Haberler

Google, Oracle’a Karşı 10 Yıldır Süren Davada Haklı Bulundu

Google’ın Android işletim sisteminde kopyalanan kod üzerinde on yıldır süren bir dava ABD Yüksek Mahkemesi kararı ile sona erdi.

Başka bir teknoloji devi olan Oracle, 2010 yılında Google ‘a, bilgisayar kodunun kopyalanmış olduğunu iddia ederek telif hakkı ihlali nedeniyle dava açmıştı.

Android şu anda küresel akıllı telefonların tahmini %70’inde kullanılıyor ve bu davanın kaybı durumunda Google’ın zararları milyarları bulabilirdi.

Ancak Yüksek Mahkeme, telif hakkının ihlal edildiğine hükmeden bir alt mahkemenin kararını bozarak Google’ın paçasını kurtardı.

Mahkeme altıya iki oy oranı ile Google’ın lehine karar verdi.

Sorun, Google’ın programcılar için yaygın olarak kullanılan bir “yapı taşı” olan Oracle Java API’sini kullanımının ABD telif hakkı yasası kapsamında “adil kullanım” olarak sayılıp sayılmayacağıydı.

Bu durumda, Google’ın 11.000 satırdan fazla kod kopyalamakla suçlanmış olması bir sorun teşkil etmemesi gerekiyordu.

Yargıç Stephen Breyer yazılı görüşünde, “Oracle’ın telif hakkının burada uygulanmasına izin vermenin halka zarar verme riski taşıdığını” söyledi.

O kadar çok programcı Oracle’ın yapı taşlarını kullandı ve bunlarla ilgili derin bilgiye sahipti ki böyle bir hareket bilgisayar kodunu “yeni programların gelecekteki yaratıcılığını sınırlayan bir kilide” dönüştürebilirdi.

Ancak yargıç “Oracle, kullanım haklarını tek başına tutmaya devam edecek” diye de ekledi.

‘Tekelci’

Oracle, Google’ın gücünü daha da artırdığını ve diğer şirketlerin rekabet kabiliyetine zarar verdiğini söyleyerek mahkemenin kararına kesin bir şekilde karşı çıktığını açıkça belirtti.

Şirketin genel danışmanı Dorian Daley yaptığı açıklamada, “Java’yı çaldılar ve yalnızca bir tekelcinin yapabileceği gibi davayı 10 sene uzatabildiler,” dedi.

“Bu davranış, dünya genelindeki ve ABD’deki düzenleyici makamların Google’ın iş uygulamalarını incelemesinin başlıca nedeni.”

Bu arada Google, kararı yazılım endüstrisinin tamamı için bir zafer olarak resmetti.

Şirketin küresel ilişkilerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Ken Walker, “Bugün alınan Oracle ve Google davasındaki Yüksek Mahkeme kararı, inovasyon, birlikte çalışabilirlik ve bilgi işlem için büyük bir kazanç,” diye yorum yaptı.

“Ülkenin önde gelen yenilikçilerine, yazılım mühendislerine ve telif hakkı uzmanlarına destekleri için teşekkür ederiz.”

Telif hakkı kavramının içini boşaltıldı”

Yargıçların çoğu, Google’ın Java kodunu kopyalamasının “materyalin adil kullanımı” olduğu konusunda fikir birliğine vardı.

Ancak yargıçlar, geleneksel telif hakkı yasasının bilgisayar koduna nasıl uygulanacağı konusunda aynı fikirde değiller.

Çoğunluk adına yazan Yargıç Breyer, “teknolojik dünyada geleneksel telif hakkı kavramlarını uygulamanın zor olduğunu” kabul etti.

Ancak muhalif bir görüşe göre, Yargıç Clarence Thomas, adil kullanıma izin vermenin, yeni ürünlerin yaratılmasına izin verdiği için fikri etkili bir şekilde yeniden tanımladığını yazdı.

“Bu yeni tanım, telif hakkı kavramının içini boşaltıyor,” diye uyardı.

Meslektaşları hakkında “Çoğunluk, temelde kusurlu adil kullanım analizini, kod beyanının telif hakkına tabi olduğu bulgusuyla bağdaştıramaz” yorumunu yaptı.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Facebook’a İnceleme başlattı
LG, Akıllı Telefon Pazarından Çekileceğini Doğruladı
Spotify, Otomobiller İçin Geliştirdiği “Car Thing’e” Dair Bilgi Sızdırdı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu