Blog

FPS Nedir? Nasıl Yükseltilir?

Saniyedeki kare sayısı olarak da bilinen FPS, Frames Per Second anlamına gelir. Temel olarak, GPU’nuzun her saniyede kaç kare oluşturabileceğini temsil eder. Daha yüksek FPS, daha iyi video kalitesiyle sonuçlanır. Bununla birlikte, görüntülenen kare sayısı, video kartının genel olarak ne kadar iyi işleyebileceğine bağlıdır. 

Örneğin, bir oyun saniyede 1 kare hızında çalışıyorsa, her saniye yalnızca bir resim görüyor olacaksınız. Bu, gerçek zamanlı bir deneyimden çok bir slayt gösterisine benzer ve bir oyun 1 FPS’de oynanamaz hale gelir. Bu nedenle, temel olarak, saniyede ne kadar çok kare işlenir ve görüntülenirse, oyun deneyimi o kadar akıcı ve duyarlı olur. 

Oyun oynarken FPS hızını etkileyebilecek farklı faktörler vardır. Bu faktörler aşağıdaki şekildedir:

  • Oyunun grafik ayarları.
  • Donanımın oyun için kullanılabilme yeteneği.
  • Oyunun optimizasyonu.
  • Oyunun çözünürlüğü.

Oyunları yüksek FPS’de çalıştırmak istiyorsanız, güçlü bir bilgisayara veya telefona sahip olmanız gerekir. Oyun oynamadan önce kontrol etmeniz gereken üç şey vardır. 

  • Oynadığınız oyunlar hangi çözünürlükte?
  • Oyun oynamak için hangi donanımı kullanıyorsunuz?
  • Hangi monitörü kullanıyorsunuz ve monitörünüz yüksek çözünürlüklü oyunları destekliyor mu?

Bu üç sorunun cevabını verdikten sonra oyununuzu oynamaya başlayabilirsiniz.

Oyun İçin İdeal FPS Nedir?

Farklı türdeki cihazlardan ve monitörlerden hangi FPS’yi bekleyebileceğinizi ve bunların nasıl performans gösterdiğini anlamak için aşağıyı değerlere göz atabilirsiniz.

30 FPS – Bu, genellikle konsollar ve düşük bütçeli oyun bilgisayarları tarafından hedeflenen performans seviyesidir. Bununla birlikte, önemli düzeyde aksaklıkların yalnızca 20 FPS’nin altında gerçekten fark edildiğini unutmayın. 20 FPS’nin üzerindeki herhangi bir şey oynanabilir olarak kabul edilebilir.

30 FPS tek oyuncu için yeterince iyidir. Bazen daha sinematik bir deneyim sağlar.

60 FPS – Bu, çoğu oyun bilgisayarı için hedef değerdir. Çok oyunculu oyunlar söz konusu olduğunda önemli bir avantaj sağlar. 

120 FPS – Bu, yalnızca 120-165 Hz yenileme hızına sahip monitörlerde görüntülenebilen kare hızı türüdür. Genellikle, yalnızca güçlü üst düzey oyun bilgisayarları, herhangi bir ayar düşüşü olmadan bu düzeyde performans gerektiren zorlu oyunları çalıştırabilir.

240 FPS – Bu FPS, en hızlı 240 Hz monitörler içindir. Fakat 120 FPS ile 240 FPS arasındaki farkı ayırt etmek oldukça zordur.

240 FPS’ye çıkmak genellikle yalnızca rekabetçi bir şekilde oynuyorsanız ve elde edebileceğiniz her avantaja ihtiyacınız varsa faydalıdır. Aksi takdirde, bazı 144 Hz monitörlerde benzer yanıt ve potansiyel olarak daha iyi görseller elde edebileceğiniz için 240 Hz’lik bir monitör almak boşa gidebilir.

FPS’nin Düşük Olmasının Nedenleri Nelerdir?

Özellikle mevcut donanımınızı yükseltemiyorsanız veya sorunun ne olduğundan emin değilseniz, donan veya çöken bir oyun oynamaya çalışmaktan daha sinir bozucu bir şey olamaz. Düşük oyun performansına katkıda bulunabilecek çok sayıda faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Güncel olmayan sürücüler
  • Eski veya yavaş grafik kartları
  • Bilgisayarda çalışan diğer programlar
  • Oyun ayarlarının çok yüksek açılması
  • Gerekenden daha yüksek bir çözünürlükte çalıştırma

FPS Nasıl Yükseltilir? 

Aşağıda oyun oynarken FPS’yi yükseltmenizi sağlayacak bileşenlerden bazılarını bulabilirsiniz:

1. GPU ve CPU

Çoğu oyun konsolunda GPU ve CPU, FPS’nizi belirleyen iki ana faktördür. Bir oyun bilgisayarında bunlar vazgeçilmez ve tamamlayıcı iki temel unsurdur. GPU, aldığınız görüntü kalitesini doğrudan etkiler; başka bir deyişle, kart ne kadar güçlüyse, görüntü o kadar gerçekçi ve ayrıntılıdır.

Ek olarak, CPU düşen yapraklar, esen rüzgar, duman efektleri ve kırık cam gibi oyun efektlerinin gerçekliğini hesaplar ve yönetir. Düşük FPS ile ilgili sorunların çoğu şu anda zayıf veya eski CPU veya GPU ile ilgilidir.

2. RAM

Doğrudan görüntü işleme rolünü oynamasa da RAM, bilgisayarın oyundaki her görüntüyü daha sorunsuz bir şekilde yüklemesine yardımcı olan bir parçadır. Bu, güncel oyunların gelişmesiyle birlikte oyun bilgisayarınızın RAM miktarının da artması gerektiği anlamına gelir. Çok yüksek bir RAM gerektirmeyen League of Legends oyunu dışında, günümüzün popüler oyunları yüksek RAM gerektirir. Bu nedenle, bir oyun bilgisayarı ile en iyi deneyimi elde etmek için RAM’ınız 8 – 16 Gb seviyesinde olmalıdır.

3. Ekran

Görüntülenen FPS seviyesini doğrudan etkileyen ilk şey, ekranın kalitesidir. Çoğu monitör, 60-75 HZ yenileme hızı gereksinimini karşılar. Günümüzde çoğu monitör 122 Hz yenileme hızına sahiptir, özellikle CS: GO oyuncuları için monitörler 144 Hz’ye kadar veya bazen 240 Hz’e kadar yenileme hızına sahiptir ve her harekette ayrıntıyı garanti eder.

4. FreeSync / G-Sync’i Yapılandırma

Bu iki teknoloji aynı işlevi görür. Monitörünüzün yenileme hızını FPS’ye uyacak şekilde dinamik olarak ayarlar. Uyumlulukları onları farklı kılan şeydir. G-Sync, Nvidia’ya ait bir teknolojidir, FreeSync ise bir AMD açık kaynak standardıdır. Nvidia kısa süre önce belirli FreeSync monitörlerinde Değişken Yenileme Hızına (VRR) izin vermeye başladı. Her sürücü güncellemesiyle birlikte daha fazla monitör için test ve destek sağlar.

FPS ile Hz Aynı Şey Midir?

Birbirlerinin yerine kullanıldıklarını duyabilirsiniz, ancak bu teknik olarak yanlıştır. Örneğin, kare hızınız yüksek ancak yenileme hızınız düşükse (veya tam tersi), bu yine de düzgün bir resim alamadığınız ve giriş gecikmesi yaşayabileceğiniz anlamına gelir.

FPS veya “Saniyede Kare Sayısı”, bir oyunun bir saniyede kaç kare görüntüleyeceğini ifade eder. Örneğin, Apple iMac saniyede 60 kare kare hızına sahiptir. Bu, ekranda bir saniyede 60 kare görüntülendiği anlamına gelir.

Yenileme hızı, monitörün ekranında yeni bir görüntüyü saniyede güncelleme sayısıdır.

Yenileme hızı ne kadar yüksek olursa, ekranınızda her şey o kadar gerçekçi ve pürüzsüz görünür: Oyun oynuyorsanız, bir video izliyorsanız veya yalnızca Windows’ta gezinmek için farenizi kullanıyorsanız, yüksek yenileme hızı size daha iyi yanıt verir.

Yüksek FPS Esports İçin Neden Önemlidir?

Rekabetçi oyuncular ve e-spor profesyonelleri, her türlü rekabet avantajını elde etmek için mümkün olan en yüksek FPS için çaba gösterirler. En iyi sonuçları elde etmek için en yumuşak animasyonlara, en düşük gecikmeye ve en az dikkat dağıtıcı etkiye ihtiyaç duyarlar. En yeni GPU’lar tarafından etkinleştirilen yüksek kare hızları, bu oyunculara rekabet avantajı sağlar.

Ciddi bir oyuncuysanız, her zaman optimize edilmiş FPS‘ye sahip yüksek kaliteli bir monitörde oynamalısınız. Aksi takdirde rakibiniz daha hızlı görebilir ve sizi yenebilir.

Canlı akış sırasında, düşük kare hızı, dalgalı video kalitesine veya önemli gecikme sürelerine neden olabilir. Monitörünüz video oyunu grafiklerine ayak uyduramıyorsa, ekranınızda yavaş bir görsel efekte neden olabilir.

Özetle diyebiliriz ki, günün sonunda hedeflemeniz gereken saniyedeki kare hızı, temel olarak tercihlerinize ve bütçenize bağlıdır.

30 FPS bile oynanabilirdir ve aslında daha sinematik bir deneyim sağlayabilir (özellikle bir oyunun çok parlak olmayan animasyonları varsa), ancak çoğu insan 60 FPS’nin yanıt verme ve maliyet etkinliği arasındaki ideal orta yol olduğu konusunda hemfikirdir.

Bu arada, üç basamaklı kare hızları, rekabetçi çok oyunculu oyunlar için veya yalnızca tek oyunculu oyunlarda ekstra yanıt vermeyi tercih eden kişiler için mükemmeldir, bu bazı grafik ayarlarının düşürülmesi anlamına gelse bile.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu