Blog

502 Bad Gateway Hatası Nedir ve Çözümü Nasıl Yapılır?

502 bad gateway error

502 bad gateway hata mesajı, Twitter veya Cloudflare gibi diğer platformlarda da popüler olsa da, WordPress için en yaygın hatalardan biridir. 502 bad gateway hatasını görmenizin birçok nedeni vardır. Bu hata, DNS sunucu ayarlarınızdaki veya PHP zaman aşımı ayarlarınızdaki sorunlardan kaynaklanabilir.

Peki 502 bad gateway hatası tam olarak nedir?

İlgili İçerik: 504 Gateway Timeout Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

502 Bad Gateway Hatası Nedir?

Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde tarayıcınız web sunucusuna bir istek gönderir. Web sunucusu isteği alır ve işler. Daha sonra istenen kaynakları tarayıcıya geri gönderir. 

502 bad gateway hatası, sunucu gelen sunucudan geçersiz bir yanıt aldığında ortaya çıkar. Hata mesajı size isteğin kabul edildiğini, ancak isteği yerine getirmeye çalışırken bir sorun oluştuğunu söyler. 

İlgili İçerik: DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

502 Bad Gateway Hata Örnekleri 

502 bad gateway hata mesajı çeşitli şekillerde görünebilir. Hata mesajında boş bir beyaz ekran veya aşağıdaki varyasyonlardan bazılarını görebilirsiniz. 

  • Error 502
  • 502 Proxy Error 
  • 502 Service Temporarily Overloaded 
  • 502 Bad Gateway 
  • HTTP Error 502 – Bad Gateway 
  • HTTP 502
  • 502 server error 

Tarayıcınız ve bazı web siteleri hata mesajının nasıl gösterileceğini özelleştirebilir. Mesajın size nasıl gösterileceği tarayıcınıza, web sunucunuza ve işletim sisteminize bağlıdır.

İlgili İçerik: ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR Hatası Nedir, Nasıl Çözülür?

502 Hatalarının SEO Üzerindeki Etkisi

502 hatası, kısa süre içinde düzeltilmediği takdirde SEO’nuzu olumsuz etkileyebilir. Web siteniz bu sorunu yalnızca birkaç dakikalığına yaşıyorsa ve sürekli olarak taranıyorsa, tarayıcı sayfayı önbellek klasöründen teslim almış olabilir. Site tekrar çalışmaya başlamadan önce Google’ın yeniden tarama yapamama ihtimali olabilir. Yaşadığınız şey buysa, SEO sıralamanızı etkilemeyecektir. Ancak web siteniz birkaç saatten uzun süredir düzeltilmediyse, Google, 502 hatasını derhal ele alınması gereken site düzeyinde bir sorun olarak değerlendirebilir. Bu da SEO sıralamanızı etkileyebilir. 

İlgili İçerik: 404 Not Found Hatası ve Çözümü

502 Bad Gateway Hatası Çözümü Nasıl Yapılır?

502 bad gateway hatası genellikle ağ veya sunucu ile ilgili bir sorundur. İstemci tarafında da bir sorun olabilir, ancak bu çok yaygın değildir. 

Aşağıdaki listede 502 bad gateway hatasını düzeltmek için kullanabileceğiniz bazı yöntemleri bulabilirsiniz:

1. Sayfayı Yeniden Yüklemeyi Deneyin 

Denemeniz gereken en basit ilk adımlardan biri, web sitesini yeniden yüklemeden önce bir süre beklemektir. Ana bilgisayarın veya sunucunun aşırı yüklenmiş olması veya geçici bir bağlantı sorunu yaşanmış olması ihtimali vardır. 

Tarayıcınızı yeniden yüklemek için yenile düğmesine veya F5 tuşuna tıklayın. Geçici bir kesinti olduysa, yenilemeden sonra sayfa yüklenmeye başlayacaktır. Alternatif olarak, aşağıdaki diğer önerilerden bazılarını deneyebilirsiniz. 

  • VPN’inizi kapatın, ardından web sitesini tekrar yenileyin.
  • Farklı bir tarayıcı deneyin.
  • Tarayıcınızı yeniden başlatın.

502 bad gateway hatası geçici bir bağlantı sorunundan kaynaklanıyorsa, bu adımlar hatayı düzeltmenize ve web sitenizi yüklemenize yardımcı olacaktır. Bir sayfayı yenilemek, sunucuya görüntülediğiniz web sitesinin en son sürümünü isteyen yeni bir istek gönderir. Özellikle de sunucu bakımdaysa, geçici bir bağlantı sorunuyla karşılaşmış olabilirsiniz 

2.  Ağ Cihazlarınızı Yeniden Başlatın 

Ağ bağlantınızdaki herhangi bir geçici kesinti gateway timeout hatasına neden olabilir. Bu sorunu gidermenin basit bir yolu, modeminiz ve yönlendiriciniz de dahil olmak üzere tüm ağ cihazlarınızı yeniden başlatmaktır. 

Tek yapmanız gereken hem modeminizin hem de yönlendiricinizin fişini çekmektir. Ardından tekrar takmadan önce en az 30 saniye bekleyin. Bundan sonra, sorunun hala devam edip etmediğini görmek için her şeyi yeniden başlatmadan önce en az 60 saniye beklemeniz gerekecektir. 

3. Tarayıcı Önbelleğinizi Temizleyin 

İkinci en kolay adım tarayıcınızın önbelleğini temizlemektir. Tarayıcınız ziyaret ettiğiniz web sitesindeki belirli bilgileri kaydeder. Bu, söz konusu bilgileri aramak için gereken süreyi hızlandırdığı ve aynı kaynakları sürekli indirme ihtiyacını ortadan kaldırdığı için yararlıdır. 

Ancak bazen kaydedilen önbellek bozulabilir ve bu da 502 bad gateway hatasına neden olur. Kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak önbelleğinizi temizlemenin farklı yolları vardır. 

Google Chrome

  • Chrome’un sağ üst köşesindeki üç noktalı menüye gidin.
  • Açılır menünün alt kısmındaki Diğer araçlar’a tıklayın.
  • Ardından Tarama araçlarını temizle’yi seçin.
  • Bu daha sonra tüm tarama ve indirme geçmişinizi silmek için bir iletişim kutusu açacaktır.
  • Önbelleğe alınmış resimler ve dosyalar içeren kutuyu işaretleyin.
  • Tüm zamanlar’ı seçin.
  • Verileri temizle’ye tıklayın.

Microsoft Edge

  • Microsoft Edge’in sağ üst köşesindeki üç noktalı Menü’ye gidin. 
  • Listeden Ayarlar’ı seçin. 
  • Gizlilik, arama ve hizmetler’e tıklayın. 
  • Tarama Verilerini Temizle’yi seçin. 
  • Neyi temizlemek istediğinizi seçin ve ardından Şimdi temizle’ye tıklayın. 

Önbelleği temizledikten sonra tarayıcınızın düzgün olduğundan emin olmak için tarayıcınızı yeniden başlatın. 

4. DNS Sorunu 

502 ağ geçidi hatası, alan adı doğru IP adresini sağlamadığında veya DNS sunucusu yanıt vermediğinde de ortaya çıkabilir. DNS sunucuları varsayılan olarak İSS’niz tarafından atanır, ancak sorunu çözüp çözmeyeceğini görmek için bunu kendiniz değiştirebilirsiniz. Sorunu çözebilecek üçüncü taraf DNS sunucularını deneyebilirsiniz. 

En iyi ücretsiz genel DNS sunucularından bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Google DNS – 8.8.8.8
  • OpenDNS – 208.67.222.222
  • Cloudflare – 1.1.1.1

DNS ayarlarınızı değiştirmenin iki yolu vardır. Birincisi yönlendirici ayarlarınızı değiştirmek, ikincisi ise yeni DNS’i doğrudan cihazınıza eklemektir. 

İlgili İçerik: DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

5. Hosting Sağlayıcınızla Görüşün 

502 bad gateway hatasının ana nedenlerinden biri, web hosting sağlayıcısı ile ilgili bir sorundur. Bir istek çok uzun sürebilir ve bu da sunucu tarafından iptal edilmesine neden olabilir. Bazı ana bilgisayarlar, bir süre sonra bir isteği sonlandıran bir “kill script” özelliği uygular, böylece ana siteyi veya diğer kullanıcıları etkilemez. 

Sunucuda sorun olup olmadığını ve hosting sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekip gerekmediğini anlamak için atabileceğiniz birkaç adım aşağıda verilmiştir:

  • Web sitesine başka cihazlardan, örneğin cep telefonunuzdan erişmeyi deneyin. Web sitesini cep telefonunuzda görüntüleyebiliyor, ancak bilgisayarınızda görüntüleyemiyorsanız, sorunun sunucuda değil, bilgisayarınızdaki ayarlarda olduğunu gösterir. Ancak, tüm cihazlarınızda çalışmıyorsa, yardım için hosting sağlayıcınızla iletişime geçin.
  • Downdetector gibi web siteleri, web sitesinin şu anda teknik sorunlar yaşayıp yaşamadığını ve diğer insanların web sitesine bağlanmakta sorun yaşayıp yaşamadığını size söyleyebilir. 

Düzenli olarak 502 hatalı ağ geçidi ile karşılaşıyorsanız, bunun nedenini veya sitenin bakımda olup olmadığını öğrenmek için hosting sağlayıcınızla iletişime geçmeniz iyi bir fikirdir. 

6. CDN veya Güvenlik Duvarını Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın 

Seçtiğiniz içerik dağıtım ağı (CDN) veya güvenlik duvarı da 502 bad gateway hatasına neden olabilir. Web sitesinin orijinal sunucusuna ulaşılamıyorsa, CDN web sitesini otomatik olarak önbellek klasöründen yükleyecektir. Ancak bu özellik bazı CDN’lerde etkin değildir. 

WordPress kullanıyorsanız, web sitesi, görüntüler, Javascript ve CSS kitaplıkları dahil olmak üzere dosyaları depolamak için bir CDN sunucusu kullanan bir pop-up eklentisi sağlar. CDN’i geçici olarak aşağıdaki şekilde devre dışı bırakabilirsiniz:

  • WordPress yönetici kontrol paneline gidin.
  • Ayarlar sekmesinde Açılır Pencere eklentisini seçin. 
  • ”CDN kullanımını devre dışı bırak” seçeneğini etkinleştirin.
  • Değişikliklerinizi kaydettiğinizden emin olun. 

Genellikle tavsiye edilmese de, web sitesinin açılmasını engelleyip engellemediğini kontrol etmek için güvenlik duvarlarınızı devre dışı bırakmayı da deneyebilirsiniz. 

Windows 10 kullanıyorsanız, aşağıdaki adımlarla güvenlik duvarınızı devre dışı bırakabilirsiniz. Bu aynı zamanda Google Chrome, Opera, Microsoft Edge ve Firefox’taki güvenlik duvarını da devre dışı bırakacaktır. 

  • Denetim Masası’nı açın. 
  • Sistem ve Güvenlik’e tıklayın. 
  • Windows Güvenlik Duvarı’nı seçin. 
  • Windows Güvenlik Duvarı’nı aç veya kapat’ı seçin. 
  • Windows Güvenlik Duvarı’nı Kapat’ın yanındaki simgeyi işaretleyin (önerilmez). 
  • Değişiklikleri kaydetmek için Tamam’a tıklayın. 

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu