Forum

Windows Vista Semin...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows Vista Seminer Notları

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
810 Görüntüleme
(@rahmidilli)
Gönderiler: 2458
Famed Member
Konu başlatıcı
 

Selamlar..

   Geçenlerde (11.15.2006), Microsoft tarafından İzmir de yapılan, Vista ve Office2007 konulu, "Birlikte Daha Güçlü" isimli seminerdeydim. İzlenimlerimi ve anlatılanları paylaşmak istedim;

   Özellikle Vista, microsoftun gerçekten böbürlenerek anlattığı bir ürün. Seminer tüm gün boyunca sürdü. Birçok yenilikten ve güzellikten bahsettiler. Dikkat çeken notları paylaşmak istiyorum.

    ** Vista, gelişmiş bir uyku modu sistemine sahipmiş. 1sn.de uyku moduna geçebiliyor ve 2sn. içerisinde uyku modundan çıkıp hazır hale gelebiliyor. (Doğru donanım konfigürasyonunun olması gerektiğinin altı ayrıca çizildi)

    ** Vista ile gelen başka bir yenilik; GPO ile bilgisayarların kapatılıp açılabilmesi. Örneğin: "şu bilgisayarlar 8.30'da açılsın.. Bu bilgisayarlar 18.00'de kapansın" gibi kurallar atanabiliyor. Buna benzer şeyleri thirdPart. yazılımlar ile kısmen yapabiliyorduk. Ancak Vista da bu özellik dahili olarak karşımıza çıkıyor ve GPO ile tüm domaine uygulanabilme desteği sunuyor.
 
    ** Yine benzer bir teknoloji "SuperFetch". Buda yeni bir teknoloji. Bu teknoloji ile istenilen programlar belirtilen zamanlarda otomatik olarak arka planda veya istenilen şekilde çalışmaya hazır hale getiriliyor. Örneğin: Bir kullanıcımızın bilgisayarında bu özelliği excel programına uyguluyoruz. Bilgisayar açıldığında excel programı, sanki arka planda çalışıyormuş gibi hazır bir şekilde beklemeye geçiyor. Tabi kullanıcının bundan haberi yok. Kullanıcı exceli kullanmak istediğinde icona tıklıyor ve program anında karşısına çıkıyor. Yani herhangi bir bekleme, açılış işlemi falan olmuyor. Programı hızlı bir şekilde karşısında buluyor.

    ** Bir başka yeni teknoloji ise "RedyBoost". Bu teknoloji sayesinde USB bellekler performansın arttırılabilmesi için memorye ek olarak kullanılabiliyor. Bir Flash bellek Vista çalıştıran pcye takılıyor ve bu teknoloji ile mevcut ram'e ek olarak performansa katkı sağlayabiliyor. (Tabi bunun için bu özelliği destekleyen bir Flash Bellek olması gerekmekte. Ör: Kingston Migo)

    ** Vista ile gelen diğer bir iddialı özellik ise "BitLocker". Bu EFS benzeri bir güvenlik sistemi. Diski encryp ediyor ancak bu sefer bunu anakart üzerindeki bir çip ile ortak yapıyor. Yani donanım tabanlı bir güvenlik sağlıyor. Örneğin bu şekilde kilitlenmiş bir dizüstü HDD'si yerinden çıkartılıp asla başka bir sistemde açılamıyor!

    ** Sistemin komple imajının alınabildiği bir manager da dahil edilmiş vistaya. Bu şekilde bir imaj alıp xp'yi formatlayıp tekrar eski haline döndürebiliyoruz. (Bir nevi ghost)

    ** Ayrıca çok gelişmiş USB denetimleri var. USB sürücülere ve takılabilen her aygıta kullanıcı bazlı kurallar/kısıtlamalar uygulayabiliyoruz. (Şu kullanıcı usb bağlantılı yazıcıları kullansın, flash bellekleri kullanamasın ama usb bağlantılı web camleri kullanabilsin gibi ..)

    ** "XPS Document Printer" özelliği ile uygulamadan bağımsız her formatı iexplorer ile görüntüleyebiliyoruz. Mesela bilgisayarımızda AcrobatReadr Kurulu değil, ancak biz PDF belgelerini "XPS Document Printer" vasıtasıyla iexplorer içerisinde görüntüleyebiliyoruz. Belge içerisinde arama yapabiliyoruz.

    ** Vista da çok gelişmiş bir arama özelliği var. Hatta biz buna direk "Bulma" özelliği desek daha doğru olur 🙂 . Yazdığımız bir kelime ile ilgili her türlü dosyayı tüm diskleri tarayarak anında getiriyor. Kelimeyi yazmak yeterli, enter'a bile basmaya gerek yok. Bu özelliğe farklı arama alanları da eklenebiliyor. (Sharepoint, internet vs..)

 ** Yine "Yardım ve Destek" menüsünde "Guide Help" özellikli yardımlar var. Bu yardımlar sorunumuzu nasıl çözebileceğimizi uygulamalı olarak bize gösteriyor. Adım adım bize yaptırıyor. Buda güzel bir yenilik bence. (Tabi her türlü problem için bu destek yok. Sadece beli başlı sorunlar için var)

 ** Vista ile gelen en büyük yeniliklerden birisi yukarda biraz bahsettiğimiz imaj alma olayı. Bunun için "ImageX" isimli komut satırından çalıştırılabilen bir araç geliyor. (Kullanıcı arayüzüde yan programlar ile sağlanabiliyormuş) . ImageX cdsi ile boot edilen pcnin imajı - imagex /compress fast /capture c: d:\baseimg.wim "Vista Base İmage" - gibi bir komutla belirtilen yere (örnekte d: sürücüsü) alınabiliyor. Daha sonra alınan bu imaj – imagex /apply d:\baseimage.wim 1 c: - gibi bir komut ile geri yüklenebiliyor. (Buradaki “1” in anlamı bu imagex dosyası içerisindeki birinci imaj anlamında. Çünkü bir imaj dosyası içerisinde birden fazla farklı imaj alıp istediğimizi restore edebiliyoruz.) Bu bir USB disk yada bir DVD bile olabiliyor. ImageX teknolojisi, mevcut thirdpart imaj alma programlarından farklı olarak imaj alma işlemini sektör tabanlı değil de dosya tabanlı gerçekleştiriyor (File Base). Buda bize şunları sağlıyor.

Mesela Ghost ile 80Gb. bir HDD'nin imajını alıyoruz, İçerisinde 20Gb. veri bulunmakta. Aldığımız bu imajı yine 80Gb. Bir HDD'ye yada 80'den daha büyük bir HDD'ye çakabiliriz. Ancak aynı diskin imajını ImageX ile aldığımızda, imajın boyutundan küçük olmamak şartı ile her boyuttaki HDD'ye çakabiliyoruz. Bunu sağlayanda File Base olması.

File Base olmasının getirdiği bir başka artı ise; Aldığımız imajları yüklediğimiz partition üzerindeki eski verilere asla zarar gelmemesi. Şöyle bir örnek verelim:

Elimizde Vista kurulu 80Gb.lık bir partitionun (C:) ImageX ile alınmış imajı var. İmajın boyutu 25Gb. Biz bunu boyutu 50Gb. olan (D:) ve içerisinde -Müziklerim- -Datalar- gibi iki klasör ve veri bulunan bir partitiona yükleyebiliyoruz. Ve işlem sonunda D: sürücüsündeki mevcut klasörler aynen yerinde kalıyor ve imajda başarılı bir şekilde yükleniyor. (Aynı isimli klasörler varsa üzerine yazar) Buda imajı Dosya tabanlı almasının bir getirisi.

Ayrıca bu şekilde hazırladığımız farklı farklı imajları bir "Windows Deployment Server"a koyabiliyoruz ve yeni/boş sistemleri özel Cdler ile boot edip network üzerinden bu imajları yükleyebiliyoruz. (Bir nevi RIS, ancak biraz daha farklı. PXE nic desteği de var)

 ** Windows Recovery Environment çerçevesinde "system Crash" olaylarına karşı otomatik bir kurtarma mekanizması var. Yani bozulan sistem dosyalarını otomatik olarak kurtarmaya çalışıyor - Dur bi cd takiim kopyalayım, dur şunları bi diskete atiim - tarzı olaylardan kurtuluyoruz (umarım 🙂

 ** Çok Çok gelişmiş bir otomatik ön kurulum hazırlama sistemi var. (OPK) Bu sistem ile çok spesifik ayarlar ile otomatik kurulumlar hazırlayabiliyoruz. OPK ile master ve çok spesifik ayarlar içeren bir image hazırlayıp bunu diğer pclere kolayca yükleyebiliyoruz. Ayrıca otomatik kurulumlardaki yanıt dosyası "AutoUnattend.xml" olarak değişmiş. Ve vista kurulum esnasında bu yanıt dosyasını tüm çevre birimlerinden alabiliyor (Disket, Flash bellek ..) (Bu konu gerçekten çok ayrıntılı ve süper yenilikler var)

 ** Vista kurulum dosyaları ile ilgilide büyük yenilikler vardı. Mesela XP'de olduğu gibi kurulum dosyalarını klasörler içerisinden alıp alıp diskinize kopyalamıyor. Vista installation da Tamamen farklı bir mantık var. Tüm Vista versiyonlarının kurulumu, cd içerisindeki "<cd path>\Sources\install.wim" isimli imaj dosyası içerisinden yapılıyor. Bu bir Ximage dosyası. Bizim kullanacağımız sürümün hangisi olacağını ise yine aynı yerdeki "*.clg" dosyaları belirlemekte. (Vista Katalog dosyaları). Yani örneğin biz Ultimate sürümünü kuracaksak, Ultimate katalog dosyası ile kurulum yapılacak. Ancak her Vista sürümü için install.wim dosyası değişmez bir sabit. Yani i386 klasörü tarih oldu:) tamamen farklı bir mantık gelmiş. Sonuçta artık eskisi gibi Setup tabanlı bir kurulum olayı yok, tamamen imaj tabanlı. Ve Unattended dosyaları da TXT formatından XML formatına geçmiş.

  Microsoft, eski xp sisteminiz üzerinde hangi Vista sürümlerinin çalışabileceğini test etmemiz için bize bir araç sunuyor. Sanırım ismi Vista Upgrade Addvisor gibi bir şeydi. http://oem.microsoft.com/vistacapable   adresinden indirilebilir.

 Ayrıca Microsoft mühendisleri seminerde intel core duo işlemcili 2gb ram’e sahip dizüstü bilgisayarlar kullandılar. Ara sıra görüntü donması, işlemlerde yavaşlıklarda oldu. Yani Vista, 512Mb. Ram’e sahip bir bilgisayarı baya bi zorlayacağa benziyor. Hoşçakalın ..

 

Serhat hocaya teşekkür ediyoruz.

 
Gönderildi : 23/02/2008 20:12

Paylaş: