Sosyal Medya Yasa Teklifi Meclisten Onay Aldı
Sosyal medya yasası olarak bilinen ve kamuoyunda bu şekilde adlandırılan düzenleme TBMM Genel Kurulunda oylanarak kabul edildi. Peki, sosyal medya yasası içerisinde neler var? İşte detaylar…
Sosyal medyada işlenen suçlarda hukuk sistemi yavaş kalıyor. Yeni karar ile mahkeme kararına karşın 24 saat içinde içeriği kaldırmayan firmalar tazminat ödeyecek. Kişisel hakların ihlali ve sosyal hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklerin kaldırılması için yapılan başvuruyu (mahkeme kararı olmadan) en geç 48 saat içinde yanıtlamak zorunda olacak. Aksi takdirde içerik kaldırılmazsa bir milyon liraya varabilecek cezai işlem ile karşı karşıya kalacaklar.
Kullanıcı sayısı bir milyonun üstünde olan sosyal medya firmaları Türkiye’de temsilcilik açmak zorunda kalacak. Temsilcilik açmayan firmalara faaliyet izne verilmeyecek. Ayrıca kullanıcı verilerini de Türkiye’de barındıracak.
Terör, iftira, küfür, kadın ve çocuk istismarı, suç ve suçluyu övme, şiddeti özendirme, kamu düzenini bozma ve nefret suçları sosyal medyada işlendiğinde yaptırımsız kalmayacak. Yasalarda suç sayılan her eylem sosyal medya paylaşımları için geçerli olacak.
Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlar ile Netflix, Apple Tv gibi dizi-film sağlayıcı platformların denetlenemeyen politikaları nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, artık dünyanın ortak sorunu haline dönüşmüş durumda. Kişisel bilgilerin istihbarat birimlerine verilmesi tartışması, paylaşılan yalan haberler, gerçekliği olmayan verilerle organize karalama faaliyetleri, ırkçılık ve nefretin körüklenmesi, gençleri ölüme sürükleyen siber zorbalıklar ya da yaşlıları hedef alan dolandırıcılıklar Ortak Sorun Denetimine tabi tutulacaktır.
Kaynak