Backbone Fiber Optic Patch Panel Üzerinde ST Pigtail Sonlandırma
Bu makalede sizlere yaygın olarak kullanılmasa da, ST tipi Fiber Optik Backbone sonlandırma uygulamasını anlatacağım. Telekom’da genellikle metro ethernet panelleri SC tipte sonlandırma uygularlar. Bu tür sonlandırmalarda aslında yapılan işlem, fiber optik kablonun sonuna ortadan kesilmiş olan SC tipi patch kablonun eklenme işlemidir.
Hazır olarak satılan ST tipinde bir backbone patch panel
İlk aşamada sonlandırılacak olan fiber kablo patch panel arka kısmındaki sıkıştırmalı kanaldan içeri alınarak yaklaşık 50 cm kalacak şekilde kesilip sıkıştırılır.
Sıkıştırma elemanı (Kablo rakoru)
Daha sonra çelik makas ile kablonun dış koruyucu malzemesi fiberden ayrılır. İçerisindeki ipliksi doku kesilir.
Dış çeper soyma makası ile iç plastik koruyucu kablo sıyrılır. Bu aşamada ıslak bir mendil yardımıyla koruyucu jel cam kablo üzerinden yavaşça silinerek temizlenir.
Daha sonra iç çeper soyma makası ile ince cam core üzerinden ince silikon zırhı, uçtan yaklaşık 1 cm kalacak şekilde soyulur.
Adaptör
Daha sonra 4 adet ST çift taraflı adaptörün kutuya montajı yapılır.
Resim backbone tipinde olmasa da şekil itibariyle panelimiz bu görsele yakın sayılır.
Uçları soyulan cam corelar teker teker alınarak uçlarına esnek parça (Şekil-1) geçirilir.
Şekil-1
ST konektör alınarak iç kısmına aktivatör (yapışkanlık hızlandırıcısı) püskürtülür ve daha sonra özel karışım yapıştırıcı, enjektör yardımıyla içerisine taşmayacak şekilde sıkılır. Burada yapıştırıcınız hızlı yapışmayan ve yoğun şekilde olmalı. Sıktıktan hemen sonra yapışacak şekilde olmamalıdır. Fakat yine de yapıştırma esnasında elinizi çabuk tutmalısınız. Aksi takdirde ST konektör tıkanabilir.
Fazla beklemeden ST pigtail (Şekil-2) içerisinden cam kablo geçirilerek esneme aparatı dip kısmına monte edilir. Her uç bu şekilde yapıldıktan sonra 30 dakika kuruması beklenilir.
Şekil-2 ST Konnektör (Pigtail)
Yapıştığından emin olunan uçlar teker teker alınarak keski kalemi ile hassas bir şekilde, kabloyu kırmadan uçlardaki fazlalıklar kesilir. Kesilirken uç kısmında 0.5 mm.lik fazlalık bırakılır.
Keski Kalemi
Uçlar, ilk başta kalın (0.5) ve sonra ince (0.3) zımpara olmak üzere düz bir zemin üzerinde ve zımparalar üzerinde daireler çizerek uçlarının düzeltilmesi sağlanır.
Fiberoskop
Fiberoskop ile görünmesi gereken görüntü
Son olarak fiberoskop yardımıyla, olması gereken standartta kontrolü yapılan uçlar, patch paneldeki ST adaptörlere takılır. Uzun kablolar dairesel olarak panel içerisine karışık olmayacak şekilde sabitlenir.
ST Adaptör
Son haliyle ST F/O patch panel
Multi Mode ya da Single Mode fiber optik sonlandırılan paneller, Media converterlar (Şekil-3) ya da ST portları bulunan switchler ile uzak mesafeler arası UTP bağlantıları sağlayabiliriz.
Şekil-3 Media Converter (Aktif Cihaz ST F/O to RJ-45)
Fiber optik sonlandırma deneyim isteyen bir uygulamadır. Deneyim kazandıkça daha kaliteli bir bağlantı sağlayabilirsiniz. Bağlantı üzerinden giden sinyal gücünün belirli bir değerde kalması gerekir. Bağlantı yaptığınız cihazlar sistem üzerinden ip alabilir fakat bu durum bağlantınızın sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Test cihazları ile bağlantı testi yapılması gerekir.
Herkese iyi çalışmalar.
Hocam emeğinize sağlık faydalı bir yazı olmuş. f
Peki bu pigtailler s/m veya m/m kablo türlerinin ikisinede uygunmudur yoksa kullandığımız kablo türüne özel pigtailler var mı? F/o kaynak yaparken kablo türü farketmeksizin herhangi bir pigtail kullansak ne gibi sorunlar olur, son olarak eğer arada bir fark varsa kullanacağımız pigtailin s/m veya m/m olduğunu nasıl anlayabiliriz