Haberler

Fujitsu, Japonya’da Yapay Zeka Araştırması İçin Süper Bilgisayar Geliştirecek

Geliştirilme sürecine başlanan süper bilgisayar 120 devre ve 11.2 petabayt genişlikte bir depolama alanı içerecek, bilgisayarın ayrıca 19.3 petaflop ile en yüksek performasına ulaşması bekleniyor.

Japonya’nın Ulusal Gelişmiş Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) Kashiwa Merkezi, Fujitsu’nun endüstri, hükümet ve akademi tarafından yapay zeka araştırma ve geliştirmesine daha fazla yardımcı olmak için kullanılacak en yeni süper bilgisayar sistemine ev sahipliği yapacak.

“Yapay zeka arasında köprü kuran yeşil bulut altyapısı süper bilgisayarı” olarak adlandırılan yeni sistem, 120 adet 4U Fujitsu Primergy GX2570 sunucu, 11,2 petabayt depolama, iki 3. Nesil Intel Xeon Ölçeklenebilir işlemci ve sekiz NVIDIA A100 üst düzey GPU içerecek. Bu donanımlar ile süper bilgisayarın en yüksek performansının 19.3 petaflop (saniyede yapılan her 1 katrilyon işlem için kullanılan değer) olması bekleniyor.

Bu süper bilgisayar, AIST’nin Ağustos 2018’de başlatılan ve o zamandan beri AI işleme merkezi tarafından genel elektrikli cihaz üreticilerine yapay zeka işleme merkezi tarafından kullanılan, AIST’nin mevcut Fujitsu tarafından inşa edilmiş Yapay Zeka köprüleme bulut altyapı sistemi (ABCI) ile birlikte kullanılacak.

Fujitsu, Japon Devleti ile ilişkileri ilerletmeye kararlı

Fujitsu yetkilileri söz konusu geliştirme için şu açıklamayı yaptı.

“Endüstride, hükümette ve akademide AI Ar-Ge’sine yönelik hızla artan talebe yanıt olarak, AIST, ABCI’nin temel yapısını korurken yüksek performanslı bir bilgi işlem sistemini büyük kapasiteli bir depolama sistemiyle birleştirerek, mevcut ABCI’sini desteklemek için yeşil bulut altyapı sistemini birleştiren yeni bir yapay zeka sunacak. Fujitsu, AIST ile birlikte ‘AI köprüleme yeşil bulut altyapısı’ projesine katılarak Japonya’da yapay zeka araştırma ve geliştirmesinin ilerlemesine katkıda bulunmada merkezi bir rol oynamaya devam edecek ve bu sistemin inşası ve işletilmesi yoluyla elde edilen bilgiler ile endüstri, hükümet ve akademideki çeşitli paydaşlarla yeni girişimler yürütülecek.”

Yeni süper bilgisayar sisteminin 2021 mali yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Fujitsu geçen hafta Tokyo Tıp ve Diş Üniversitesi’ndeki (TMDU) Fugaku süper bilgisayarının, aylar süren kanser gen analizini, bir günden daha kısa bir sürede gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Fugaku, Japon bilimsel araştırma enstitüsü RIKEN ve Fujitsu tarafından ortaklaşa geliştirildi ve Japonya’daki araştırmacılar tarafından, ülkenin COVID-19’la savaşmasına yardımcı olmak da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanıldı.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu