Blog

SD-WAN’a Giriş: Yüksek Kullanıcı Deneyimine Sahip Olun!

Dijital dönüşümün hızlandıran pandemi dönemiyle beraber rekabet ortamında fark yaratmak isteyen işletmeler, mevzu dijital ise her zaman bir adım önde olmanın önemini keşfettiler. Halihazırda dijital teknolojilerdeki gelişmeleri yakından takip eden işletmeler, iş süreçlerinin daha kesintisiz ilerlemesi için ihtiyaç duyacakları her şeye sahipti. Bu durum, son zamanlarda teknolojik gelişmelerin daha yakından takip edilmesine ve gelişmelerden yararlanılmasına daha çok fırsat tanıdı. SD-WAN teknolojisi de yeni teknolojilere daha açık olduğumuz bu dönemde kullanıcılarına sunduğu fırsatlar sayesinde işletmelerin kadrajına girmeye başladı.

SD-WAN geleneksel ağ yapılarından farklı bir şekilde bir işletmenin şubelerini birbirine bağlayan Software Defined bir WAN teknolojisi olarak tanımlanabilir kısaca. Teknolojik açıdan esneklik, yönetimsel açıdan büyük kolaylık sağlayan SD WAN ileriki günlerde sık sık duyacağımız bir teknoloji olacak.
SD-WAN teknolojisinin sağladığı avantajları detaylı incelemek için linklere tıklayarak blog yazılarımızı okuyabilirsiniz: Kolaylık, hız, düşük maliyet ve güvenlik. Bu yazımızda da size SD-WAN teknolojisinin sağladığı yüksek kullanıcı deneyiminden bahsedeceğiz.

İçindekiler

  1. SD-WAN ile Kesintisiz İş Yapmak
  2. SD-WAN ile Güvenli Ağ Yapısına Sahip Olmak
  3. SD-WAN ile Tek Merkezden ve Tek Arayüzden Kontrol Esnekliği
  4. SD-WAN ile Günlük Operasyonel Faaliyetlerde Yüksek Verim

1.     SD-WAN ile Kesintisiz İş Yapmak

Geleneksel ağ yapısıyla veri transferi yapan işletmeler, kesintisiz bir veri trafiğini sağlamak için MPLS bandı kullanmak durumunda kalıyor. Maliyet açısından işletmeye yük olan MPLS hattını en verimli şekilde kullanmak temel kurallardan biri olarak çıkıyor karşımıza. İşletmeler bu noktada kesintileri engellemek için IP adresi üzerinden önceliklendirmeler yaparak veri trafiğini olabilecek en verimli şekilde düzenliyorlar. Fakat bu yeterli olmuyor. Zira IP bazlı yönlendirmelerde kritik uygulamaların önceliğini sağlamak tam olarak mümkün olmayabiliyor.

SD-WAN teknolojisinde ise kesintisiz bir veri trafiği sağlamak için yönlendirmeler IP bazlı değil de uygulama bazlı yapılıyor. Kullanılan WAN hatlarının paket kaybı, gecikme gibi değerleri takip edilerek uygulamalara bu hat metrikleri ile ilgili eşik değerleri atanabiliyor. Bu demek oluyor ki o işletme için kritik iş uygulamaları neler ise diğer uygulamalara göre önceleniyor, bu uygulamaların her zaman doğru WAN hatlarından gönderilmesi sağlanıyor ve böylece kesintisiz işlem yapabilme imkanı sağlanıyor. Bu sayede paket kayıpları yaşanmıyor, hızlı bir internet deneyimi yaşanıyor ve kesintiye uğramadan iş süreçlerini yönetmek mümkün oluyor. İşletmeler için kesintisiz bağlantı ile vakit kaybı yaşamayarak maliyet kaybının da önüne geçebilecekleri yüksek kullanıcı deneyimi bu noktada büyük bir avantaj sunuyor.

2.     SD-WAN ile Güvenli Ağ Yapısına Sahip Olmak

Ağ trafiğini geleneksel yapı üzerinden sağlayan işletmeler, siber güvenlikleri için birden çok önlem almak zorundadır. SD-WAN hizmeti sunan firmaların çeşitliliğine göre durum değişse de routerları bir güvenlik duvarı olarak kullanabilmek mümkün ve bu durum pek çok güvenlik sorununun da önüne geçiyor. Bu durum güvenli bir veri trafiğini zahmetsiz şekilde sağladığı için yüksek kullanıcı deneyimi imkanı sunuyor.

3.     SD-WAN ile Tek Merkezden ve Tek Arayüzden Kontrol Esnekliği

Birden çok şubesi olan işletmelerin, işlerini yönetme kolaylığına sahip olmak için tercih etmeye başladıkları SD-WAN teknolojisi, gerçek anlamda kullanıcılarına tek bir merkezden pek çok işlemin yapılmasını mümkün kılıyor. Geleneksel ağ yapısında bu tür ayarlamalar uzaktan yapılabilir olsa da her bir router için ayrı ayrı ayarlama yapmak IT ekiplerine büyük yük oluşturmakla beraber sistemi insan hatasına açık bir hale getiriyor. SD-WAN teknolojisi tüm bunlardan muaf olunabilecek bir kontrol avantajı sunuyor.

Merkezi, uzaktan ve otomatik bir şekilde kontrol ve takip edebilme avantajı ciddi anlamda kullanıcı deneyimini yükselten en önemli özelliklerden biri olarak çıkıyor karşımıza. Bunun ardındaki en kıymetli sebeplerden biri konfigürasyonların otomatik olarak yapılabilmesidir. Böylece standarda uyan ağ yapısıyla işletme içinde nerede olunursa olunsun bir standart üzerinden sürdürülen veri trafiğinden verim elde etmek mümkün hale geliyor.


4. SD-WAN ile Günlük Operasyonel Faaliyetlerde Yüksek Verim

SD-WAN teknolojisiyle tanışmadan önce işletmeler yedekleme, izleme, hata analizi gibi günlük önemli operasyonel işlerini halletmek için farklı araçlar kullanmak zorundaydı. Bu durum özellikle bir problem durumunda, sorunu bulmayı zorlaştırıyordu. SD-WAN teknolojisinde ise tek bir arayüz üzerinden problemli routerları sıralayarak tek seferde standart değerlere gelmesi için düzenleme yapabilir ya da arıza kayıtlarını hızlıca açıp problemin giderilmesi için kolay aksiyon alarak yüksek kullanıcı deneyimine sahip olabilirsiniz.

SD-WAN teknolojisinin sağladığı avantajlar ile yüksek kullanıcı deneyimi sayesinde iş süreçlerini en sağlıklı şekilde yürüten işletmeler, rekabetçi pazarda önde olmanın ayrıcalığını her daim yaşayacaklar. Teknolojik açıdan esneklik, yönetimsel anlamda kolaylık sağlayan SD-WAN teknolojisiyle ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu