Exchange Server 2013 Yenilikler
İlk olarak 1997 yılında Exchange Server 5.0 kullanmaya başladık. Exchange server 5.0 dan itibaren bu ürün ailesini tanımaya ve hayatımızda teknoloji alanında kullanmaya başladık. Zamanla teknoloji ilerledikçte Exchange 5.5, Exchange 2003, Exchange 2007,Exchange 2010 ve Exchange Server 2013 gibi ürünler geldi.
Exchange Server 2013 Neden Kullanmalıyım?
· Server Tabanlı E-Posta Kuralları
· Ortak Klasörler ( Public Folder) kullanımı
· Paylaşımlı Ajanda
· Maile heryerden erişimi
· Kurumsal mesajlaşma servisi
· Outlook ile tam entegrasyon
İlk olarak web üzerinden mail trafiği ile tanıştık. Sonrasında çalışanların istekleri ve data güvenilirliğini artması ile high availability kısmı canlandı, LCR,CCS,Dag gibi. Active sync kullanılması ile birlikte mail server artık insanların vazgeçilmezi olmaya başladı.
Zamanla spam maillerin artması ve spammerlarında bunu artık bir sektör haline getirmesi ile antispam ürünleri kullanmaya başladr olduk. Öncelerde sadece pc gibi tek bir cihaz üzerinden maillerimiza ulaşırken, şimdi ise artık mobile ve tüm cihazlardan maile ulaşabilmekteyiz. Gelecek ise artık public ve private cloud tarafında.
Yenilikleri
· Exchange 2010da ki kullanılan CAS Array artık kullanılmıyor, tarihe karıştı.
· Rollup ve service pack geçişi artık hub, cas sıralamasına dikkat etmemize gerek yok. Farklı sırayla yüklem yapılabiliyor.
· Transport Rule’ın adı Mail Flow altında Rules olarak değişti.
· Message tracking kalktı, powershell ile yönetiliyor. Yasal olarak 6 ay bu logları saklamamız gerekmektedir.
· RPC yerine, artık RPC over Https kullanılmakta.
· İnformation store servisin adı, Managed Store olarak değişti.
· OAB için , Microsoft Exchange Mailboc Assistans servisi kullanılmaktadır.
Exchange 2007 ve Exchange 2010 tarafında yönetimi yaptığımız Exchange Management Console (EMC) artık yerini Exchange Administration Consolee (EAC) ye bıraktı. Bu sayede artık web üzerinden yönetim sağlanacak.
Rol sayısı 5ten 2ye düştü. Bunlar Mailbox Server Role ve Client Access Role.
Mailbox Server Role: Mailbox server rolu açılan her bir mailboxın tüm bıleşenlerini içeriyor. Client Access protokolleri, Hub Transport servisi, Unified Messaging ve mailbox database rollerini içeriyor. Güncellemeler ise artık bu sunucudan başlayacak.
Client Access Server Role: CAS sunucuları üzerinde hiçbir veri tutulmamaktadır. CAS sunucusu HTTP,POP,IMAP ve SMTP protokollerinin kullanımını bize sunmaktadır.
Exchange 2010 ile hayatımıza giren Dag yapısı ise halen kullanıma devam ediyor. Yüksek erişilebilirlik anlamında Dag mimarisi de artık vazgeçilmezlerden oldu diyebiliriz.
Public folder desteği de hala devam etmekte. Public folder ortak bir klasör, mailbox gibi bir alan oluşturularak bu alan üzerinde şirket çalışanlarının buradan doğru çalışması sağlanılabilmektedir. Ayrıca Exchange Server 2013 Standartta 5 mailbox database ( CU3 ile 50 mailbox databases oldu) ve Exchange Server 2013 Enterprise’da ise 100 mailbox database desteklemektedir.
Lync ve sharepoint entegrasyonu geldi. Unified communications kapsamında lync server vazgeçilmez ürünlerden biri artık. Bu ürünü exchange server ile entegre edebilmekteyiz. Siz dışarıda iken lync client ile size yazılanlar siz yerinizde yoksanız, e-mail olarak size düşmektedir. Yine sharepoint ile de entegrasyonu gelmektedir.
Yukarıda bahsetmiş olduğum özellikler ile Exchange Server 2013 artık daha stabil ve kullanışlı hale geldi diyebiliriz.
Şimdilik bu kadar bir sonraki makalede görüşmek üzere.