WhatsApp Koronavirüs ile ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak için mesaj iletimini sınırlıyor
WhatsApp Nisan ayı başında özellikle koronavirüs ile ilgili yanlış bilgi içeren mesaj dolaşımının artması sebebiyle mesaj iletimine sınırlama getirmeye başladı.
Dünya üzerinde 150000’den fazla kişinin ölümüne sebep olan pandemiyi Dünya Sağlık Örgütü, çok sayıda yanlış bilgilendirmeden dolayı aynı zamanda “infodemic” şeklinde isimlendirdi. DSÖ, hükümetleri ve diğer otoriteleri sosyal medya üzerinde yayılan yanlış bilgilerin engellenmesi konusunda da uyardı.
Dünya üzerinde 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunan WhatsApp’ın bir blog yazısında belirtildiğine göre Koronavirüs krizi başladığından beri iletilen mesaj sayısında gözle görülür bir artış bulunmakta.
WhatsApp yetkililerinin bildirdiğine göre servis zaten 2018 yılından bu yana özellikle Hindistan’da viral dedikoduların cinayet ve şiddet olaylarını tetiklemesinden sonra mesaj iletimine sınırlama getirmeye başladı. 2019 Ocak ayından bu yana kullanıcılar bir seferde bir mesajı an fazla beş farklı grup veya kullanıcıya iletebiliyorlar bu limit daha önce de 2018 yılının Temmuz ayında 20 olarak belirlenmişti. Ayrıca uygulama beş defadan daha fazla iletilen mesajları da etiketliyor.
Facebook ve Twitter (TWTR.N), son aylarda kullanıcıların uzman rehberliği ve sahte tedavilerin teşvik edilmesi de dahil olmak üzere koronavirüs hakkında yanıltıcı bilgi göndermesini engelleyerek yanlış bilgi yayılımını engellemeye çalışıyor.
WhatsApp uygulamasında kullanıcıların arasındaki konuşmalar uçtan uca şifreleme yöntemiyle şifrelendiği için herhangi bir içerik denetlemesi yapılamıyor. WhatsApp’ın yayınladığı blog yazısına göre son kısıtlamalardan sonra bu şekilde yayılan mesajlarda %25 azalma görüldü. Uygulama ayrıca insanları şüpheli içeriği gerçek kontrol kuruluşlarına iletip doğrulamaya teşvik ediyor. DSÖ ve ulusal sağlık yetkililerinin otomatik hesaplar kullanarak hizmette yeni koronavirüs hakkında güvenilir bilgileri paylaşması da sağlanıyor.