ABD Askerleri Yanlışlıkla Nükleer Bilgileri Sızdırdı
Verilerin, askerlerin kullanmış olduğu bilgi kartı uygulaması üzerinden sızdığı belirtiliyor, ancak askerlerin neden güvenli olmayan bir uygulamayı kullandığı ise bilinmiyor.
Açık kaynaklı istihbarat kuruluşu Bellingcat’in bir raporuna göre Avrupa’da konuşlanmış ABD askerleri, bilgilerle ilgili ayrıntıları hatırlamalarına yardımcı olmak için kullandıkları flashcard (bilgi kartları) uygulamaları üzerinden, ABD’nin nükleer silah stoğu hakkındaki bilgileri yanlışlıkla ifşa etmiş olabilir.
Bellingcat araştırmacılarından Foeke Postma, askerlerin Chegg, Cram ve Quizlet gibi çalışma uygulamalarını kullanarak Avrupa’da ABD nükleer silahlarının bulunduğu üsler, gizli kodlar, şifreler, güvenlik ve diğer ayrıntılar hakkında çeşitli bilgilerin bulunduğu bilgi kartları oluşturduğunu yazdı. Ancak görünüşe göre askerler, kullanıcı adlarının ve profil fotoğraflarının herkese açık olarak görünmesini engelleyecek ayarları yapmayı unutmuşlar. Postma’ya göre bu profil fotoğraflarından bir kısmının askerlerin LinkedIn hesaplarındaki fotoğraflar ile aynı olması da kartların gerçek nükleer bilgiler içerdiğine dair kanıt niteliğinde.
Bilgi kartları kaldırıldı ancak arşiv üzerinden erişilebiliyor olabilir
Askerlerin bilgileri hatırlamak için neden güvenli olmayan ve herkese açık çalışma uygulamalarını kullandıkları ise henüz net değil. Postma, raporunu yayınlamadan birkaç hafta önce ABD Savunma Bakanlığı, NATO ve Avrupa Komutanlığı ile temasa geçti ve ardından hassas bilgiler içeren bilgi kartları söz konusu uygulamalar üzerinden kaldırıldı. Ancak, Motherboard’a göre kaldırılan kartlara, internet arşivi olarak işlev gören Wayback Machine üzerinden ulaşılabiliyor olabilir.
Söz konusu skandalda adı geçen uygulamaların yetkilileri konu ile alakalı sorulara henüz cevap vermedi. Buna ek olarak, bilgi sızıntısına sebep olan askerler ile alakalı herhangi bir cezai işlemin uygulanıp uygulanmayacağına dair de bir açıklama yapılmadı.
Kaynak: theverge.com
Diğer haberler
WhatsApp Yeni Gizlilik Sözleşmesi Konusunda Geri Adım Attı
Microsoft, Devlet Kurumlarını Hedef Alan Rusya Kaynaklı E-posta Saldırıları Konusunda Uyardı
Facebook, Düzenli Olarak Yanlış Bilgi Paylaşan Kullanıcılara Karşı Harekete Geçti
Şaka gibi!