Merhabalar, bir önceki makalede radyo dalgaları, frekans ve anten konularından bahsetmiştik. Bu makalede kablosuz ağ standartları olan 802.11 standartlarından bahsedeceğiz.
Kablosuz ağ standartları Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Geliştirilen bu standardın genel adı IEEE 802.11’dir. Teknolojinin hızla gelişmesiyle bir çok 802.11 standart geliştirmiştir. Hep birlikte bu standartları inceleyelim.
- 802.11a
5.0 GHz spektrum kullanır
54 Mbps ye kadar bant genişliği var
Başlangıçta kurumsal ağlar için tasarlanmıştı. Zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe cihaz network kartları ile standart olarak kullanılmaya başlandı. - 802.11b
2.4 GHz spektrum kullanır
11 Mbps ye kadar bant genişliği var
Başlangıçta çok küçük ağlar için kullanıldı. - 802.11g
2.4 GHz spektrum kullanır
54 Mbps ye kadar bant genişliği var
Hem kurumsal ağlarda ve de küçük ofis ortamında kullanıldı. - 802.11n
2.4 ve 5.0 GHz spektrum kullanır
300 Mbps ye kadar bant genişliği var
MIMO (Multiple In ve Multiple Out) kullanır
MIMO (Multiple In ve Multiple Out)
Verici veya alıcı tarafında birden fazla anten kullanılarak bağlantının performansını artırmaya yarar.
- 802.11ac
802.11ac protokolü ile daha modern standartlara ulaşıyoruz.
5.0 GHz spektrum kullanır
1.3 Gbps ye kadar bant genişliği kullanabiliriz.
MIMO ve beamformimg kullanır.
Beamformimg, ağa bağlanmak isteyen cihazın yerine göre kablosuz sinyallerin o bölgede odaklanmasını sağlar.
- 802.11az yani Wifi6
2.4Ghz, 5.0Ghz, ISM Bands kullanır.
MIMO/MU-MIMO
Beamforming
OFDMA
ISM Bands,
iletişimi için sertifika veya lisansa gerek olmadan belirli bir çıkış gücü sınırlamasına uyarak, yayın yapılabilen banttır.
OFDMA, aynı zaman aralıklarını kullanan birden fazla cihaza sahip olmak ve aynı anda iletişim kurmaktır. Böylece Kablosuz kanallarımızı çok daha verimli kullanabiliriz. Veri hızının önemli ölçüde artması ve bant genişliğinde önemli miktarda tasarruf sağlarız.
CSMA/CD ve CSMA/CA
Kablosuz ağlarla ilgili bilmemiz gereken bir diğer standart CSMA/CA dir. CSMA/CA ve CSMA/CD osi referans modelinde layer 2 de çalışır. CSMA/CA genellikle 802.11 kablosuz cihazlarda kullanılır.
CSMA/CA bahsetmeden önce CSMA/CD bahsedelim.
CSMA/CD, bir ağda birden fazla cihaz veya PC nin aynı anda veri göndermek istediğinde çakışma meydan gelecektir. CSMA/CD burada çakışmayı denetler. CSMA/CA ise aynı ağdaki cihazların veya PC lerin çakışmasını önler.
Yukardaki topolojide , Aynı hub bağlı collision domaininde bulanan 3 adet pc den 1 numaralı olan PC bir veri göndermek istediğinde öncelikle bir sinyal göndererek ortamı denetler ve veri iletimi yoksa paketleri gönderir. Eğer veri iletimi varsa veriyi göndermez ve ortamı dinlemeye devam eder. PC bu işlemi sürekli yapar. Çünkü ağdaki 2 veya 3 numaralı PC veri gönderiyorsa ve denetleme yapmadan paket gönderirse çakışmalar olacaktır.
Çakışma olduğunda her cihaz ortamda çarpışma olduğunu bildirmek için birjam (sıkışma) sinyali yayınlarlar. Bundan sonra backoff (geri çekilme) algoritması ile her cihaza rastgele bir bekleme süresi atanır. Cihazlar bekleme süreleri bittikten sonra tekrar ortamı dinlerler. Ortam boş ise veri iletimine başlarlar. Kablosuz ağlarda ise kablo yerine kanal kullanırız.
Yukardaki ağda 3 adet tabletimiz Ap ile iletişime geçecektir. Burada tabletler Ap doğru RTS paketi gönderir. Hepsi aynı anda RTS paketi gönderdiği için çarpışma meydana gelir. Çarpışmadan sonra 3 Tablette belirli bir süre bekler bu süreden sonra ikinci paketi hangisi daha önce gönderirse AP kanalı ona rezerve eder ve tüm tabletlere CTS 2 paketi gönderir. CTS 2 paketini alan 1 ve 3 numaralı tablet 2 numaralı tableti bekler.
RTS, tablet AP e bu kanalı bana rezerve et mesajı göndermesine denir.
CTS, tabletin gönderdiği RTS mesajına karşılık kanal boş gönderebilirsin mesajına CTS denir.
Bugun ki makalemizde elimden geldiği kadar 802.11 standartları ve CSMA dan bahsettik. Bir sonraki makalede Cisco WLC kurulum, konfigürasyonundan ve AP lerden bahsedeceğim.
Bir sonraki makalede görüşmek üzere.