Donanım

Ortam İzleme Kontrol Sistemleri



 


1. Ortam İzleme/Kontrol Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?


 


Ortam İzleme ve Kontrol Sistemleri en basit anlamda gereksinim duyulan ortamların belirli parametrelerini izlemek, gerekirse denetim altında tutmak amacıyla kullanılan cihaz ve yazılımlardan oluşan sistemlerdir. Ortam İzleme Sistemleri’nin bir diğer adı da Çevresel Faktör İzleme /Kontrol Sistemleri dir.


 


2. Peki, Ortam İzleme Kontrol Sistemleri Neleri İzler?


 


Bu sistemler, en bilindik anlamda ortamların Isı ve Nem değerlerini izler ve kontrol ederler. Sadece Isı ve Nem kontrolu bile birçok ortam için son derece hayati olsa bile böylesine gelişmiş sistemler sadece bu amaç için kullanılmaz. Ortam İzleme Sistemleri aşağıdaki parametreleri izlemek ve kontrol etmek amaçlı kullanılırlar:


 



  • Isı, Nem

  • Duman ve Yangın

  • Su Basması

  • Kapı Açılması

  • Şebeke / UPS Voltajı

  • Ortamda Hareket

  • Işık

  • Darbe

  • Hava Akımı

 


3.Bu Parametreleri İzlemek, Kontrol Etmek Ne Kazandırır veya Kaybettirir?


Çevresel parametreleri izlemek, öncelikle tehlikenein oluştuğu anda veya daha öncesinde sorumlu personeli haberdar ederek tüm çalışma ortamlarında yitirildiği zaman yerine konması imkansız olan  bilgilerin ve her türlü maddi yatırımın korunmasını sağlar. Ortam İzleme Sistemlerini maliyeti, korudukları sistem ve cihazlara oranla son derece azdır, sürekli bakım ve müdahale hele ilave personel hiç gerektirmezler.


 


image001


 


 


Isı ve Nem gerek Bilişim, gerekse Telekomünikasyon cihazları için sinsi birer düşmandır. Bu cihazlar kullandıkları Elektrik Enerjisi’nin %90’ını ISI’ya dönüştürürler. Dolayısıyla bu cihazların bulundukları ortamlarda Ortam Isısı,  klima durması, elektrik kesilmesi, iklimlendirme arızaları gibi durumlarda aniden yükselmeye başlar ve 40 derece üstü sıcaklık değerleri cihazlar için geri dönülmez zararların başlangıcı olur.


 


4. Çalışma Ortamlarında Çevresel Faktörleri İzlemek Gerekir mi?


 


Günümüzün çalışma mekanlarının Isı ve Nem değerleri, çalışanlara insancıl ve sağlıklı bir “Ortam” sağlamak amacı ile iklimlendirme yöntemi ile kontrol altında tutulur.


İklimlendirme sistemleri devreye alındıkları zaman beklentiyi tasarlandıkları doğrultuda en ideal şekilde karşılarlar. Fakat kullanım süresince, mimaride yapılan değişiklikler, kullanıcıların fazla ısınma/soğuma vb talepleri, cihaz verimlerinin düşmesi vb. nedenlerden dolayı sistemin performansı düşer, mekan içerisinde dengesizlikler oluşmaya başlar. Bu noktada, mekanın, mekandaki birimlerin Isı ve Nem değerlerinin izlenmesi, raporlanması hangi noktalarda ne kadar dengesizlik olduğunu hemen gösterir, dolayısıyla düzeltilmesi  için ne yapmak gerektiği belirlenmiş olur.


Çalışma ortamlarında sık sık karşılaşılan bir diğer sorun da, çalışanların bazılarının oturduğu bölümlerde ortamın “fazlasıyla soğuk” veya  “gereğinden sıcak” olduğu şikayetleridir.


Çevresel faktörlerin izlendiği ortamlarda bu tip sorunlar kolaylıkla çözümlenir.


“Su Basması” da çalışma ortamlarını tehdit eden bir başka risk faktörü olup, özellikle dışarıdan su basma riski olan ve/veya su borularının geçtiği noktalarda, klima ve iklimlendirme cihazlarının  yakınında, ortamı, ortamdaki teçhizatı korumak amacı ile Ortam İzleme/Kontrol Sistemleri tarafından takip edilmesi gereken önemli bir parametredir. Bu şekilde izlenen bir tesiste suyun sensörler üzerine damlamasıyla birlikte alarm almak ve vakit geçmeden hasarı önlemek her türlü kaybı önleyecektir.


 


 


5. Ortam İzleme /Kontrol Sistemleri Ne Şekilde Tepki veya Alarm Verirler?


 


Sistemler aşağıdaki şekillerde tepki vererek ortam kontrolu sağlarlar:


 



  • e-mail göndererek

  • SMS göndererek

  • Otomatik olarak bir cihazın çalışmasını sağlayarak (örneğin bir klimayı devreye almak, güvenlikte uyarı amacı ile siren çaldırmak, bir fan çalıştırmak, telefon ile arama yapıp ilgili numaralara belirli mesajları okumak vb.)

  • SNMP üzerinden Ağ Yönetim yazılımları ile “konuşarak” veya entegre olarak, yazılım tarafında değişik tepkiler verilmesini  sağlayarak

 


 


image002


image003


 


 


6. Poseidon Ailesi Cihazlar


 


 


image004




 


HW Group Poseidon Serisi cihazlar, Ortam İzleme ve Kontrol Sistemlerini oluşturan yapının donanmımsal bileşenleridir.


Uç noktada “sensörler” vasıtası ile algılama görevini yerine getiren “Poseidon Cihazlar” son derece  esnek bir yapıya sahiptirler. Poseidon cihaz parkuru, en basit gereksinimlerden başlayarak, daha karmaşık olanlarına doğru ilerleyen bir yapıya sahiptir.  Örneğin, gereksinimi sadece bir noktada Isı ölçüp alarm olarak email almak isteyen bir müşteri için giriş seviyesi bir Poseidon cihaz mevcut ise , orta ölçekte bir tesis için su basması ile birlikte 5 noktada Isı izlemek isteyen veya çok büyük bir mekanda 40 noktada Isı ve Nem ölçümü yapıp email ile birlikte SMS uyarı almak veya bir siren çaldırmak isteyen bir müşteri için de Poseidon çözümü mevcuttur ve fiyatları aynı oranda rekabetçidir.


 


image005


Poseidon cihazlar kullanıldıkları sensörler ve yazılımlarla birlikte birbirlerini tamamlayarak bir bütün oluştururlar, buna rağmen bu bütün her zaman modüler bir yapıya sahip olduğundan esnekliği hiçbir zaman bozulmaz ve zaman içerisinde değişimler ve adaptasyonlar son derece kolay gerçekleştirilir.


  


7.Kullanılan Sensör Tipleri


 


Poseidon cihazlar ile çok çeşitli sensörler kullanılabilir. Aşağıda belirtilen basit Isı-Nem sensörleri kullanım amaçlarına uygun olarak çeşitli ortamlar için üretilmişlerdir.


 
























image006image007


image008


image009


 


Temp-1Wire 1.09yd
600 242


Indoor


Temp-1Wire 3m
600 005


Indoor


Temp-1Wire 10m
600 056


Indoor


Temp-1Wire-Outdoor 3m
600 242


Outdoor, IP67, stainless steel,


image010image011image012


image013


 


 


Temp-1Wire Rack19
600 329


19″ Rack / Cabinet


HTemp-1Wire Rack19
600 330


19″ Rack / Cabinet


HTemp-1Wire Box2
600 344


Indoor


Temp-1Wire-Flat 3m
600 337


Fridge probe IP67, stainless steel, flat


 


Poseidon cihazların en önemli  özellikleri ayrıca aşağıdaki Endüstriyel Tip sensörleri desteklemeleri ve cihazdan 1000 metre uzaklığa kadar sensör konumlanmasına olanak vermeleridir.


 
























image014


image015


image016


image017


Temp-485 Box2
600 342


Indoor


Temp-485-Pt100 “Box”
600 113


Outdoor, IP67


Temp-485-Pt100 “Cable”
600 114


Indoor / outdoor, can measure up to 600C


Temp-485-Pt100  “Frost”
600 309


For subzero temperatures as low as -100C









image018

 

image019




image020


 


image021


485-Pt100 “Head”
600 110


HTemp-485 T3411 / T3419 / T7410


HTemp 485


Industrial Bus


Temp485 2XPt100


for DIN rail


 


Cihazların desteklediği Kuru kontakt mantığı çalışan sensörler:


 


 




























image022


image023


image024


image025


Door Contact
600 119


image026Door position sensor


Flood detector
600 240


Water level sensor


AirFlow sensor 5101
600 304


Airflow speed sensor


Gas Leak Detector
600 239


 


image027


 


 


Smoke detector SD-212SP
600 310


Motion PIR detector
600 236


 


 


 


 


8.Ortam Kontrolu için Kullanılan Yazılım


 


HW Group Ortam İzleme Kontrol Sistemleri çeşitli amaç ve kullanımlara uygun olan kendi özel yazılımlarına sahiptirler. Bu yazılımlardan Kayıt Tutma, takip, Raporlama ve Alarm Belirleme  özelliklerine sahip olan CapTemp yazılımı, ortam değerlerini izleme ve kontrol etmek amacıyla sadece HW Group cihazlarına yönelik yazılmış, kullanımı basit ama son derece işlevsel bir yazılımdır.


CapTemp ile aşağıdakileri yapmak mümkündür:



  • Sensör değerlerini almak ve kaydetmek

  • Isı ve Nem değerleri için anlık veya geçmiş grafikler çizmek

  • Alarmların niteliğini ve kapsamını genişletmek, belirli kuralların kombinasyonu sonucu alarm almak

 









image028


 



  • Excel tabanlı raporlar çıkarmak

  • Görsel şemalar üzerinde ortam değerleri izlemek

 









image029

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu