veeam® Agent for Microsoft Windows, Windows tabanlı masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarları ve tabletleri. ÜCRETSİZ olarak yedeklemeniz için basit bir çözüm sunar. Böylece bilgisayarınızı bir harici sabit sürücüye, ağa bağlı depolama (NAS) paylaşımına veya Veeam Backup & Replication™ havuzuna kolayca yedekleyebilirsiniz.
Veeam Agent for Microsoft Windows FREE, 1 numaralı Veeam Backup & Replication yazılımı ile aynı teknolojiyi paylaşır. Bu ÜCRETSİZ bağımsız ajan, şirket içinde, ev ofislerde ve hareket halinde kullanılan fiziksel dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar ile genel bulutta çalıştırılan Windows bilgisayarlar için Windows yedekleme ve kurtarma çözümü sunar.
Ücretsiz Windows yedeklemeye başka neler dahil?
Güvenilir yedekleme: Bilgisayarınızın tamamı için imaj tabanlı yedeklemeler gerçekleştirin. Kanıtlanmış Veeam teknolojileri üzerinde geliştirilmiş birim seviyesinde yedekleme, dosya seviyesinde yedekleme veya klasör seviyesinde yedekleme özelliklerinden yararlanın.
Önyüklenebilir kurtarma medyası: USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir depolama cihazları, CD/DVD/BD medyası veya ISO imajı dahil olmak üzere birçok farklı medya türünde bilgisayarınız için kurtarma imajı oluşturun.
Esnek kurtarma: Tam geri yükleme, Instant VM Recovery®, Microsoft Azure ile AWS’ye doğrudan geri yükleme ve dosya seviyesinde geri yükleme seçenekleriyle kullanıcılar, verilerini kurtarmak için birçok seçeneğe sahiptir. Hem kesinti süresinin ve veri kaybı riskinin azaldığını hem de kurtarma noktası hedeflerini (RPO) her defasında karşılayabileceğinizi veya aşabileceğinizi bilmenin huzurunu yaşayın.
Kurulum ve sistem gereksinimleri noktasında aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
https://www.veeam.com/veeam_agent_windows_5_0_2_release_notes_rn.pdf Ürün şu anda günümüz de desteği olan ve kullanılan, sistemlerin hepsine kurulup kullanılabilmektedir. Tabi burada ürün Microsoft Windows ürünleri için tasarlanmış olduğundan Microsoft Windows işletim sistemine sahip olması elzemdir. Ürünü aşağıdaki adresten indirebilirsiniz. https://www.veeam.com/tr/windows-endpoint-server-backup-free.html
Ürünü indirdikten sonra çok sade bir kurulum işlemi var. Açılan ekranımızda gerekli anlaşma ve sözleşmeleri kabul ederek Install butonuna tıklayalım.
Gerekli gereksinimler kontrol ediliyor ve sonrasında kısa süren bir kurulum işlemi yapılıyor.
Kurulum sonrasında, servisler başlatıldıktan sonra yeni bir yedekleme işlemi için bir Target ekleyip, yedeğimizi almamız önerilmekte. Biz bu işlemleri adım adım ele alacağımız için Skip this, I winn configure backup later seçeneğini seçip Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Kurulum işlemi tamamlandı. Biz Recovery Media oluşturma işlemini sonra gerçekleştireceğimiz için Run Veeam Recovery Media Creation wizard onay kutusu işaretli olmadan Finish ile kurulum işlemini tamamlıyoruz.
Evet kurulum işlemi bitti ve programlarımıza Veeam bileşenleri eklendi. Biz bunları sırası ile ele alacağız ama öncelikle yedek almamamız durumunda sistemin tamamen göçmesi gibi durumlarda geri dönülebilmesi için Recovery Medya oluşturmamız gerekmekte. Bu nedenle öncelikle Create Recovery Media menüsüne tıklayalım.
Kullanılabilir boot medyası olarak biz bir iso oluşturacağız. Bunu sanal makinalara iso dosyası olarak gösterebilir, boot edilebilir flash bellek olarak veya boot edilebilir CD/DVD olarak yazdırıp, Veeam ile alanın yedekleri restore edebilmek için boot edebilirsiniz. İlgili ayarları olduğu gibi bırakarak Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.
Bu işlemler için bir iso oluşturulacak. Bunu sanal makinaya bağlayabilir, bellek veya CD/DVD üzerine yazıp kullanabiliriz. Oluşturulacak olan iso için bir yol belirleyip Next ile sonraki adıma geçelim.
Create ile iso dosyasının oluşmasını sağlayalım.
Gerekli işlem tamamlandı. Finish ile ekranımızı kapatalım.
Şimdi işletim sistemimiz üzerinden bir Baremetal yedek alıp sonrasında bir sorun olduğunu düşünerek, yedekten restore işlemini test edeceğiz. Configure Backup menüsüne tıklayarak ekranı açalım.
Bu ekranda görev oluşturmak için gelen ekranda görevimize bir isim verip Next ile sonraki adıma geçelim.
Ekranımızda üç seçenek geldi. Bunları kısaca açıklayalım. Bu aşamada tabi biz Baremetal yedekleme yapacağımız için Entire computer seçeneğini seçip Next ile ilerleyelim.
Entire computer (recommended) : Bu yedekleme baremetal seviyede yedekleme işlemini kapsamaktadır.
Volume level backup : Volume bazında yedekleme yapılmaktadır.
File level backup (clower): Bu yedekleme ile dosya ve klasör bazında yedekleme yapılmaktadır.
Bu ekranımızda yedeklemenin yapılacağı alanı belirlememiz gerekmekte. Yedeklemede 3-2-1 kuralı esastır. Bu nedenle program üzerinde bizlere yedekleme noktasında çok fazla seçenek sunulmakta. Lokal Storage seçeneği ile mevcut bilgisayarımızdaki bir alana yedekleme yapabiliriz. Shared Folder seçeneğinde network üzerinde bir paylaşıma yedekleme yapabiliriz. Veeam backup repository seçeneği ile ortamda bir Veeam profesyonel yedekleme ortamı varsa veeam depolama alanına yedekleme yapılabilmektedir. Microsoft OneDrive seçeneği ile OneDrive üzerine yedekleme yapılabilmektedir. Biz ortak bir yedekleme yapacağımız için Shared folder seçeneğini seçerek Next ile ilerleyebiliriz.
Shared folder alanına yedekleme yapılacak olan yol bilgisini yazalım. Eğer buraya doğrudan erişimimiz yok ise Access credentials bilgilerini girmemiz gerekmekte. Populate butonuna tıklayarak belirlediğimiz yola erişim sağlayıp sağlamadığımız kontrol edebiliriz. Biz erişim sağladık paylaşım alanının boyutları karşımıza geldi. Advanced butonuna tıklayarak bu alanda bize sunulan birkaç özelliğe göz atalım.
Açılan ekranda Backup alanında yedekleme için bir zaman periyodu belirleyebilir belirlediğimiz sürelerde tekrarlanmasını sağlayabiliriz. Maintenance alanında yedekleme sonrası yedeklerin kontrolü noktasında bakım yaptırabilir,
Storage alanında ise yedeklerin şifrelenmesi gibi özellikleri kullanabiliriz.
Keep backups for alanında ise yedeğin ne kadarlık zaman dilimde olan kısmının muhafaza edileceğini belirleyebiliriz. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Burada yine kapsamlı olarak yedekleme zamanı, yedek sonrası hangi aksiyonun alınacağı noktasında seçimler yapabiliriz. Bez test işleminde olduğumuz ve bu işlemi bir kez yapacağımız için Daily at seçimini kaldırıyoruz.
Next ile bir sonraki adıma ilerleyebiliriz.
Yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi. Run the job when I click Finish seçeneğini seçerek görevin bu ekranı kapatmamız ile başlamasını sağlayabiliriz. Biz işlemleri adım adım ele aldığımız için bu seçimi yapmıyorum. Finish ile görevimizin oluşmasını sağlayalım.
Görev çubuğundan konsolumuzu açtığımızda oluşturduğumuz yedeği görebiliyoruz. Backup Now butonuna tıklayarak yedekleme işlemine başlayalım.
Yedeklerimiz belirlediğimiz alana alınıyor.
Yedekleme işlemimiz sorunsuzca 6,51 GB olarak 4 dakika içerisinde tamamlandı.
Biz yedeğimizin geri dönülmesi durumunu simule edeceğiz. Bu nedenle arka plan rengimi değiştirdim. Birkaç dosya ve klasör oluşturdum. Başlat menüsünü orta kısma aldım. Yedekten döndüğümüzde yedekleme öncesi düzene dönerek aldığımız yedeğin geri dönülme başarısını test etmiş olacağız.
Sitemimizi komple göçmüş gibi hayal edelim ve oluşturduğumuz Veeam Recovery Media ile sistemimizi boot edelim. Açılan ekranda BareMetal Recovery seçimini yapalım.
Açılan ekranda yedeğimizi restore edebileceğimiz alan seçimi yapmamız gerekmekte. Bu işlemi lokal sistem üzerinden yapabileceğimiz gibi network üzerinden de yapabilmemiz mümkün. Biz Baremetal yedeğimizi ağ üzerindeki bir paylaşımlı alan üzerine almıştık.
Bu nedenle Network storage seçimini yaparak Next ile sonraki adıma geçelim.
Bir önceki ekranda yaptığımız Network seçimi ile yedeklemesi yapılan yedeği 4 farklı sistemi üzerinden dönebilme imkanına sahibiz. Biz yedeğimizi ağ üzerindeki paylaşımlı bir alana yaptığımız için yedeği dönebilmek adına Shared folder seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz. Burada dosyalarınıza erişim sağlayamazsanız Configure network settings seçimi ile gelişmiş ayarları yapabilirsiniz.
Yedeğin tutulduğu adres bilgisini ve erişim bilgilerimizi girelim. Bu aşamadan sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Bağlantı sağlanarak alınan yedek kataloğu üzerindeki yedeklemeler okundu. Bizim bir yedeğimiz olduğu için bu yedeğin seçimini yaparak Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Alınmış olan yedeğin detaylarını görebiliyoruz. Next ile sonraki adıma geçelim.
Burada Entire computer ile alınan yedeği komple, System volume only ile sadece volume bazında ve Menuel restore ile alınan yedeği manuel olarak gerekli ayarları yaptıktan sonra restore etme imkanına sahibiz. Biz sistemi göçmüş gibi düşünerek alınan yedeği Entire computer seçeneği ile döneceğimiz için bu seçimi yapıp Next ile ilerliyoruz.
Restore ile yedekten dönüşü başlatabiliriz.
Yedekten dönüş işlemimiz başarı ile tamamlandı.
Restore sonrası sistemi yeniden başlatmak için Yes butonuna tıklayalım.
Test için kırmızı ile renklendirdiğimiz arka plan, masa üzerinde sonradan oluşturduğumu dosyalar ve orta kısımda yer alan başlat menüsü yedekleme sırasında sistemimizin olduğu duruma geldi. Başarıl bir şekilde yedekleme ve restore işlemlerini test etmiş olduk.
Buraya kadar olan kısımda Veeam Agent for Microsoft Windows Free programının kurulumunu yaptık. Kurtarma medyası oluşturduk. Sistemin baremetal yedeğini ağ üzerinde bir alan aldık. Alınan yedeği restore ederek çalışıp çalışmadığını test ettik. Makalemizin bu kısmı tamamlandı.
Bundan sonraki adımda ise volüme ve dosya bazlı yedekleme ve yedekten geri dönüş testlerini ele alıyor olacağız. Umarım yararlı olur. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.
Yedek, artık ev kullanıcıları için bile çok önemli bir noktaya geldi. Bu makele referans olması açısından çok başarılı olmuş. Teşekkürler.
Exicellent work sir, please add MSSQL singlr server backup and Cluster Backup process , and vmware backup also.
Very Very Thanks for this post
Eline sağlık.
Rıza bey ellerinize sağlık, sorum olacaktı esxi üzerinden media yükledim boot ediyor ama bare metal recovery ekranı gelmiyor cmd ekranı geliyor nasıl bir yol izlemeliyim.
Lisans gerektiriyor mu