Windows Server

Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri Bölüm 2 RDS Farmının Oluşturulması

Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri makale serimizin ilk bölümünde hedeflemiş olduğumuz yapıyı, amaçlarımızı anlatmış ve teknik makaleleri bölümler halinde sunacağımızı belirtmiştik.

Bölüm 2 RDS Farmının Oluşturulması makalemizde, topoloji içinde bulunan sunucularımızı Ws2012 R2’ nin özelliği olan Server Grup çatısı altında birleştireceğiz ve ardından bu sunucularımız ile yüksek erişilebilirlik özelliğine sahip olmayan RDS farmının kurulumunu gerçekleştireceğiz.

clip_image002

Active Directory yapımız içinde üye durumda bulunan temel RDS Sunucularımızı Ws2012 R2 içinde Server Grup altında birleştiriyoruz. Oluşturmuş olduğum server grup RDS HA Farm ismine sahiptedir. Server grubu oluşturmuş olduğumuz bu sunucu üzerinden RDS farmını merkezi bir nokta üzerinden yönetebilir duruma geleceğiz. Bu server grup isteğimize göre genişletilebilir ve üye sunucular grup içinden çıkartılabilir. Server grubu oluşturmuş olduğum sunucu ortamım içinde bulunan Domain Controller sunucusudur. Eğer ileride başka bir sunucu tarafından RDS farmını yönetmek istersem aynı isimde bir server grubu yönetmek istediğim sunucu üzerinde oluşturmam yeterli olacaktır.

clip_image004

RDS sunucularımızın her birisi RDS HA Farm Server grup’ un üyesi durumundalar ve durumları hakkında bilgileri tek bir ekran üzerinde görebiliyoruz.

clip_image006

Yönetimi gerçekleştirmiş olduğumuz Domain Controller sunucumuz üzerinde, Add roles and Features Wizard ile Remote Desktop Services kurulumunu başlatıyoruz.

clip_image008

Sağ üst köşede yer alan Destination server bölümüne dikkat ederseniz No servers are selected olduğunu görebilirsiniz. Kurulum işlemlerini, server grup’u oluşturmuş olduğum yani yönetimi gerçekleştireceğim sunucu üzerinden yapıyorum. Bu sunucunun Active directory yapımız içinde bulunan Ws 2012 R2 işletim sistemi yüklü durumda bulunan bir sunucu olması yeterlidir.

Kurulum seçimi olarak Remote Desktop Services Installation seçimini gerçekleştiriyorum ve devam ediyorum.

clip_image010

Deployment Type seçimimiz Standart Deployment yöntemi olacaktır. Bu seçim ile RDS farmı içinde bulunacak her bir sunucuya, ihtiyacımız olan roller merkezi yöntem ile uzaktan kurulacaktır.

clip_image012

Gerçekleştirecek olduğumuz RDS farmı Session-Based deployment yani oturum sanallaştırması olacağını belirtiyoruz ve ilerliyoruz.

clip_image014

Role Services bölümünde RDS mimarisi için zorunlu olan rollerin bilgileri ve yapmış oldukları hizmetlerin özet bilgileri verilmekte.

clip_image016

RDS mimarimiz içinde temel rollerden bir tanesi olan RD Connection Broker rolümüzün yüklenecek olduğu sunucumuzu seçiyoruz. Server Grup içinde bulunan RDCB01 isimli sunucu RD Connection Broker rolünün yüklenecek olduğu ilk sunucudur.

clip_image018

RDS Farmını ilk oluşturduğumuz zaman yüksek erişilebilirlik seçeneğini aktif duruma getiremiyoruz. Bu sebepten ötürü RDS farmı ilk oluşturduğumuz zaman aynı rolü birden fazla sunucu üzerine yüklemek istediğimiz zaman sihirbazımız yukarıdaki hatayı bizlere verecektir. Bu özellik diğer bütün roller için aynıdır.

clip_image020

Sihirbazımız içinde RD Web Access rolünü yükleyecek olduğumuz sunucumuzu seçiyoruz ve ilerliyoruz. Yukarıda belirtilen Install the RD Web Access role services on the RD Connection Broker server kutusunu işaretlememiz gerekmektedir. Bu kutu RDCB ve RDWA rollerinin aynı sunucu üzerinde olmasını sağlayacaktır ve topolojimize aykırıdır.

clip_image022

Sihirbazımız içinde RD Session Host rolünü yükleyecek olduğumuz sunucumuzu seçiyoruz ve ilerliyoruz.

clip_image024

Confirmation bölümünde, RDS farmımız için ihtiyaç duymuş olduğumuz üç temel rolün yüklenecek olduğu sunucular gözükmektedir. Bu roller uzaktan, server grup yapmış olduğumuz yönetim sunucumuz üzerinde yüklenecektir.

clip_image026

Kurulum işlemleri başarılı bir şekilde tamamlandı.

clip_image028

Server grup oluşturmuş olduğumuz merkezi sunucumuz üzerinde RDS farmının erişilebilir olduğunu görebilmekteyiz.

clip_image030

RDS Mimarisi için ihtiyaç duyulan temel üç rolümüz Deployment services bölümünde görülmektedir. RDS farmı başarılı bir şekilde oluşturulmuş durumda ve bir sonraki makalemiz içinde Remote Desktop Services Yüksek Erişilebilirlik Çözümleri Bölüm 3 Network Load Balancing Yapılandırılması ile devam edeceğiz.

clip_image032

İlk makalemiz içinde paylaşmış olduğumuz RDS Farmımızın topolojisinin ilk halini görebilmektesiniz ve adım adım topolojimizi tamamlayacağız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu