Azure Backup Explorer Nedir?
Her geçen gün bulut üzerindeki iş yüklerinin sayısı, boyutu ve çeşitliliği artmaktadır. Özellikle aktif danışmanlık yapan birisi olarak her geçen gün pek çok on-prem iş yükünün artık azure üzerinde olması beraberinde bu sistemlerin bağlı olduğu veya sistemlerin kendi bağımlılıklarını da azure üzerinde talep etmektedir. Bu nedenle aynı yerleşik veri merkezleri de olduğu gibi ayrı VLAN yapıları, sunucular arası firewall, yük dengeleme cihazları, loglama gibi network ve güvenlik iş ihtiyaçları ile beraber yedekleme iş ihtiyaçları da büyük önem kazanmıştır.
Eğer sizde böyle bir organizasyondan yedekleme işinden sorumlu iseniz Azure Backup Explorer tam size göre bir araç. Birden çok yedekleme işlemini tek bir ekranda görmenizi sağlar. Bu sayede organizasyonunuzun yedekleme sistemi için anlık ve kesin bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aslında Azure backup Azure Monitör içerisindeki bir çalışma alanıdır (Azure Monitor Workbooks). Bu alan aslında azure monitor tarafından toplanan logların anlamlandırılması için kullanılır. Örneğin performans çalışma kitabı görünümünde uygun grafikleri görürken connection bazlı bir çalışma kitabında en çok bağlantı alan, bağlantı sayıları, bağlantı boyutları ve en çok bağlantı sorunu yaşayan bilgisayarları görebilirsiniz.
Peki bunu yedekleme başlığı içerisinde nasıl görebiliriz?
Öncelikle herhangi bir Recovery Services Vault altına giriş yaparsanız örneğin aşağıdaki gibi sahip olduğunuz servislerinizi görebilirsiniz
Herhangi birisinin üzerine tıklayın
Sağ bölümde Backup Explorer linkini göreceksiniz. Buna tıklayalım
Karşımıza gelen ilk ekranda bu servis içerisindeki toplam backup adediniz, backup job yani yedekleme işlerini ve yedekleme açık olmayan makine sayısı gibi bilgileri görebiliyoruz. Yine eğer bir yedekleme işinde sorun var ise onu da görebiliriz. Yine filtreleme bölümünü kullanarak bu raporu dinamik olarak güncelleyebilirsiniz;
Hemen üst bölümdeki sekmeleri kullanarak detaylı bilgilere ulaşabiliriz.
Bu bölümde yedekleri görebiliyoruz. Hangi makinelerin en son ne zaman yedeklendiklerini görebiliriz. İstersek herhangi birisinin üstüne tıklayarak detay bilgiye ulaşabiliyoruz.
Bu bölümde ise yedekleme işlerini görebiliyoruz. Örnek ben Status bölümünden “InProgress” seçerek aktif bir iş olup olmadığını görmek istedim ve herhangi aktif çalışan bir yedekleme işinin olmadığını gördüm. Bu ve benzer filtreleme bölümlerini kullanarak yedekleme işlerini görebilirsiniz
Bir sonraki bölümde ise uyarıları görebiliyoruz.
Müşteri ortamı ve hiç hata olmaması güzel bir şey tabiki.
Bu bölümde ise yedekleme ilkelerimi görebiliyorum. Birden çok Vault altında bir den çok ilkem ve bu ilkelere bağlı korunan öğeler, snapshot saklama süreleri ve bu yedeklerin hangi sıklıkla alındığını görebiliyorum.
Son sekmede ise yedekleme yapılmayan makineleri görebildiğim bir bölüm yer almaktadır.
Örnek buradaki iki makine yedeklenmiyor.
Evet basit bir servis ama yedekleme alt yapısının hızlı bir durumunu görmek için çok etkili bir servis. Servis şu anda Public Preview konumunda, ancak yakın bir zamanda GA olarak duyurusu yapılacaktır. Benim yoğun kullanımı olan müşterilerimin özellikle yedekleme yönetimi için önerdiğim çok başarılı bir servis olmuş. Umarım sizin içinde yararlı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Kaynak
https://azure.microsoft.com/en-us/blog/backup-explorer-now-available-in-preview/
Emeğine sağlık
Bilgilendirme için teşekkürler hocam.