Metaverse Nedir? Metaverse Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şeyi Bulabileceğiniz Bir Kılavuz
Facebook, Epic Games ve birçok teknoloji şirketi, uzun süredir yalnızca distopik bilim kurgu romanlarında bulunan bir terim olan metaverse’ü oluşturmaya yönelik yatırımlar yapıyor. Bu yüzden teknoloji dünyasındaki herkes şu an metaverse’ü konuşuyor.
Peki nedir bu metaverse tam olarak?
Metaverse Nedir?
28 Temmuz’da Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in, şirketin bir sosyal medya şirketinden bir metaverse şirketine geçeceğini söylemesi üzerine, metaverse ile ilgili tartışmalar tekrar başlasa da, metaverse terimi ilk kez, Neal Stephenson’ın 1992 distopik romanı Snow Crash‘te geçti. Snow Crash metaverse’ünde bireyler, şirketler, evler ve gerçek dünyadaki her şey, sanal bir dünyada dijital avatarlarda görünür. Bir bilgisayar korsanı ve pizza servis elemanı olan ana karakter Hiro Protagonist, bu metaverse’e kaçar ve olaylar gelişir.
Bu konsepti popülerleştiren başka bir kitap ise, daha sonra Steven Spielberg’in yönettiği bir film olan Ready Player One’dır. Ernest Cline’ın 2011’de piyasaya sürülen kitabı, gerçek dünya krize girerken insanların sanal gerçeklik oyununa kaçtığı 2045’te geçer. İnsanlar günlerinin çoğunu VR kulaklıklar takarak ve kıyamet sonrası bir çorak arazi gibi resmedilen OASIS adı verilen geniş bir sanal gerçeklik dünyasında yaşar.
Rei Kawahara’nın aynı adlı bilim kurgu romanına dayanan 2013 Japon dizisi Sword Art Online (SAO) da, popüler diğer bir başka konsepttir. Dizide 2022’de geçen bir oyunda teknoloji o kadar gelişmiş olarak gösterilir ki, oyuncular sanal gerçeklik dünyasında ölürlerse, gerçek hayatta da öleceklerdir. Bu yüzden devlet olaya müdahale eder. SAO’da yaratılan dünya biraz aşırı olsa da, metaverse bilim kurgudan gelen bu tanımlarla sınırlı değildir.
Zuckerberg’e göre metaverse, dijital alanlarda insanlarla birlikte olabileceğiniz sanal bir ortamdır. Bunu, sadece ekrana bakmak yerine, içine girebileceğiniz “sanal bir ortam” olarak düşünmeniz gerekir.
Metaverse’ü, insanların sanal gerçeklik kulaklıkları, artırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon uygulamaları veya diğer cihazları kullanarak buluşabileceği, çalışabileceği ve oynayabileceği sonsuz, birbirine bağlı sanal topluluklardan oluşan bir dünya olarak düşünebilirsiniz.
Gelişmekte olan teknolojileri takip eden bir analist olan Victoria Petrock’a göre, metaverse yukarıdaki tanımlarla kısıtlı kalmayacak. Alışveriş ve sosyal medya gibi çevrimiçi yaşamın diğer yönlerini de içerecek.
Bu kadar açıklamadan sonra metaverse için kiminle konuştuğuna bağlı olarak değişen, birden fazla anlamı olan yeni bir kelime diyebiliriz. Bu yüzden kesin bir tanım yapmak oldukça zordur. Ancak genel olarak, internet için öngörülen yeni bir aşamayı anlatır.
Mevcut web, büyük ölçüde metin, resim ve videoya dayalı olsa da, web’in bir sonraki aşaması olan metaverse’ün, algılanan bir sanal evrende birbirine bağlanan 3B sanal alanlara dayalı olması bekleniyor. Başka bir deyişle, metaverse’te etkileşim kurmak, günümüzün internetini kullanmaktan çok daha gerçek ve hızlı hissettirecek.
Örneğin 2021’deki bir Zoom toplantısı, ne kadar toplantı sorunlarımıza çözüm olarak görülse de, aslında oldukça hantal bir uygulama. Metaverse tam olarak etkin olduğunda, VR gözlüklerini takıp sanal bir masanın etrafında oturarak birbirinizi 3D olarak görebileceksiniz. Hatta bu, birlikte aynı odadaymışsınız gibi hissettirecek ve daha doğal bir şekilde iletişim kurmayı çok daha kolay hale getirecek.
Sadece toplantılar da değil. VR teknolojisi daha gelişmiş ve kullanılabilir hale geldikçe, metaverse içinde sanal biçimde daha fazla etkinlik olacak. Örneğin bir bankayı, bir sanat galerisini veya bir sinemayı ziyaret edebilecek, sanal bir mağazadaki öğelere göz atabilecek veya oyun oynamak için birbirinizle buluşabileceksiniz. Bunların tümü metaverse ile birbirine bağlanan sanal gerçeklik alanlarında olacak.
Tüm bunlar hayal gibi geliyor olabilir. Ancak 1970’lerdeki interneti ve şimdi sahip olduğunuz teknolojiyi düşünün. Bu fark da belki hayal edilemezdi. Bu yüzden şu an metaverse de birçok kişi tarafından hayal edilemiyor. Çoğu insan bunu hayal edemese de, metaverse şu an birçok teknoloji şirketini heyecanlandıran bir fikir.
** Metaverse’ü hayal edemeyenler için Barış Özcan bir videosunu bırakıyorum aşağıya, onu izleyebilirsiniz.
Metaverse’in Özellikleri Nelerdir?
Aşağıdaki özellikler, bir metaverse’ün nasıl göründüğünü daha net şekilde anlamanıza yardımcı olacaktır:
1. Kalıcıdır
Metaverse’teki olaylar ve deneyimler, tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi duraklamaz, sona ermez veya sıfırlanmaz. Bir kullanıcı oturumu kapattığında, metaverse’teki her şey var olmaya ve çalışmaya devam eder.
2. Her zaman canlıdır
Metaverse ve içindeki dijital nesneler gerçek zamanlı olarak deneyimlenir. Herhangi bir içeriğe, deneyime veya bilgiye herhangi bir zamanda erişilebilir ve bir kullanıcı hesabından çıkış yapsa bile kullanılabilir durumda kalır.
3. Her boyutta bir kitleye ev sahipliği yapabilir
Metaverse, fiziksel dünyanın herhangi bir yerinden milyonlarca kullanıcıyı bir araya getirir. Kullanıcılar aynı anda bir olayı deneyimleyebilir.
4. Birlikte çalışabilir
Dijital bilgi ve varlıklar birden fazla sanal platformda paylaşılır. Aynı şey fiziksel dünyaya da çevrilebilir. Örneğin, bir kullanıcı avatarı için bir giysi satın alabilir ve onu farklı sanal platformlarda kullanabilir.
5. Özelleştirmeye izin verir
Kullanıcılar, kişiliklerini veya mevcut ruh hallerini sergilemek için istedikleri zaman avatarlarını veya dijital kimliklerini değiştirebilir. İçerik, bağımsız geliştiriciler ve büyük kuruluşlar tarafından tasarlanabilir ve oluşturulabilir.
6. İşleyen ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahiptir
Kullanıcılar metaverse deneyimlerini geliştirmek için dijital ürün ve hizmetler satın alabilir. Ayrıca gerçek dünyada istedikleri her yere gönderilebilecek fiziksel ürünler için alışveriş yapabilir.
7. Sanal ve fiziksel dünyayı birleştirir
Metaverse, hem gerçek dünyayı hem de dijital olarak oluşturulmuş içeriği ve deneyimleri kapsar.
Metaverse Gerçek Mi?
Pratik anlamda, metaverse şu anda mevcut değil. Bununla birlikte, teoride kademeli olarak birleşecek ve gelecekteki bir metaverse’ün yapı taşlarını oluşturacak bir dizi heyecan verici yeni teknoloji var.
Bu teknolojilerden birincisi, açık ara sanal gerçeklik kulaklıklarıdır. Geçmişte VR kulaklıklarını denediyseniz ve bu cihazları işe yaramaz bulduysanız, yalnız değilsiniz. Ancak Oculus Quest 2 ve Oculus Rift S gibi günümüzün en iyi VR başlıkları, yalnızca birkaç yıl önceki modellerden çok daha iyi kalite ve kullanılabilirlik sunuyor.
VR kulaklıklar artık sadece oyunlara bağlanmak için değil. Mozilla’nın WebVR ve Firefox Reality gibi yeni ve gelişen internet teknolojileri, onları giyen insanların anlamlı şekillerde birbirine bağlanmasına da olanak tanır.
Ardından, kripto para birimleri olarak bilinen birden fazla dijital para biriminin oluşturulmasına izin veren blok zinciri teknolojisini sayabiliriz. Bu kripto para birimlerinin, insanların metaverse’te mal ve hizmet alışverişinde bulunmalarının ana yolu olacağı yaygın olarak tahmin ediliyor. Bu, sanal dünyanın ulusal sınırlardan ve hükümet müdahalesinden gerçekten ayrı olabileceği anlamına gelir.
Diğer bir gelişme ise Decentraland, Cryptovoxels ve Sandbox gibi yeni “sanal dünyaların” son zamanlardaki yükselişi. 2003’te piyasaya sürülen ve 2013’te bir milyon kullanıcıya sahip olan Second Life gibi, bu dijital ortamlar da katılımcıların arazi satın almalarına, deneyimler yaratmalarına ve hayal edebilecekleri kadar farklı şekillerde birbirleriyle etkileşime girmelerine olanak tanıyor.
Metaverse’e doğru hareketler, oyun sektöründe de gerçekleşiyor. Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi çevrimiçi oyun platformları tek başına oyun oynamanın ötesine geçti ve sanal kulüplere, konserlere ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapmanın yanı sıra kendi başlarına geniş sosyal platformlar haline geldi.
Yorumcular ayrıca, artırılmış gerçeklik ve NFT‘lerin yükselişi gibi gelişmelere, yaklaşan metaverse’in temel unsurları olarak işaret ediyor.
Metaverse’te Neler Yapabilirim?
Metaverse’te; sanal bir konsere gitmek, çevrimiçi bir geziye çıkmak ve dijital giysiler satın alıp denemek gibi şeyler yapabilirsiniz.
Metaverse ayrıca, koronavirüs pandemisi gibi evden çalışılması gereken dönemlerde bir oyun değiştirici görevi de görebilir. Çalışanlar, iş arkadaşlarını görüntülü aramak yerine onlarla sanal olarak aynı ortamda bulunabilir.
Aşağıda, metaverse’e girildiğinde yapabileceğiniz etkinliklerden bazılarını bulabilirsiniz:
1. Sosyal etkileşim
Arkadaşlarınız, meslektaşlarınız veya sevdiklerinizle iletişim kurmak metaverse’de çok daha kolaydır. Kullanıcılar görüntülü aramaların yanı sıra dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar düğün, doğum günü vb. çevrimiçi etkinliklere veya kutlamalara ev sahipliği yapabilir veya bunlara katılabilir.
2. Alışveriş
Kullanıcılar hem sanal hem de fiziksel ürünler için alışveriş yapabilir. VR cihazları ve alışverişle ilgili yazılımlar, kullanıcıların giysi ve aksesuarları denemelerine veya cihazları satın almadan önce test etmelerine olanak tanır.
3. İş
İşletme sahipleri ve çalışanlar, Zoom ve Google Meet gibi uygulamaları kullanarak dünyanın her yerinden projeler üzerinde işbirliği yapabilir ve birlikte çalışabilirken, metaverse etkileşimlerini daha doğal hale getirerek deneyimlerini bir adım öteye taşıyabilir.
4. Eğlence
Metaverse, çevrimiçi oyun topluluğu için etkileşim düzeyini artırarak daha sürükleyici bir deneyim sunar. Sanal platformlar ayrıca sınırsız sayıda kullanıcı için spor etkinlikleri, film galaları veya müzik festivallerine ev sahipliği yapabilir.
Seyahat etmek isteyen ancak yoğun programları olan veya bir hastalık nedeniyle seyahat edemeyen kişiler için metaverse, kullanıcılara evlerinden ayrılmadan farklı ülkeleri ziyaret etme fırsatı verir.
Metaverse Sadece Bir Facebook Projesi Mi?
Hayır. Zuckerberg, “hiçbir şirketin” metaverse’ü kendi başına inşa edemeyeceğini kabul etti.
Teknoloji Araştırma ve Danışmanlık şirketi Gartner Analisti Tuong Nguyen, Facebook’un metaverse hakkında büyük bir anlaşma yapması, onun veya başka bir teknoloji devinin alana hakim olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Ayırca, “Potansiyel rakip olabilecek birçok girişim de var. Henüz keşfetmediğimiz yeni teknolojiler, trendler ve uygulamalar var.” dedi.
Yani anlayacağınız gibi sadece Facebook değil, birçok şirkette metaverse ile ilgileniyor. Özellikle video oyun şirketleri, metaverse konusunda lider bir rol üstleniyor. Popüler Fortnite video oyununun arkasındaki şirket olan Epic Games, metaverse inşa etmek için uzun vadeli planlarına yardımcı olmak için yatırımcılardan 1 milyar dolar topladı. Oyun platformu Roblox, metaverse vizyonunu “insanların öğrenmek, çalışmak, oynamak, yaratmak ve sosyalleşmek için milyonlarca 3B deneyim içinde bir araya gelebileceği” bir yer olarak özetleyen başka bir büyük oyuncu oldu.
Tüketici markaları da metaverse’e dahil olmaya başladı. İtalyan moda devi Gucci, Haziran ayında yalnızca dijital aksesuarlardan oluşan bir koleksiyon satmak için Roblox ile işbirliği yaptı. Coca-Cola ve Clinique, metaverse için bir basamak olarak kullanılacak dijital jetonlar sattı.
Metaverse Alanında Facebook’tan Başka Çalışan Şirketler Var Mı?
Microsoft, kurumsal bir metaverse üzerinde çalışacağını söyledi, ancak daha fazla ayrıntı paylaşmadı. Bir bilgisayar grafik firması olan Nvidia da bu alana yatırım yapıyor. Ancak metaverse üzerinde çalışan en ilginç firma, popüler çevrimiçi oyun Fortnite’ın sahibi olan Epic Games’tir. Nisan 2021’de Epic Games, uzun vadeli bir metaverse oluşturma vizyonunu desteklemek için yatırımcılardan 1 milyar dolar topladı.
Oyun Sektörü ve Metaverse İlişkisi
Metaverse terimi şu anda herkes tarafından farklı yorumlansa da, oyun sektöründe, daha çok devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun platformlarında; insanların sadece oyun oynamadığı, aynı zamanda sohbet ettiği, sosyalleştiği, sanal kulüplere gittiği, sanal konserlere katıldığı ve daha fazlasını yaptığı, karmaşık ve zengin sanal dünyalar olarak tanımlanıyor.
Fortnite, oyuncuların savaşmayı bırakıp sosyalleşmeye başladığı bir Party Royale modu sunarak bu alana öncülük etti. İnsanların avatarlarının bir araya gelip Christopher Nolan filmlerini canlı izlemesi ve Ariande Grande, Travis Scott, Diplo, Marshmello ve Deadmau5 gibi büyük müzisyenlerin Fortnite’ta canlı performanslar göstermesi buna örnek olarak verilebilir.
Bu tür etkinlikleri küresel müzik sahnesinin ayrılmaz bir parçası haline getirmeyi planlayan Fortnite, bu yüzden sanatçılar için son teknoloji bir dijital sahne inşa etti. Şirket ayrıca Fortnite içinde kendi adanızı inşa etmenize ve diğer oyuncuları orada sosyalleşmeye davet etmenize izin veren bir “Creative” modu da tanıttı.
Epic pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Matthew Weissinger’in yakın tarihli bir davada söylediği gibi: “Bu bir oyundan çok daha fazlası. Metaverse denen bir şey inşa ediyoruz: Sosyal bir yer.” Buradaki önemli kelime aslında inşa etmek. Henüz hiç kimse metaverse’ü yaratmadı. Ancak Fortnite, bu yolda olduğuna inanıyor. Başka bir oyun şirketi olan Robox gibi…
Roblox Metaverse İçin Ne Yapıyor?
Roblox’u duymamış olabilirsiniz, ancak bu şirket şubat ayında 45 milyar dolarlık bir değerlemeyle halka açıldı. Bu nedenle teknoloji dünyası Roblox’u ciddiye almaya başladı.
2006 yılında piyasaya sürülen Roblox, kendi oyunlarınızı oluşturmanıza ve ardından bunları diğer kullanıcılara karşı oynamanıza olanak tanıyan bir platform. Çocuklar arasında büyük bir hit haline gelen Roblox oyuncularının 2021 Q2 itibariyle neredeyse yarısı 13 yaşın üzerinde.
Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe odaklanması nedeniyle, oyun dünyasının YouTube’u olarak adlandırılan Roblox’un başlangıçtan beri güçlü bir sosyal ağ unsuru da var.
Roblox, sanal para birimi Robux’u şapka, çanta, silah ve diğer dijital öğeleri satın almak için kullanan oyuncularla gelişen bir sanal ekonomiye de ev sahipliği yapıyor (sadece yılın ilk çeyreğinde toplam 652 milyon dolar harcandı).
Roblox, platforma müzik etkinlikleri gibi etkileşimli yeni öğeler de getiriyor. Örneğin, Ava Max, Heaven & Hell adlı albümünü geçen Eylül ayında Roblox’ta piyasaya sürdü ve iki milyondan fazla kullanıcı katılmak için kaydoldu.
Baş ürün sorumlusu Manuel Bronstein bu ayki bir blog yazısında, “Paylaşılan deneyimler üzerine kurulu zengin bir topluluğu teşvik etmek, vizyonumuzun merkezinde ve Roblox’un ileriye giden yolu için itici bir güçtür” diye yazdı. “İnsanların gerçek bağlantılar kurduğu ilgi çekici ve sivil bir topluluk kurarken, hem metaverse hem de ötesinde iletişimin geleceğini tasavvur ediyoruz.” dedi.
Metaverse Günlük Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?
İnternet iletişimimizin hızını, verimliliğini ve miktarını iyileştirdi, ancak kalitesini iyileştiremedi. Çünkü metin tabanlı mesajlar, yüz yüze etkileşimin nüans ve davranış ipuçlarından yoksun. Video konferans ise, gerçekten birbirimizle aynı odadaymışız gibi hissetmemizi sağlamıyor.
Metaverse’ün vaadi ise, bu deneyimi yeniden üretmek. Bu, sorunsuz ve doğal bir şekilde başarılabilirse, gerçekten de ofise gidip gelmekten neredeyse farksız bir şekilde, herkes evden çalışmaya başlayabilir.
Sadece bu kadar değil!
Metaverse sayesinde, bir sanat galerisini ziyaret etmek, mağazalarda dolaşmak veya bir konferansa katılmak gibi birbirinden farklı deneyimlerin keyfini de, yalnızca düz bir ekrana bakmaktan daha anlamlı bir şekilde çıkarabileceksiniz. Sürekli seyahat etmek zorunda kalmadan başka şehirlerdeki ve diğer ülkelerdeki insanlarla daha yakın ve daha derin ilişkiler geliştirmek de cabası.
Metaverse’ün çevre için faydalarına gelince… Pandemi veya doğal afet gibi durumlarda, tecrit gerekirse, metaverse tüm yaşantımızı daha kolay bir hale getirebilir.
Ayrıca, ulusal sınırlar ve farklı kültürler arasındaki anlayış ve empatiyi artırmaya da yardımcı olabilir.
Belki de en önemlisi, bize ailelerimizle, yakın arkadaşlarımızla ve kendimizle zaman geçirmek için daha fazla olanak sağlayabilir.
Metaverse Sanat ve Tasarım Dünyasını Nasıl Etkileyecek?
Sizce metaverse ile ilgili tüm bu gelişmeler yaratıcı profesyoneller için ne anlama geliyor?
Spesifik olarak bir cevap vermek zor, çünkü bu teknolojinin tam olarak nereye gittiğini tahmin etmek de oldukça zor.
Örnekler üzerinden anlatmak gerekirse, 1980’lerde günümüze internetin hayatımızda neleri değiştirdiğini düşünün. Metaverse’ün de benzer şekilde köklü bir değişiklik yapması muhtemel.
Evet internet birçok şeyi kökünden değiştirdi ama, aslında internet hiçbir şeyin yerini tamamen almadı. Sinemalar, tiyatrolar, DVD’ler, plaklar, hatta fiziksel kitaplar bile hala bizimle.
Ayrıca, internet hedef kitlenizi bulmanın ve bu talebi karşılamanın yollarını da buldu. Birçok kişi ise analog becerilerini dijitale dAyrıca, internet hedef kitlenizi bulmanın ve bu talebi karşılamanın yollarını da buldu. Birçok kişi ise analog becerilerini dijitale dönüştürmeye karar verip internetten doğrudan faydalandı. Tam da bu şekilde, metaverse ile de aşağı yukarı aynı dinamiğin yakalanması bekleniyor.
Örneğin, geleneksel Japon kaligrafisi yapmak sizin işinizse, durmanız için hiçbir neden yok. Düşünmeniz gereken tek şey, metaverse’te kendinizi nasıl tanıtacağınız.
Alternatif olarak, metaverse’e katılıp bu heyecan verici yeni alanda çalışmak için mevcut becerilerinizi dönüştürmeyi de tercih edebilirsiniz.
Örneğin, metaverse’deki müzik ve tiyatro mekanları için sanal setler tasarlamak için bir set tasarımcısı olarak becerilerinizi kullanabilir misiniz? Belki 3D animasyon becerilerinizi 360 VR animasyona dönüştürebilirsiniz?
Sadece sanatla uğraşanlar değil, ayrıca, metaverse’te öğelerini sorunsuz bir şekilde çalıştırabilen ve etkileşimde bulunabilen UX tasarımcıları, web tasarımcıları ve web geliştiricileri de kaçınılmaz olarak yüksek talep görecekler.
Metaverse’ü Nasıl Deneyimleyebilirsiniz?
Metaverse hala geliştirmenin ilk aşamalarında, ancak mevcut bazı uygulamalar ve oyunlar bu tamamen sürükleyici sanal evren kavramını zaten araştırıyor. Metaverse’ün içinde olmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemek istiyorsanız, aşağıda sizin için listelediğimiz metaverse platformlarına göz atabilirsiniz:
1. Ready Player Me
Wolf3D tarafından tasarlanan Ready Player Me, fiziksel özelliklerinize göre kendinizin tam vücut 3D görüntüsünü oluşturmanıza olanak tanıyan bir uygulamadır. Hesap oluşturmak ücretsizdir. Avatarınızı oluşturmaya başlamak için Ready Player Me web sitesine gidin. Tek yapmanız gereken bir selfie çekmek, ardından programın dijital versiyonunuzu oluşturmasını beklemek. Avatarınızın saç stilini, ten rengini ve kıyafetini değiştirerek görünümünüzü özelleştirebilirsiniz. Avatarınızı özelleştirmeyi tamamladığınızda, web sitesinde oyun oynarken onu yükleyebilir ve kullanabilirsiniz.
Yakın zamanda, avatarınızı VRChat, LIV.tv ve SideQuest gibi ortak platformlarda kullanmanıza olanak tanıyan Ready Player Me Hub piyasaya sürüldü. Ready Player Me, Koji gibi VR olmayan platformlarla da uyumludur.
2. Fortnite
Epic Games’in oynaması ücretsiz çok oyunculu çevrimiçi oyunu (MMO) Fortnite, battle royale tarzı bir oynanış sunar. Her oyunda, biri hayatta kalana kadar birbirleriyle savaşmak için 100 oyuncu bir adaya gönderilir. Avatarınızı tasarlamadan önce Epic Games’e kaydolmanız ve profilinizi oluşturmanız gerekir. Avatarınızı oluşturduktan sonra görünümünü özelleştirebilirsiniz. Bir dizi ücretsiz öğe vardır, ancak avatarınızı süslemek için kostümler, giysiler, silahlar ve aksesuarlar da satın alabilirsiniz.
Fortnite’ı daha eğlenceli yapan şey, avatarların Emote özelliği ile etkinleştirilebilen dans hareketlerini de gerçekleştirebilmesidir. En popüler Fortnite dans hareketlerinden bazıları, K-pop grubu BTS tarafından Jimmy Fallon ile The Tonight Show’un bir bölümünde gerçekleştirilen Floss, Robot ve Electro Shuffle’dır.
Fortnite 2017’de piyasaya çıktığından beri, oyun ve oyuncu deneyimini geliştirmek için çeşitli güncellemelerden geçti. Epic Games’in Fortnite’ı, metaverse hızlandırma vizyonunun bir parçası olarak, Ariana Grande ve Travis Scott’ın performans gösterdiği bir dizi oyun içi konsere ev sahipliği yaptı.
3. Roblox
Roblox, oyuncuların yalnızca çevrimiçi oyunlar oynamasına izin veren değil, aynı zamanda diğer oyuncuların oynayabileceği oyunlar oluşturmalarına da izin veren bir oyun platformudur. Oyunlara erişmek ve oynamak için Roblox web sitesinde bir profil oluşturmanız yeterlidir. Avatar menüsünde istediğiniz kadar avatar oluşturabilirsiniz. Avatar Mağazası’nda (Avatar Shop) ücretsiz öğeler seçerek veya Robux (oyun içi para birimi) kullanarak uygulama içi satın almalar yaparak avatarınızın görünümünü değiştirebilirsiniz.
Roblox ayrıca oyuncuların Avatar Mağazasında özel ürünler için alışveriş yapabilecekleri bir premium üyelik planı sunar. Premium kullanıcıysanız, diğer oyuncularla eşya takas edebilirsiniz. Robux kazanmak için Avatar Mağazasında satabileceğiniz ürünler de oluşturabilirsiniz.
Geçen yıl Roblox, metaverse’e daha fazla insanı çekmek için Lil Nas X, KSI ve Twenty One Pilots gibi sanatçıların yer aldığı sanal konserlere ev sahipliği yapmaya başladı.
4. Minecraft
Mojang Studios tarafından geliştirilen Minecraft, oyuncuların farklı dünyalar inşa edip keşfedebilecekleri bir sandbox video oyunudur. Survival Mode, Creative Mode ve Adventure Mode gibi farklı oyun modları sunar.
Bir avatar oluşturmak için Minecraft web sitesine gitmeniz ve bir profil oluşturmanız gerekir. Mevcut görünümlerden bir avatar seçebilirsiniz. Ayrıca özel görünümler ve doku paketleri de satın alabilirsiniz.
Minecraft’ın iki oyuncu seçeneği vardır. Tekli oyuncu seçeneğinde adından da anlaşılacağı gibi tek başınıza oynarsınız ve diğer oyuncular sohbet özelliği üzerinden size ulaşamaz. Çok oyunculu seçeneğinde ise, diğer oyuncuların girebileceği herkese açık bir oyun veya arkadaşlarınızı “dünyanıza” davet edebileceğiniz özel bir oyun oluşturabilirsiniz. Çok oyunculu bir oyunda avatarınız diğer oyuncuların avatarlarıyla etkileşime girebilir.
Minecraft ayrıca Minecoins kullanarak satın alabileceğiniz mini oyunlar ve eğitici içerikler de üretir. Satın aldığınız tüm içerikler, Minecraft uygulamasının yüklü olduğu tüm cihazlarda kullanılabilir.
5. Trove
Trove, Roblox’un özelliklerini ve Genshin Impact veya Final Fantasy gibi seviye atlamalı RPG oyunlarını birleştirir. Trove’u Xbox One, PS4 veya Nintendo Switch oynayabilirsiniz. Masaüstü kullanıyorsanız Glyph uygulamasını indirebilir ve oyunu yükleyebilirsiniz.
Trove oynamak için öncelikle karakterinizin veya avatarınızın sınıfını seçmeniz gerekir. Karakter sınıflarına örnek olarak Revenant, Tomb Raiser, Pirate Captain, Neon Ninja ve Ice Sage verilebilir. Her karakter sınıfı, karakterinizin güç sıralaması arttığında açabileceğiniz bir dizi beceri ve saldırıya sahiptir.
Karakter sınıfınızı seçtikten sonra, oyun içi dünyalara açılan farklı portallardan oluşan Hub’a erişebilirsiniz. Karakterinizin erişebileceği ve keşfedebileceği portallar, karakterinizin güç derecesine bağlıdır. Hub’da ayrıca avatarınızın görünümünü, ten rengini ve saç stilini değiştirebileceğiniz bir kuaför bulunur.
Trove’da farklı avatarlar oluşturabilirsiniz. Avatarlarınız, koleksiyonunuza yerleştirdiğinizde düşmanları yenmekten, görevleri tamamlamaktan veya görevleri açmaktan elde ettiğiniz öğeleri veya ganimetleri paylaşabilir. Trove’da tıpkı diğer MMO oyunlarında olduğu gibi arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Ayrıca, diğer oyuncuları katılmaya davet edebileceğiniz kulüpler veya özel dünyalar da oluşturabilirsiniz.
Metaverse Rüyası Gerçekleşecek Mi?
Tüm bu sorgulamalar şu an gerçekleşen ve gerçekleşmekte olan metaverse’e dayanıyor olsa da, geleceği tahmin etmek oldukça zor. Çünkü metaverse’ün önünde duran çok sayıda potansiyel engel de var.
Birincisi ve en belirgin olanı teknolojidir. Dünya nüfusunun çoğunluğu için canlı, yüksek çözünürlüklü videoya 360 derece ve her Bu engellerin birincisi ve en belirgin olanı teknoloji. Dünya nüfusunun çoğunluğu için canlı ve yüksek çözünürlüklü videoya (360 derece ve her şeyin doğal olduğu) yüksek çözünürlüklerde sürekli olarak erişmek, muazzam miktarda bilgi işlem gücü gerektirecek.
Evet, mikroişlemcilerin hızı on yıllardır katlanarak artıyor. Ancak son yıllarda endüstri kuantum mühendislik düzeyine ulaştığından beri bir yavaşlama oldu. Bu yüzden geniş bant hızlarının da ne kadar artması gerektiğini ve teknik zorluğun hafife alınmaması gerektiğini unutmayın.
Teknolojik olarak her şey hazır olsa bile, insanların özgürce hareket edebilecekleri büyük bir metaverse’e sahip olma fikri, günümüz internetinde şu anda eksik olan işbirliği eksiklikten dolayı da gecikebilir. Google aracılığıyla Facebook’ta gördüğünüz bir gönderiyi bulmaya çalışın, tam olarak ne demek istediğimizi anlayacaksınız.
Tüm bu doğal rekabetin ortadan kalkacağı fikri hayal gibi görünüyor. Bu yüzden insanların metaverse olarak adlandıracağı şey, aslında dikkatinizi çekmek için yarışan bir dizi rekabet eden metaverse olabilir.
Ayrıca şirketler işbirliği yapmaya karar verse bile, hükümetlerin onlara izin vereceğinin garantisi yoktur. İnternetin gelişiminin her aşamasında olduğu gibi, tamamen düzenlenmemiş bir metaverse, hem otoriter hükümetlere karşı meydan okumalar hem de demokratik olanları devirmeye çalışan terörist gruplar için bir üreme alanı haline gelebilir.
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler şu anda, web ve sosyal medyanın öngörülemeyen tehlikelerini yakalamaya çalışıyor. Bu yüzden bir dahaki sefere aynı hatayı yapmaları pek olası değil.
Temelde her şey mümkün hale getirilse bile, teknoloji endüstrisinin dışında yaşayan sıradan insanlar VR kulaklıklarla uğraşmak istemeyebilir.
TV ve film endüstrisinin 3D’nin ileriye giden yol olacağını düşündüğü 10 yıl öncesini düşünün. Her evde bir 3D TV olacak ve aileler özel polarize ışık gözlükleriyle 3D içeriği izleyecekti. Bir bara girmek, aynı gözlüğü takmak ve canlı maçları birlikte 3 boyutlu izlemek normal olurdu. Baştan çıkarıcı bir vizyondu ama hiçbir zaman başarılı olmadı, çünkü insanlar ihtiyaç duymadıklarında hantal gözlükleri takmayı sevmiyorlar. Bu metaverse teknolojisine yatırım yapan herkesin aklında tutması gereken basit bir nokta.
Metaverse’ün Yaratacağı İş Kolları
Metaverse sadece sanal toplantılar ve ortak çalışma alanlarıyla çalışma şeklinizi değiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda bir bilim kurgu romanına aitmiş gibi görünen tamamen yeni kariyerlerin de önünü açacak. Metaverse’ün sonsuz olanakları, internetin 30 yıl önce yaptığı gibi yeni işler üretecek. Bu yüzden yakın gelecekte karşılaşabileceğiniz metaverse işlerini sizin için listeledik:
1. Metaverse Tur Rehberi
Keşfedilecek sonsuz sayıda olası ortamla, metaverse’teki konaklamanız, bir metaverse tur rehberinin uzmanlığı olmadan tamamlanmış sayılmaz. Metaverse tur rehberiniz sizinle bir ortamdan diğerine atlayarak size bulunduğunuz platformun zengin tarihi hakkında bilgi verecek, özel deneyimlerin kilidini açacak ve hatta Kripto Sanat Müzesi’ne göz atarken sizinle biraz zaman geçirecek.
Bunlar büyük olasılıkla gerçek dünyadaki tur rehberleri gibi freelance pozisyonlar olacak veya blok zincirler veya sanal dünyalar tarafından istihdam edilecek. Tabii ki, metaverse turları muhtemelen kendi NFT tur biletleriyle tamamlanacak.
2. Metaverse Avukatı
2021’deki NFT patlaması dijital sanatçılar, yaratıcılar, müzisyenler, sporcular ve çok daha fazlası için bir kapı açtı. Aynı zamanda başka bir sektörü de hızlandırdı: Metaverse yasaları. Metaverse ve alternatif varlık sınıflarında gerçekleşen bu kadar çok hareketle, yasal ortamın da aynı hızla adapte olabilmesi gerektiği açık. NFT’nin gerçek sahibi kimdir? Dijital sanatla ilgili telif hakkı sorunları ne olacak? Ticari marka yasası, Ethereum üzerine kurulu sanal bir dünya için geçerli mi? Vasiyetinize bir NFT ekleyebilir misiniz? Mirasçılarınız bunun için vergi ödemek zorunda kalacak mı? Bunların hepsi iyi bir metaverse avukatının cevaplayabileceği sorulardır.
3. Metaverse Pazarlamacısı
Markanızın muhtemelen sanal bir dünyada reklam panosu alanı satın alması, Discord gibi bir platformda hayranlarla etkileşime girmesi ve sanal varlıklar oluşturmak için Jadu veya The Fabricant gibi bir şirketle işbirliği yapması gerekecek. Fiziksel şirketler bu noktada, hem artırılmış gerçeklik hem de sanal gerçeklik arasındaki köprü olacaklar. Bir metaverse pazarlamacısı ise, fiziksel ve dijital arasındaki çizgileri bulanıklaştıran karmaşık ve yaratıcı reklam kampanyaları başlatacak. En sevdiğiniz sanatçı yakında meta evrende, katılımcıların sınırlı sayıda indirimle satın alabileceği sanal giysilerle tamamlanan özel bir sanal konser verebilecek. Bir metaverse pazarlamacısı, tüm bu kampanyaların ve marka aktivasyonlarının arkasındaki yaratıcı güç olacak.
4. Metaverse Stilisti
Özel avatarlar oluşturabileceğiniz ve artırılmış gerçeklik kıyafetleri yaratan çok sayıda metaverse şirketi olduğundan, metaverse stilisti olmak muhtemelen çok talep gören bir iş kolu olacak.
Geçen yıl %44 büyüyen metaverse tabanlı bir sosyal ağ olan IMVU, kullanıcılarının avatarlar oluşturmalarına ve tasarımcılar tarafından oluşturulan dijital giysilerle sanal olarak giydirmelerine olanak tanıyor. Gypsy Sport ve Collina Strada gibi gerçek hayattaki markalar, zaten IMVU’daki müşterilerle etkileşime giriyor. Hatta site bu yılın başlarında metaverse’nin ilk moda şovuna ev sahipliği yaptı bile.
RTFKT ve Decentraland’daki bir alışveriş bölgesi olan Metajuku’daki ilk dijital mağazalardan biri olan DressX gibi şirketler, herhangi bir markanın gerçek hayatta yaptığı gibi dijital giysiler üretiyor.
İşte bu yüzden metaverse stilistleri, gerçek dünyanın şu anda sahip olduğu kişisel stilistleri gibi olacak. Sanal dünyanızda bir alışveriş bölgesinde dolaşırken ve NFT tabanlı modanızı satın aldığınızda yanınızda olacaklar. En son dijital giyim indirimini kaçırmadığınızdan emin olmak için sizin için alışveriş yapacaklar ve nelerin sezonda nelerin sezon dışı olduğunu size bildirecekler. Sonuçta, metaverse istediğiniz herhangi bir şey olabileceğiniz ve istediğiniz gibi giyinebileceğiniz bir yer.
5. Metaverse Varlık Danışmanı
Gucci, Roblox ile ortaklık kurdu ve fiziksel çantanın perakende fiyatından daha fazlasına satılan sanal bir çanta çıkardı. Atari kısa süre önce kendi blok zinciri tabanlı sanal dünyasını yarattığını duyurdu. Bu kadar çok şirketin metaverse’e girmesi ve NFT’lerin patlamasıyla birlikte, bir metaverse varlık danışmanı, metaverse dünyasında en çok aranan işlerden biri olacak. Danışman, bugün bir finansal danışmana çok benzer şekilde, metaverse’deki hangi varlıkların sağlam yatırımlar olabileceğini önerebilecek ve aşağıdakilere benzer sorulara yanıt bulmanıza yardımcı olacak.
- Upland veya Cryptovoxels veya Somnium Space’de sanal gayrimenkullere yatırım yapmalı mısınız?
- Bir CryptoPunk satın mı almalısınız yoksa paranızı Ethereum veya Solana gibi metaverse’ye güç veren blok zincirlerinden birine yatırmanız daha mantıklı mı?
Bir metaverse varlık danışmanı, endüstride ve bu tür hareketlerde nabzı tutacak ve en iyi getirileri bulmak için yatırımlarınızı değiştirmenize yardımcı olabilecek.
Eline sağlık.