Birleşik Devletler Hindistan, İtalya ve Türkiye’nin Dijital Vergilerinin Ayrımcı Olduğunu Söylüyor
Birleşik Devletler Ticaret Temsilciliği (USTR) , çarşamba günü Hindistan, İtalya ve Türkiye’nin son yıllardaki dijital servis vergilerinin, Birleşik Devletler şirketlerine karşı ayrımcılıkta bulunduğu açıklamasında bulundu.
3 Ülkenin dijital servis vergilerini geçen yılın haziran ayından beri araştırmakta olan temsilcilik, bu ülkelerin uluslararası vergi ilkelerinde tutarsızlık bulunduğu, vergilerin mantıksız, yük ağırlaştırıcı ve Birleşik Devletler ticaretini kısıtlayıcı yönde olduğunu belirtti.
Halka sunulan detaylı Temsilcilik raporunda, Amazon, Google, Facebook, Airbnb ve Twitter gibi firmaların bu dijital vergilerden nasıl etkilendiği incelenmiş. Temsilcilik bu araştırmayı 1974 Birleşik Devletler Ticaret Yasasının 301. Sekmesi uyarınca yaptığını söylüyor.
Silikon Vadisi devlerinden Google ve Facebook’un kullanıcı olarak en büyük marketine ev sahipliği yapan Hindistan, yabancı firmaları hedef alan dijital vergilendirmelerine 2016 yılında başladı. Geçen yıl dünyanın en büyük 2. internet marketi, vergilerini daha büyük kapsamda kategorileri de içine alacak şekilde genişletti.
Temsilciliğin araştırmasına göre Yeni Delhi, dünya çapında dijital servis vergilendirilmesine maruz tutulmayan bir sürü kategoride dijital servis vergisi uyguluyor. Bu vergilendirme BD firmalarında yılda 30 milyon dolara varıyor. Hindistan benzeri vergileri kendi lokal şirketlerine uygulamıyor.
3 Ülkenin dijital servis vergilerine karşı güçlü deliller bulundurduğunu açıklayan Birleşik Devletler Ticaret Temsilciliği şu an herhangi bir adım atmayacağını ama mevcut seçenekleri gözden geçirmeye devam edeceklerini belirtti.
Birleşik Devletler teknoloji şirketleri geçmişte Ekonomik Kooperasyon ve Gelişim Organizasyonu’nun (OECD) komisyonculuğunu yaptığı bazı şartları desteklemişti. Fakat Organizsyon’un 100’den fazla ülke ile yapılacak anlaşmanın teknik detaylarının ortasında olması sebebiyle 2021’e kadar işini bitirebilmesi beklenmiyor. OECD anlaşmasının yokluğunda çeşitli ülkeler kendi vergi varyasyonlarıyla ilerlemeyi tercih ediyorlar.
Ticaret Temsilciliğinin haziran ayından beri, geçen yıla kadar Birleşik Devletler şirketlerinden dijital servis vergisi almaya devam eden Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Endonezya, İspanya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi ülkelere karşı araştırma başlattığı ya da başlatılması talebinde bulunduğu biliniyor.
Kaynak: techcrunch.com