Blog

32 Bit ve 64 Bit Windows İşletim Sistemi Nedir?

32 bit ve 64 bit Windows 10 işletim sistemi arasındaki fark, belleği yönetme biçimleridir. 32 bit işlemci 4 GB RAM ile sınırlıdır, 64 bit ise 2 TB’a kadar destek sağlar.

32 bit ve 64 bit Windows 10 işletim sistemi arasındaki farkın ne olduğuna kısaca değindikten sonra, şimdi detaylıca bu kavramların ne olduğuna bakalım.

32 Bit Windows İşletim Sistemi Ne Anlama Geliyor? 

32 bit, bir işlemcinin paralel olarak işleyebileceği veya iletebileceği bit sayısını tanımlar. Her bit için iki olası çıkış vardır: 1 ve 0. Bu nedenle, 32 bit işlemcinin 2^32 olası değeri vardır. 32-bit CPU, 1970’ler ve 1980’lerdeki 16-bit ve 8-bit mikroişlemcilerin halefidir.

2000’li yılların başına kadar üretilen bilgisayarların çoğu 32 bit işlemciler kullanıyordu, ancak sundukları gelişmiş performans nedeniyle 64 bit işlemciler kısa sürede 32 bit’in yerini aldı. Daha yüksek bilgi işlem gereksinimleriyle birlikte yeni yazılım uygulamaları ortaya çıkmaya başladı, bu nedenle donanım üreticilerinin rekabetçi kalabilmek için yenilik yapması gerekiyordu. İşte bu yüzden birçok donanım üreticisi ve yazılım geliştiricisi artık 32 bit teknolojisini desteklemiyor. 

64 Bit Windows İşletim Sistemi Ne Anlama Geliyor? 

64-bit de 32-bit’e benzerdir, ancak bir işlemcinin paralel olarak işleyebileceği veya iletebileceği bit sayısı 32 bit’in iki katıdır. Bellek adresleri olarak da adlandırılan 2^32 olası çıkış yerine, 64 bit işlemcinin 2^64 olası çıkışı vardır. Çıktılardaki artış, 64 bit işlemcinin saniyede daha fazla hesaplama yapabileceği ve dolayısıyla daha fazla görevi ve daha karmaşık işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirebileceği anlamına gelir.

64 bit işlemciler, 2000’li yılların ortalarında Advanced Micro Device Inc.’in Athlon 64 işlemci ailesini tanıtması ile masaüstü bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda 32 bit CPU’ların yerini almaya başladı. Bugün üretilen bilgisayarların çoğu 64 bit yongalar kullanır. Ayrıca 64 bit işlemci 32 bit uygulamaları çalıştırabilir, ancak 32 bit CPU’ların 64 bit uygulamaları çalıştırmak için yeterli işlem gücü yoktur.

32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemi Karşılaştırması

Aşağıdaki tabloda, 32 bit ve 64 bit işlemcilerin karşılaştırmasını görebilirsiniz:

32 bit işlemciler64 bit işlemciler
2^32 erişilebilir bellek adresi2^64 erişilebilir bellek adresi
4 GB veya daha az RAM’e sahip bilgisayarlarda kullanılır4 GB’den fazla RAM’e sahip bilgisayarlarda kullanılır
Sadece 32 bit uygulamalar ve işletim sistemleri32 bit veya 64 bit uygulamalar ve işletim sistemleri
Eski bilgisayarlar arasında ortakTüm modern bilgisayarlar arasında ortak
~3.5GB RAM’e kadar depolama~17 milyar GB RAM’e kadar depolama

32 Bit Mi Yoksa 64 Bit İşletim Sistemi Mi Daha İyi?

Çoğu durumda 64 bit işlemciler, 32 bit işlemcilerden daha iyi sonuçlar verir. 64 bit sistemler, çoklu görevler için idealdir ve 32 bit cihazlarda çalıştırılamayan yüksek performanslı uygulamaları destekler. Örneğin, düzgün grafikler ve video oynatmak için önemli miktarda bilgisayar belleği kullanan video düzenleme yazılımları ve Salesforce gibi müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamaları, çok büyük miktarda veri işler ve bu nedenle daha fazla bit sayısına sahip CPU’lar gerektirir.

Ayrıca, 64 bit işlemciler çoklu çekirdek yapılandırmalarında bulunurken, 32 bit işlemciler yalnızca tek çekirdekli sistemlerde mevcuttur. Birden çok çekirdeğe sahip olmak, birden çok uygulamanın aynı anda sorunsuz çalışmasına olanak tanır.

64 bit işlemciler ayrıca siber güvenlik açısından da daha fazlasını sunar. Örneğin, Windows’un 64 bit sürümü, aygıt sürücülerinin Windows çekirdeğine yama yapmasını engelleyen PatchGuard biçiminde çekirdek düzeltme eki koruması sağlar. 64-bit Windows ayrıca Address Space Layout Randomization (ASLR), zorunlu sürücü imzalama ve veri yürütme koruması sunar. Tüm bu önlemler, bir cihazın güvenliğini temel düzeyde korumaya yardımcı olur.

64-bit işlemciler ve uygulamalar, mevcut donanımınız eski değilse hemen hemen her ihtiyaç için daha iyidir. Bilgisayarınızda 32 bit CPU varsa, yalnızca 32 bit uygulamaları çalıştırabilir. Performans ve esneklik sınırlı olsa da, bu yazılım kategorisi mevcut tek seçenektir.

32 Bit ve 64 Bit İşletim Sisteminin Avantajları Ve Sınırlamaları

32 bit CPU’nun avantajları:

  • Sınırlı/hafif kullanım için uygundur.
  • 1990-2000’lerdeki eski sürüm sistemleriyle uyumludur.

32 bit CPU sınırlamaları:

  • 32-bit işlemciler artık çok düşük bir pazar talebi olduğu için satıcıların/üreticilerin çoğu 32-bit işlemciler/uygulamalar sunmayı bırakmıştır.

64 bit CPU’nun avantajları:

  • Artan üstün performans.
  • Geliştirilmiş güvenlik.
  • Daha yüksek sanal belleği destekleme.
  • Birden fazla çekirdeği destekler, böylece bilgi işlem gücü artar.
  • Çoklu iş becerisi.
  • Daha yüksek operasyonel verimlilik (böylece üstün bir kullanıcı deneyimi sağlar).

64 bit CPU ile sınırlamalar:

32 bit uygulamaların bazılarını desteklemez.

32 bit, 64 bit’e yükseltilemez

İşletim Sisteminizin 32 Bit Mi Yoksa 64 Bit Mi Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Windows bir bilgisayarda işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu aşağıda şekilde bulabilirsiniz:

1. “Sistem Özellikleri (System Properties)” penceresini açmak için Windows ve Duraklat tuşlarına aynı anda basın.

2. Hakkında menüsünü seçin. “Aygıt Özellikleri (Device Specifications)” altında işlemci ve işletim sistemi bilgilerini bulun. 

32 Bit İşletim Sisteminden 64 Bit’e Nasıl Geçebilirim?

Genel olarak konuşursak, her iki mimari çok farklı olduğu için 32 bit işlemciyi 64 bit işlemciye yükseltmenin bir yolu yoktur. Ancak yine de bir yükseltme yapmak isterseniz, yapacağınız yükseltmenin tüm zincir üzerinde bir etkisi olacağını unutmayın.

32 bit sürümden 64 bit sürüme yükseltme yapmak için ideal olarak yeni bir kurulum yapılması, sabit diskinizi yeniden biçimlendirmeniz ve ardından 64 bit sürümü yüklemeniz gerekir. Bu sürümü yükledikten sonra cihazınızdaki diğer her şeyi yeniden yüklemeniz gerekecektir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu