Donanım

EMC VNX Snapshot

Sanallaştırma platformlarının yedeklemeleri için şüphesiz her geçen gün yeni bir teknoloji hayatımıza dâhil olmaktadır. Son zamanlarda bu yöndeki trend ise yedekleme sırasındaki Snapshot işlemleri için depolama biriminden faydalanmak bu sayede 20 kata yakın performans elde etmektir.

Eğer EMC depolama birimine sahipseniz ve yedekleme sisteminizde bu özelliği aktif etmeden önce EMC depolama birimlerinde kullanılan Snapshot teknolojisi nedir, nasıl kullanılır konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız bu yazımız tam sizin için.

EMC depolama birimlerinde snapshot yazılımının ismi SnapView olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat VNX Block OS 32 versyionundan itibaren VNX Snapshot adı ile  yeni bir özellik kullanıma sunulmuş ve yazımızın ilerleyen bölümlerinde belirteceğimiz abisi Snapview ‘in birçok eksik yönünü kapatmıştır.

VNX Snapshot; veri yedeklemesi, yazılım geliştirme, test ortamları, veri doğrulama ve yerel hızlı geri dönüşler için kullanılmaktadır. Bu işlevleri yerine getirirken Snapview gibi ekstra bir alana (Reserve Lun) ihtiyaç duymadıkları için tercih edilmektedir.

VNX Snapshot yazma işlemleri için Redirect on Write (ROW) teknolojisini kullanır. Bu yöntem, yeni yazılan verileri pool içerisinde yeni bir alana yönlendirir ve eski verilerin konumunu değiştirmez. SnapView ise, Copy on First Write (COFW) yöntemini kullanmaktadır ve eski veriler snapshot sırasında Reserved Lun ‘lara taşınır sonrasında kuyrukta bekleyen veriler orijinal lokasyona yazılır. Verinin taşınması ve bekletilmesinden  dolayı Snapview çok kötü bir performans sergilemektedir.

clip_image002

Verinin okunması sırasında da benzer bir durum söz konusudur. Snapview, eski verileri okumak için RLP’ ye başvurur fakat Vnx Snaphot ‘ta ise bütün okumak işlemleri kaynak Lun’ da gerçekleştirir.

clip_image004

Snapshot Oluşturma

VNX snapshot, Pool üzerinde ekstra bir alana ihtiyaç duymaz ve her snapshot sadece 8 Kb ‘lık öğe boyutuna sahiptir. Snapshot mutlaka bir Primary Lun ‘a ait olmak durumundadır ve bu sahiplik değiştirilemez.

clip_image006

Snapshot oluşturmak için ilgili Lun üzerinde sağ tıklayarak Snaphot – Create Snapshot linkine tıklıyoruz.

clip_image008

Snapshot ismini giriyoruz. Eğer Snapshot üzerinde yazma işlemleri de gerçekleştirilecek ise “Allow Read-Write” seçeneğini seçiyoruz.

 

clip_image009

Bu snapshot ‘ ı kullanmak için Data Protection – Snapshot menüsünü kullanıyoruz.

clip_image011 

Test işlemleri için bu ekrandan Attach menüsünü kullanabilirsiniz. Eğer Snapshot içerisindeki Point in Time bilgileri sizin için önemli ise, bu işlemden önce Copy Menüsü ile çoğaltma işlemi yaparak kullanabilirsiniz.

clip_image013

Snapshot silmek için Delete butonunu kullanıyoruz. Snapshot silme işlemi sırasında Storage üzerindeki bazı operasyonel işlemleri gerçekleştiremeyebiliriz.

clip_image015

Eğer birden çok Lun ‘da verileri bulunan bir altyapınız var ise tutarlı bir snapshot alabilmek için “Consistency Group” oluşturmalıyız.

clip_image017

Gruba isim veriyoruz.

clip_image019

Grup içerisine dahil edeceğimiz Lun ‘ları seçiyoruz ve Finish butonu ile bitiriyoruz.

clip_image020

Oluşturduğumuz grup üzerinde “Create Snapshot” butonuna tıklayarak seçili Lunların aynı anda Snapshot alma işlemini gerçekleştirebiliriz.

clip_image022

clip_image023

VNX Snapshot Otomatik Silme Kuralları

VNX Snapshot, Reserve Lun’ lara ihtiyaç duymasa da eğer kontrol altına alınmaz ise Pool ‘umuzu doldurabilirler. Bundan dolayı VNX varsayılan olarak Snaphotları silen bir kurala sahiptir. Bu kuralı Pool boyutuna veya Snapshot boyutuna göre düzenleyebiliriz.

 clip_image025

EMC MirrorView ile Lun Seviyesinde Storage to Storage Replikasyon” adlı yazımızın son bölümünde Snapview ile Snapshot işlemlerini gösterdiğimiz için bu yazımızda değinmedik.

Faydalı Olması Dileğimle

Kaynaklar : EMC VNX Snapshots White Paper

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu