Blog

Sunucu Nedir? | Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sunucu Nedir?

Sunucu diğer adıyla server, kullanıcıların bilgisayar ağlarından erişebileceği, kullanıma ve paylaşıma açık veri ya da servisleri aktive eden bilgisayar birimlerine verilen addır. Sunucu bilgisayar, sağladığı servislere göre çeşitli adlara sahiptir. Eğer web sitesi sunuyorsa “web sunucusu” adı alır. Posta servisleri sunuyorsa, “e-posta sunucusu” adını alır. Veri tabanı sunuyorsa “veri tabanı sunucusu” olarak adlandırılır.

Sunucu aynı andan binlerce kullanıcıdan gelen taleplere cevap verebilir. Performansı bakımından masa üstü bilgisayardan daha hızlıdır ve daha geniş bir depolama alanına sahiptir. Yapılan çalışmalara göre kullanılan sunucunun da gücü değişir. Bazı sunucular çok sayıda siteyi, bu sitelere yapılan istekleri karşılamak için çok daha güçlüdür. Evlerde ise genellikle böyle bir bilgisayara ihtiyaç duyulmaz. Ancak, kurumların çeşitli ihtiyaçlarına yanıt verebilmesi için sunucular tasarlanırken daha güçlü ve uzun süreli çalışacak şekilde üretilirler.

Sunucu (Server) Nasıl Çalışır?

Sunucu (server) bir bilgisayarla karşılaştırıldığında, çok daha fazla belleğe sahiptir. Yapısında birden çok ağ bağlantısı, çok sayıda sabit sürücü ve CPU içerir. Bu durum da kısa bir zaman içinde bir web sayfasını oluşturan kodları aynı anda milyonlarca kişinin görüntülemesine olanak tanır. Sunucu ağının dışındaki kullanıcıların, sunucuya erişmesi için bir IP adresine ihtiyaç duyulur.

Bir web sitesinin alan adı, domain adı verilen site adresine karşılık gelir. IP adresi 0 ile 255 sayıların arasından dört sayının birleşiminden oluşur. Kullanıcıları ve web sitelerini IP adresleri aracılığıyla birbirine bağlayan domain, bir tarayıcının adres çubuğuna yazmış olduğu site adresini ilgili IP adresine çevirir. Bir kullanıcı içeriğe ulaşmak için ilgili bağlantıyı tıkladığında domain ve IP sistemi sayesinde içerik, depolanan sunucudan kullanıcının bilgisayarına iletilmiş olur. Böylece görseller, videolar ve görüntülenmek istenen diğer içerikler sunucu tarafından, kullanıcıya sunulmuş olur.

Sunucu Ne İşe Yarar?

Sunucuların amacı kesintisiz bir erişim sağlamaktır. İnternete 7/24 bağlı olarak çalışan sunucular, kullanım amacına uygun olacak şekilde özel yazılımlara sahiptir. Sunucuların kesintisiz erişim sağlaması için gelişmiş soğutma sistemleri bulunmaktadır. Ayrıca jeneratörlerin kullanıldığı veri merkezlerinde de oldukça geniş güvenlik önlemleri ile korunmaları sağlanır.

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Video ve radyo yayını, telefon santrali ve transferi işlemlerine kadar önemli çalışmaları sağlayan, çeşitli amaçlara hizmet eden sunucu türlerini inceleyelim.

VPS Cloud Sunucu

Bulut sunucular, son dönemin en popüler hosting uygulamalarından biridir. Web uygulamaları başta olmak üzere, yazılım yükleme, yedekleme, proje geliştirme gibi çalışmalarda ve dosya paylaşımı gibi amaçlar için kullanılır. Cloud yani bulut sunucular, üçlü alt yapı bileşenine sahip olduğu için oldukça verimli veri saklama çözümü sunacak şekilde tasarlanır.

VDS Sunucu

VDS sunucu kullanımı tamamen kullanıcıya aittir. Özel bir sanal sunucu hizmeti olduğu söylenebilir. Sunucuların her birinde kendine özgü donanım bileşenleri yer alır. Sunucunun üzerinde birbirinden bağımsız olacak şekilde işletim sistemi ve sunucu yazılımları bulunmaktadır. Sunucu üzerinde bir sunucu için ayrılan RAM ve İşlemci rakamı, aynı fiziksel sunucu üzerinde yer alan diğer VPS ya da VDS’ler tarafından kullanılması mümkün değildir. Bu özelliği sayesinde VDS sunucu her zaman daha performanslı çalışır.

Dedicated Server

Dedicated sunucu “adanmış sunucu” diye tabir edilir. Paylaşımsız sunucu çeşididir. Dedicated server sayesinde yazılım ve donanım açısından tüm kaynaklar, paylaşımsız olacak şekilde tek bir kişiye ya da şirkete tahsis edilmektedir. Bu durum diğer tüm serverlardan farklı olmasını sağlar. Dedicated servera sahip olduğunuzda; bant genişliği kaynakları tamamen sadece sizin kullanımınıza açılacağı gibi ram, disk, işlemci de sadece sizin kullanımınıza açılır.

Kurumsal Server

Kurumsal serverlar yüksek uyumluluğa sahiptir. Bunlardan tercih ettiğiniz zaman bir bulut ortamıyla entegre edebilir olması işinizi kolaylaştırır. Şirket içinde ya da bulut ortamında olması fark etmeksizin, iş yüklerini istediğiniz yerde devreye alma olanağı tanır. En temel görevi ise kesintisiz iş sürekliliği sağlamasıdır. Süreklilik herhangi bir etkiye maruz kalmaksızın devam edebilir.

En iyi sunucu hizmetini ise uzun yıllardır sektörde bulunan ve kaliteli hizmet sunan Natro’dan alabilirsiniz. Birbirinden avantajlı sunucu kiralama paketleriyle en uygun fırsatları sunar.

Sunucu ile Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sunucu ve hosting arasında bir karşılaştırma yapmak, projenize uygunluğuna karar vermeniz açısından en sağlıklı yöntemlerden biridir. Her iki hizmetin de kendine has bazı avantajları ve dezavantajları olabilir. Ancak iyi bir araştırma ile bu dezavantajları minimuma indirebileceğiniz gibi avantajların da sayısını çoğaltabilirsiniz.

Sunucu kiralama hizmetinin en önemli avantajları; güvenilirlik, performans ve koruma olarak karşımıza çıkar. Sunucu sistemlerindeki hizmetten birden çok sunucu aynı anda yararlanabilir. Bu sayede web siteniz en yüksek güvenilirlikte çalışmalarını sürdürebilir. Karşılaşılacak bir problem anında siteniz hemen başka bir sunucuya geçiş yapabilir. Bu duruma ise “sanallaştırma” adı veriliyor. Her ikisi arasındaki en belirgin fark, paylaşımdır. Sunucuda paylaşım şartı bulunmadığı ve her kullanıcıya ayrı sunucu sağlandığı için çok sayıda internet sitesi yönetseniz bile yüksek performanslı bir hizmet alabilirsiniz.

Hosting de durum biraz değişir. Hosting paylaşımlı bir sisteme sahip olduğu için web siteniz için yüksek performans sağlayacak bir hosting hizmeti almak isteseniz de bu talebinize karşılık bulamayabilirsiniz. Sunucuda kaynaklar daha gelişmiş olduğu için yüksek kapasite ve performans ihtiyaçlarına problem yaşanmadan cevap verebilir.

Bulut sunucuyu hosting hizmetinden ayıran bir fark da bağlı olduğunuz sunucuda bir sorun yaşandığında, diğer kullanıcılarla birlikte sizi de etkilemiyor olmasıdır. Paylaşımlı hosting, güvenlik tehditlerine karşı bulut sunucuya göre daha düşük bir performans ortaya koyuyor. Bulut sunucu seçimindeki en önemli önemli faktörlerden biri de güvenliktir. Verilerin ve ağın korunması için gelişmiş şifreleme önlemlerine sahiptir. Ancak hiçbir sistemde saldırılara karşı kusursuz bir hizmet verilemediğini de unutmamak gerekir.

Sunucu Kiralama Nasıl Yapılır?

Sunucu kiralama, sistemsel olarak diğerlerinden farklıdır. “Dedicated server” olarak da bilinen bu sunucularda bütün sistem özellikleri paylaşımsız olacak şekilde tek bir firmaya ya da şahısa ait olur. Yüksek trafiğe sahip web siteleri tarafından oldukça fazla tercih edilir. İşlem yoğunluğuna sahip e-ticaret siteleri sunucu kiralama hizmetini yedekleme amacıyla da kullanır. Kiralama işleminde fiziksel sunucu üzerinden belirli bir alan kiralanır ve kullanılır. RAM ve bant genişliği de dahil olacak şekilde bütün sistemi tek taraflı olarak yönetebilme kabiliyeti sağlar. Bilgisayarlardan farklı olarak tüm kaynakları kesintisiz kullanıma açar.

Sunucu Kiralama Sırasında Hangi Özelliklere Dikkat Etmelisiniz?

İnternette çalışmaların artmasıyla birlikte sunucu ihtiyaçları da her geçen çoğalarak artmaya devam ediyor. Bu doğrultuda sunucu kiralarken bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Veri merkezi seçiminde titiz olmalısınız.
  • Güvenilir bulduğunuz kurumlarla çalışmalısınız.
  • Şirketinizin gelecek planlarını dikkate almalısınız.
  • Her sunucu donanımsal olarak birbirinden farklı olduğu için özel bileşenleri göz önünde bulundurmalısınız.
  • Sunucu yönetimini kimin yapacağını belirlemelisiniz.
  • Fiyatlandırmalarda karılaştırmalar yapmanız önemlidir.

Sunucu Kiralama Hizmeti Nereden Alınabilir?

Sunucu kiralama hizmeti almaya karar vermeden önce kurumun size sunduğu hizmetler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Sunucu kiralama hizmetinde garantili donanım hizmeti, yedekli donanım altyapısı, sunucu yönetimi desteği, uptime garantisi ve ücretsiz anında kurulum hizmeti sunan Natro, her ihtiyacınıza cevap verebilecek üstün sunucu alt yapısı ile hizmet almanızı sağlıyor. Kiralama yapmadan önce mutlaka Natro’yu ziyaret etmelisiniz!

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu