Citrix

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 5 XenApp Server Yapılandırılması

Makale serimizin Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 3 XenApp Server Kurulumu adlı bölümünde XenApp sunucumuzun kurulumunu gerçekleştirmiş ve yapılandırmamıştık. Bu bölümde XenAPP farmının yapılandırma işlemini gerçekleştireceğiz.

 

 

image001

 

 

XenApp Kurulumunu ve Lisans server tanıtma işlemini bir önceki makalemizde yerine getirmiştik. Bu ekran mevcut temiz kurduğumuz bir sunucu olabilir veya XenAPP imajı hazırlamış olduğumuz bir sunucu olabilir. Bu yapımıza bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. XenApp sunucumuzu yapılandırmak için Citrix XenApp server Role manageri çalıştırıyoruz ve configure bölümünü seçiyoruz.

 

 

image002

 

 

XenApp server configuration bölümünde iki seçenek bizleri beklemektedir. Bunlardan birincisi ve bizim seçecek olduğumuz bölüm Create a new server farm sekmesidir. Bu seçim ile sıfır-yeni bir tane xenapp farmı oluşturacağız.

Diğer seçenek olan add this server to an existing server farm sekmesi mevcut farmı genişletmek için kullanılmaktadır.

 

 

image003

 

 

Yeni oluşturacak olduğumuz XenApp server farmının ismini ve bu farmın yöneticisi olacak olan kullanıcımızı tanıtıyoruz.

 

 

image004

 

 

XenApp server bir database ihtiyaç duymaktadır. Eğer sahip olacak olduğumuz farmımız çok büyük ortama hizmet etmeyecekse Microsoft’ un ücretsiz ürünü olan Sql Server Expres ihtiyacımızı karşılayacaktır. New database butonuna bastığımız zaman, XenApp Sunucumuz üzerine yüklemiş olduğumuz Sql Express üzerinde yeni bir tane Database oluşacaktır. POC, Test ortamları için önerebileceğim bir seçenecektir.

 

Eğer yapımız büyüyecekse (her şart altında önerimdir) SQL Serverin ücretli sürümünün kullanılmasıdır. Bu SQL server mevcut XenApp server üzerinde olabileceği gibi merkezi bir SQL sunucumuz varsa eğer bu sunucumuzda kullanılabilir. SQL sunucumuz üzerinde Database ihtiyaçlarını tamamlarsak XenApp Server Remote SQL kullanabilmektedir.

 

Yapımız içinde merkezi bir Sql Sunucusu bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü existing Microsoft SQL Server Database seçimini yapıyorum ve bir sonraki adımda SQL server bilgilerini tanımlıyorum.

 

XenApp Data Store Database olarak aşağıdaki yazılımları kullanabilmektedir.

 

· Microsoft SQL Server 2008 Express R2

· Microsoft SQL Server 2008 Express SP3

· Microsoft SQL Server 2008 R2

· Microsoft SQL Server 2008 SP2

· Microsoft SQL Server 2005 SP4

· Oracle 11g R2 32-bit Enterprise Edition

 

 

image005

 

 

Database server name bölümüne merkezi SQL sunucumuzun hostname bilgisini yazıyorum ve Database name kısmındaysa SQL sunucumuz üzerinde hazırlamış olduğum databasenin ismini yazıyorum.

 

Kimlik doğrulama için Integrated Windows authentication seçimini yapıyorum (önerilen). İsteğe bağlı olarak SQL Server authentication seçiminde yapılabilmektedir.

 

 

image006

 

 

CTXDB1 databasesi üzerinde yetkili olan kullanıcının kimlik bilgilerini Enter Credentials bölümünde yazıyorum ve bağlantı, kimlik bilgilerini doğrulatıyorum.

 

 

image007

 

 

Configure shadowing bölümünde, kullanıcılarımızın bir başka oturumda olan kullanıcıların aktif oturumuna dahil olmaları için izin atamasını gerçekleştiriyoruz.

 

Bu özellik ile aynı xenapp sunucusu üzerinde bulunan farklı oturumlar arasında kullanıcıların klavye, fare, ekran paylaşımı yapmalarını gerçekleştirebiliyoruz.

 

Bu özelliğin kullanımına örnek vermemiz gerekirse, problem yaşayan bir kullanıcı yaşamış olduğu problemi bir masa üstü yöneticisine (izin verilmişse) oturumunu paylaşıp, problemini aktarabilir duruma gelebiliyor.

 

İhtiyaç duymuş olduğumuz izinleri Shadowing Policies’ leri ile XenApp farmını kurduktan sonra karşılayabiliyoruz.

 

 

image008

 

 

Xenapp Server configuration bölümünde ihtiyacımıza bağlı olarak gelişmiş ayarları düzenleyebilir, var sayılan değerlerde bırakabilir veya kurulum sonrasında ayarlarımızı değiştirebiliriz.

 

Data Collection bölümünde XenApp Serve ve Presentation Server’ imizin versiyon bilgilerinin görünmesini sağlayabiliriz. Bu bilgiler mevcut SQL serverimiz üzerinden alınacak ve consolumuza yansıyacaktır.

 

 

image009

 

 

XML Service port numarası var sayılan olarak 80 kullanmaktadır. Bu portu istersek değiştirebiliriz.

 

 

image010

 

 

Receiver bölümünde Web Interface sunucumuzun Hostname bilgisini yazıyoruz.

 

 

image011

 

 

Remote Desktop users bölümünde hangi kullanıcılarımızın XenApp ortamını kullanabileceğini belirtiyoruz.

 

Yukarıda belirtmiş olduğum dört sekme ihtiyaca bağlı olarak sonradan değiştirilebilmektedir.

 

 

image012

 

 

Yapılandırmamızı tamamladıktan sonra mevcut configurasyonu kontrol ediyoruz ve yanlışlık varsa geri dönüp düzenleyebiliyoruz.

 

 

image013

 

 

Yapılandırma adımları başarılı bir şekilde tamamlandı.

 

 

image014

 

 

Hazırlamış olduğumuz XenApp ortamı kullanılabilmek için yeniden başlatılmaya ihtiyaç duymaktadır.

 

 

image015

 

 

Kurulum ve yapılandırma adımları başarılı bir şekilde tamamlandı. CitrixApp Center kullanılarak ihtiyaç duymuş olduğumuz işlemleri bir sonraki makalelerimizde yerine getirebileceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu