Fiber Kabloda Yeni Rekor: Saniyede 44.2 Terabit
Fiber optik yada optik kablo, günümüz teknolojisin bu derece hızlı büyümesinin temel taşıdır diyebiliriz. Bu teknoloji sayesinde, uygulamaların ve hizmetlerin hızlıca büyüdüğü ve global olarak yaygınlaştığı aşikar. Evimizde veya orta ölçekli iş yerlerinde kullandığımız mevcut bağlantı şimdilik bizler için iyi sonuçlar veriyor desek de nesnelerin interneti ile aktif cihazların ve ihtiyaçların artmasıyla hız gereksiniminin doğru ortanıyla artacağı bilinen bir gerçek. Günümüz internet hız ortalaması Amerika’da 50 Mbps, Almanya’da 20 Mbps ve Türkiye’de 18 Mbps olduğunu söyleyebiliriz.
Mevcut yapı ile rekor hıza ulaşıldı
2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Illinois Üniversitesi tarafından, fiberoptik kablolarda 57Gbps hıza ulaşarak mevcut hız rekoru kırılmış idi. Geçtğimiz hafta ise Avustralya’da bulunan 3 üniversitenin Monash, Swinburne ve RMIT üniversiteleri) yaptığı çalışma sonucu saniyede 44.2 terabitlik veri aktarım hızına ulaştılar. Araştırmacılar, Microcomb adı verilen yeni cihaz ile mevcut fiber kablolar üzerinden bu hıza ulaştıklarını söyleyen görevliler, rekor hızın elde edilmesi için yeni bir alt yapıya gerek olmayacağını işaret ediyor.
Fiberoptik kablo nasıl çalışır?
Veri, fiberoptik kablo içindeki plastik veya cam fiberlerden oluşan yapı sayesinde, elektromanyetik etkileşim olmadan, yansıtılan ışığın kırılmadan aktarılması ile veri taşınır. Uzun mesafelerde oldukça verimli olan bu yapı, maliyeti yüksek, uzmanlık gerektiren bir kompleks yapıdır.
TTNet bunu beğenmedi