Türkiye Yerli Otomobiline Kavuştu
Fikri mülkiyet haklarına Türkiye’nin sahip olduğu, küresel ölçekte rekabet edecek bir otomobil markası yaratma hedefiyle Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) tarafından çalışması yürütülen yerli otomobilin tanıtımı bugün (27 Aralık 2019) saat 14.53’te yapıldı.
Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde düzenlenen yerli otomobilin tanıtımına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve üst düzey bürokratların yanı sıra teknoloji sever binlerce kişi katıldı.
Tanıtımda SUV ve Sedan olmak üzere 2 farklı model gösterildi. Her iki model de C segmentinde olup tasarım açısından oldukça güzel çizgilere sahip.
Yerli otomobil Bursa’da üretilecek.
Yerli otomobillerin üretim yeri Bursa Gemlik olarak açıklandı. Üretim tesisi Gemlik’te TSK’ya ait olan 1 milyon metrekarelik alanda kurulacak ve açılış 2021 yılında olacak. İlk araç 2022 yılında yola çıkacak. 2030’a kadar C-HATCHBACK, B-SUV ve C-MPV modelleri de üretilecek.
Yerli otomobilde bulunan teknolojiler
Araçlar tamamen elektrikli İki modelinde motor gücü 150 kW olacak. Dört çekişli motora sahip olan model 400 beygir gücünde ve 0 – 100 km/s hıza 4.8 saniyede ulaşıyor. Arkadan itişli olan model ise 200 beygir gücünde motora sahip ve 0 – 100 km/s hıza 7.6 saniyede ulaşıyor.
180 km/s azami hıza ulaşabilen otomobil geri kazanımlı frenleme sistemi ile geliyor. Özellikle Tesla kullanıcılarının yakından bildiği bu özellik,rejeneratif frenleme olarak adlandırılıyor. Frene basıldığında açığa çıkan enerji, alternatör tarafından elektriksel enerjisine dönüştürülerek tekrar depolanıyor. Bu sistemin yerli otomobilin menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayabildiği belirtildi.
Motorlara güç verecek olan bataryalar 30 dakikada yüzde 80 şarj olacak ve kullanıcılara büyük bir avantaj sağlayacak. 300 km ve 500 km olmak üzere iki farklı menzil seçeneği olacak.
Yerli otomobilin iç tasarımına baktığımızda sürücü paneli ve ön tarafındaki bütün göstergeler tamamen dokunmatik ekranlardan oluşuyor. Bu ekranlar ile aracın tüm elektronik sistemleri, motorları ve sürüş özellikleri yönetilebiliyor. Ayrıca araçta anahtarsız giriş özelliği bulunuyor.
Tamamen elektrikli olmasının dışında 4G ve 5G gibi kablosuz ağ teknolojilerine sahip olacak yerli otomobil, sürekli internete bağlı kalacak ve Nesnelerin İnterneti (IoT) iletişim ağının bir parçası olacak. Tesla’nın ürettiği araçlardaki gibi internet üzerinden güncelleme alabilecek olan yerli otomobil ileri sürüş destek sistemleri sayesinde 3. seviye otonom sürüş teknolojisine hazır durumda.
Aracın dış tasarımına baktığımızda led farlar, yan ayna yerine kameralar ve içe gömülü kapı kolları kullanılması hoş bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Yerli otomobilin adı ve fiyatı ne olacak?
Etkinlikte otomobilin adı ve fiyatı açıklanmadı. Adı için çalışmaların devam ettiği ve marka lansmanının 2020 yılında yapılacağı söylendi.
Yerli otomobillerimizden detaylı görüntüler
Milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun…