Cloud Computing

Office 365 Pro Plus Deployment Bölüm – 3 Command-Line Properties

Makale serimizin ilk bölümü olan Deployment Scenarios bölümünde Office 365 Pro Plus ın kullanıcılarımıza dağıtım senaryolarından bahsetmiştik. Bu makalemizde office 365 Pro Plus ın, Office portalı üzerinden indirilmesi ve yapılandırılma parametrelerini inceleyeceğiz.

Küçük organizasyonlar için var sayılan yöntem Office 365 kullanıcılarımızın portal üzerine girmeleri ve Global admin veya Management Administrator tarafından verilen izinler çerçevesinde uygulamaları  (office 365 ProPlus veya Visio Pro for Office 365) çalıştırması veya kullanmış olduğu bilgisayara yüklemesidir.

Kullanıcı portal a girdiği zaman eğer kurulum işlemini gerçekleştirmezse Office 365 Por Plus ürünlerini web üzerinden kullanabilir. Kullanıcımız Office 365 Pro Plus ürününü kurulum yaptıktan sonra Office 365 Pro Plus kullanıcımızın bilgisayarına eşleşiyor ve Office uygulamalarını yüklemiş olduğu bilgisayardan çalıştırabiliyor. Uygulamalar kendi bilgisayarına yüklendikten sonra internat bağlantısına erişim olmadan programı kullanabilmektedirler ve online sürümünü kullanmasına yükleme işleminden sonra ihtiyaç yoktur.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntem  ilk başta belirttiğimiz gibi küçük işletmeler içindir. Organizasyonumuz büyük ise eğer uygulama yönetimini kullanıcılarımızın yönetimine bırakamayız. Bu yöntem büyük organizasyonlar için uygulamaların yönetimini ve her bir kullanıcının kendisi için Office 365 Pro Plus’i download edip gereksiz yere network trafiğinin oluşmasına sebep olacaktır. Büyük organizasyonlar için bu aşamada Click-to-Run uygulaması devreye giriyor.

clip_image002

Bölüm 3 Command-Line Properties makalemizde Click-torun yazılımının Office 365 Portalı üzerinden indirecek olduğu dosyaları, dosya türlerini, indirmemesi gerekli olan yazılımları vb.. seçenekleri hazırlayacağız ve merkezi olarak yönetimi ele alacağız. Kurulum sonrası oluşturulan var sayılan configuration.xml dosya örneği yukarıda görülmektedir.

<Configuration>
{0 or 1 Add element}
{0 or 1 Remove element}
{0 or 1 Updates element}
{0 or 1 Display element}
{0 or 1 Logging element}
</Configuration>

Configuration dosyası toplam 5 element den oluşmaktadır ve biz bunları aynı xml dosyalarında birleştirebildimiz gibi her bir işlem için ayrı xml dosyalarıda oluşturabilmekteyiz. Yapılandıracak olduğumuz bu configuration dosyaları, yükleme ve kaldırma işlemleri için install.xml ve uninstall.xml (remove) dosyaları için ayrı-ayrı hazırlıyoruz ve ihtiyacımıza göre düzenleyebiliyoruz. Aynı şekilde Download etmemiz için gerekli olan download.xml dosyasını indirecek olduğumuz sürüm ve içinde bulunmasını istediğimiz ofis versiyonlarını, download edilecek olan dilleri, kullanıcılarımızın logging olma seçeneklerini ve son olarak indirilecek olan sürüm ile birlikte indirme sonrasınaki güncelleştirme işlemlerini-versiyonlar için dosyalar hazırlıyoruz.

Örnekler ile paremenrelerimizi inceleyelim.

clip_image004Yukarıda ki paremetreleri install.xml için yapacak olursak click-to-run programının indirecek olduğu Office Pro Plus versiyonunu belirlemiş olacağız.

Source path içinde yazan server ve share bölümü dosyaların hangi sunucu üzerinde hangi dizine veya paylaşıma download etmesi gerektiğini belirliyoruz.

Version bölümünde hangi sürümü indirmesi gerektiğini belirliyoruz. Örnekte 15.1.2.3 versiyonunun indirilmesi gerektiği belirtilmiş. Eğer bu paremetre girilmemiş olsaydı Office Pro Plus ın son sürünü indirilecekti.

clip_image006

İstemiş olduğumuz sürünü Version numbers of update channels for Office 365 clients adresinden öğrenebiliriz ve paremetre içinde yazan Channel satırını ihtiyacımıza göre değiştirebiliriz. Benim önerim son sürümden en az 3 önce olan superseded update lerin indirilmesidir. Bu tamamen kişisel tercihtir.

OfficeClientEdition satırını ise 32 bit olarak bırakmanızdır. Özel bir durum yoksa Office ürününün 64 bit versiyonunu kullanmamanızdır. Bu öneri microsoft un önerisi olup Office ürünü henüz 64 bit platformu için gelişimini tamamlamış bir ürün değildir ve önerilen 64 bit işletim sistemlerinin üzerine bile 32 bit sürümünün yüklenmesidir.

clip_image008

Yukarıda örnek başak bir komutu görebilmekteyiz. Bu paremetre Office 365 ProPlus, 32-bit version, 15.1.2.3  English (US) sürümünü  \\server\share network share location içine indirecektir.

<Display Level=”None” AcceptEULA=”TRUE” />

Yukarıda aynı satır içinde iki farklı paremetre bulunmaktadır ve bu paremetreyi install.xml içine yerleştirmemiz gerekmektedir. AcceptEULA=”TRUE” /> yaptığımız zaman kullanıcılarımıza yüklenecek olan Office 365 Pro Plus yazılımının yükleme işlemi sırasında sorulacak olan Microsoft Software License Terms sözleşmesini görmemelerini ve onların adına bizler otomatik olarak onaylamasını geçrekleştireceğiz.

Display Level=”None” seçimi ile kurulum işleminin kullanıcı tarafından görülmemesini, kuruluma dahil olmamasını sağlıyoruz. Tabi bu seçenek None olduğu zaman bizlerde kurulumu izleyemeyeceğiz ve kurulum başladımı, başladıysa hangi aşamada gibi soruları kurulum bitene kadar göremeyeceğiz veya configuration manager yazılımı üzerinde bulunan AppDiscovery.log ve AppIntentEval.log dosyaları ile takip edebileceğiz.

<Product ID=”O365ProPlusRetail” >

Product ID Paremetresi ile click-to-run yazılımının indirecek olduğu sürümü belirliyoruz. Indirebilecek olduğumuz sürümler ve Value bölümüne yazacak olduğumuz değerler aşağıda listelenmiştir. Bu bölümü boş bırakırsak click-to-run yazılımı hiç bir şey indirmeyecek ve hata verecektir.

·        O365ProPlusRetail

·        VisioProRetail

·        ProjectProRetail

·        SPDRetail (SharePoint Designer)

<ExcludeApp ID= “Access” />

Yukarıda ki paremetreyi download.xml dosyasına yazdığımız zaman Office yazılımının bütün araçlarının indirilmesini ama Access in indirilmemesini sağlatabiliyoruz.

·        Access

·        Excel

·        Groove

·        InfoPath

·        Lync

·        OneDrive

·        OneNote

·        Outlook

·        PowerPoint

·        Project

·        Publisher

·        SharePointDesigner

·        Visio

·        Word

Herhangi bir Exclude app Paremetresini girmezsek eğer varsayılan olarak yukarıda ki bütün uygulamalar indirilecektir.

İhtiyacımız olmayan veya Office 365 paketimiz içinde olmayan ürünlerin indirilmesini istemeye biliriz. Örnek olarak Groove, OneDrive uygulaması for Business yazılımı ile birlikte gelmektedir ve paketimiz for business değilse ayrı burakabiliriz. Paketimiz içinde Skype for Business değilse Lync uygulamasının indirilmemesini sağlatabiliriz.

clip_image010

Yukarıda ki hazır paremetre içinde Access ve InfoPath uygulamalarının indirilmemesi gerektiğini belirten download.xml dosyası görülmektedir.

<Language ID= “ll-cc” />

Yukarıda verilen paremetre indirilecek olan Office dil paketlerini belirliyoruz. Burada en az bir paremetre vermemiz zorunludur. Aksi durumda download başarısız olaraktır. Default olarak en-us dir ve US, İngilizce sürümünü indirmektedir.

clip_image012

Yukarıda English, Japanese ve Spanish olan sürümlerin indirilmesini belirten paremetreyi görebilmektesiniz.

clip_image014

Benim hazırlamış olduğum download paketi içinde en-us ve tr-tr satırları olduğu için ingilizce ve Türkçe paketler indirildi.

<Property Name=”SharedComputerLicensing” Value=”1” />

Yukarıda ki satırda Propery paremetresini görebilmektesiniz. Bu paremetreyi aşağıdaki gibi farklı seçeneklerde kullanabiliriz. Örnek olarak yukarıda name bölümünde SharedComputerLicensing yazıyor ve biz bunu bir olarak ayarlarsak RDS platformu üzerinde kurulumuna ve çalıştırılmasına izin vermiş oluyoruz.

Name kısmını AUTOACTIVATE olarak değiştirip, Value değerini 1 ve 0 olarak değiştirebiliyoruz. 1 olarak verirsek sistem kurulum sonrası ilk internet bağlantısında otomatik olarak Office Pro Plus aktif duruma getirecektir. Bu ayarı yazmasakta davranış şekli budur. Eğer değeri 0 olarak verirsek bu sefer lisansı aktif etme işlemini kullanıcımıza vermiş ve kurulum işlemi sonrasında kullanıcımızın lisans aktifleştirme bölümünü görmesini sağlatıyoruz.

Name kısmını FORCEAPPSHUTDOWN olarak değiştirip Value değerini True veya False olarak değiştirebilmekteyiz. Eğer değeri True olarak işaretlersek kurulum işlemi sırasında kullanıcımızın bilgisayarı kapatmasını veya bir başka yazılım tarafından kapatılmasını engelliyoruz.

Not: Kullanıcımızın elektirik kablosunu çekmesini engellememektedir.

APP-V ile dağıtım gerçekleştireceksek eğer Name kısmını PACKAGEGUID olarak değiştirip Value değerini ise App-V dağıtım politikalarımıza göre 12345678-ABCD-1234-ABCD-1234567890AB değerler ile dağıtıma hazırlıyoruz.

Name kısmını PinIconsToTaskBar olarak değiştirip Value değerini True veya False olarak yapabilmekteyiz. True olarak yaparsak yüklenen bilgisayarların masa üstlerine ve StoreApp UI ara birimine officenin kısa yollarını oluşturacaktır. Default olarak True dir. Bu paremetre sadece Office 2016 yüklü bulunan Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1 üzerinde çalışmaktadır.  Windows 10 desteklenmemektedir. Ve bu paremetrenin çalışabilmesi için Office 2016 ın 17 Mart 2016 tarihinde yayınlanan 16.0.6741.2017 veya en son sürümü indirmiş olmanız gerekmektedir.

<Updates
Enabled=TRUE | FALSE
UpdatePath=
UNC | local | http path
TargetVersion=X.Y.Z.W
Deadline=MM/DD/YYYY HH:MM
Channel= “Deferred”
/>

Yukarıda ki satırda Update Paremeter satırını Enable edersek eğer click-to-run yazılımı indirmiş olduğu office 365 pro plus güncelleştirmelerini belirtmiş olduğumuz özelliklerde düzenli olarak kontrol edecektir.

UpdatePath bölümünde farklı değerler verebilmekteyiz. Bu bölümü belirtmezsek click-to-run yazılımı güncelleştirmeler için Content Delivery Network veya CDN kaynağından sorgulayacaktır.

Değer olarak (“”) paremetresini kullanırsak click-to-run yazılımı sadece CDN kaynağını kullanacaktır.

Dğer olarak belirli bir local kaynak veya HTTP adresi belirlersek, belirtmiş olduğumuz kaynak üzerinden güncelleştirmeleri alacaktır.

Dağıtımı Administrative Template files (ADMX/ADML) ile gerçekleştiriyorsak değişikliği yapabilmemiz için template içinde Update Path satırını bulmamız gerekmektedir.

Computer Configuration\Administrative Templates\Microsoft Office 2013 (Machine)\Updates

Satırını bulmamız ve ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri yapmamız gerekmektedir.

\\server\share\

C:\Preload\Office

http://internalApps/Office/

“”

Update path için örnek kullanım senaryoları yukarıda belirtilmiştir.

TargetVersion satırında herhangi bir değişiklik yapmadıysak click-to-run son sürümü indirecektir. Eğer versiyon bilgisi belirttiysek örnek olarak 15.1.2.3. click-to-run bir sonraki update zaman diliminde bu versiyona güncelleştirme yapacaktır.

Dağıtımı Administrative Template files (ADMX/ADML) ile gerçekleştiriyorsak değişikliği yapabilmemiz için template içinde Target Version satırını bulmamız gerekmektedir.

Computer Configuration\Administrative Templates\Microsoft Office 2013 (Machine)\Updates.

Satırını bulmamız ve ihtiyaç duyduğumuz değişiklikleri yapmamız gerekmektedir.

Target versiyon içine bir değer atadıysak Deadline satırına bir değer atamamız şiddetle önerilmektedir. Bu bölüme atayacak olduğumuz değer TargetVersion bölümünde belirtmiş olduğumuz Office versionunun hangi zamana kadar güncelleştirilmesi gerektiğinini belirtiyoruz. 19/03/2016 19:03 değerini atarsak ilgili target versiyon bu tarihe kadar yüklenmek için clientları zorlayacaktır.

Dağıtımı Administrative Template files (ADMX/ADML) ile gerçekleştiriyorsak değişikliği yapabilmemiz için template içinde Deadline ve Target Version satırlarını bulmamız gerekmektedir.

Computer Configuration\Administrative Templates\Microsoft Office 2013 (Machine)\Updates.

<Updates Enabled=”TRUE” UpdatePath=”\\Server\share\” TargetVersion=”15.1.2.3″ Deadline=”05/16/2014 18:30″/>

Bu bölüm hakkında kullanabileceğiniz örnek bir satırı yukarıda paylaşıyorum.

Bu paremetre kullanıcı bilgisayarına yeni baştan deployment yapar fakat sadece yeni ve değişen dosyaları kullanıcı bilgisayarı üzerinden değiştirmektedir. Sıfırdan kurulum yapmaz.

clip_image016

Bu özelliği Group Policy ADMT ile yaptıysak template içinde

Computer Configuration\Policies\Administrative Templates\Microsoft Office 2013 (Machine)\Updates

bölümünden Hide option to enable or disable updates bölümünü Enable olarak değiştirmemiz gerekmektedir.

clip_image018

Son olarak sizlere hazır kullanabileceğiniz bir configuration dosyası paylaşıyorum. Bu paylaşmış olduğum configuration dosyasında Office 365 Pro Plus in 32 bit versiyonunu MSCCM\OfficeSource dizinine download edeceksiniz. Aynı dizin altına Office Visio Pro sürümüde indirilecek. Office sürümü Türkçe ve İngilizce sürümüne sahipken visio sürümü sadece ingilizce sürümüne sahip olacaktır. İndirmiş olduğum configuration dosyası içinede MSWsus\OfficeUpdate dizinine güncelleştirmeleri almasını ve kullanıcılara kurulum sırasında lisans sözleşmesini otomatik olarak imzalamasını sağladım.

Bu örnek configuration dosyasını makale içeriğinde paylaşmış olduğum bilgilere göre özelleştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu