ÇÖZÜMPARK

Çözümsüz Sorunuz Kalmasın.
ÇözümPark'a hoş geldiniz. Oturum Aç | Üye Ol
in ARA
Ana Sayfa Makaleler Forumlar Resimler Dosyalar Biz Kimiz? Online Destek İletişim

exchange server edge kurmak

Son Mesajınız 06-11-2008, 14:44 gürcanefe tarafından gönderildi. 63 yanıt.
( Toplam 64 Mesaj ) 3 Sayfadan 1 -   1 2 3 Sonraki >
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki
  •  04-25-2008, 8:26 14756

exchange server edge kurmak

mrb önce sistemden bahsedeyim    

Srv 1 = W2008 + Dc + Exc 2007
    Srv 2 = W2008 + SQL + ERP
    Srv 3 = Isa Server (Proxy)

srv2:member server olcak

srv3:domaıne uye olmayan bır server olcak

srv1:ben normal sekılde dc yaptım ve exchnage servere kurdum.kurarken mailbax role  client access rule  hup trsporter rule  unıfiend rollerı suan kurulu vazıyette. bunlar kurulu ıken srv 4 ben gene  Edge  rolunu kura bılırmıyım

sonra makalelere ınceleyerek   Edge  rolu bask bır serverda olması dahı ıyı olur dedıler. sormak ıstedıgım

oda srv 4 olcak domaıne uye olmucak. dıyelımmkı herseyı bu sekılde kurdum srv4 Edge rolu kurdum.

soru1:srv1:ben normal sekılde dc yaptım ve exchnage servere kurdum.kurarken mailbax role  client access rule  hup trsporter rule  unıfiend rollerı suan kurulu vazıyette. bunlar kurulu ıken srv 4 ben gene  Edge  rolunu kura bılırmıyım

soru2: pekı srv4 dns kurmaya gerek varmı.

soru3:ısa serverda exchange publısh yaparken srv4 un  ıp sınemı ızın vercem. ama domaıne uye olmadıgı ıcın ızın vermeye gerek kalıyomu ısa serverdan ve ısa serverda publıs yaparken srv1 ve srv 4  publısh yapacakmıyım.srv1 uzendemı maıl akısı olcak srv1 maıl atarken ısada publıs sart oluyormu

soru4:elımde forefort exchange lısansı bulunmakta bunu srv4  kurmam gereklı yada srv 1mı kurmalıyım

•  04-25-2008, 9:23 14764 Cevap 14756

Cevap : exchange server edge kurmak

Merhaba

http://cozumpark.com/blogs/exchangeserver/archive/2008/03/19/exchange-2007-edge-transport-server-role.aspx

makaleyi inceler misiniz. 

We are the children of Ottoman EMPIRE
    They Conquered all of the world
    Now it is time to conquer again...

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-25-2008, 10:18 14797 Cevap 14764

onu inceledim ben sadece orda fakrlı seyler belırtım posta onda bı sorun yok kurulduktan sonra olaylar nasıl gececek  orda sordugum sorlara cevap alırsam cok ıyı olcak
  •  04-25-2008, 15:41 14865 Cevap 14756

soru4:elımde forefort exchange lısansı bulunmakta bunu srv4  kurmam gereklı yada srv 1mı kurmalıyım

Forefront For exchange temelde 4 rol  üzerinede kurulmak için tasarlanmıştr.Ama bunlardan edge ,hub ve mailbox önerilen rollerdir.Client Access roleün üzerine kurulması önerilmez..Yani imkanınız var ise ikisinede kurmanız daha mantıklı.Bildiğimizi gibi edge olmadığı zamanlarda hub transport üzerindeki agentları install ederek bir nevi önlem alıyorduk.Bunun üzerine de For exchange'i kurduğumuzda pek sorun kalmıyordu. Edge rolüne sahip ayrı bir sunucumuz var ise yine forefront'u edge üzerine kurmamız bize yarar sağlayacaktır.Çünkü edge ile forefrontun yaptığı işler birbirinden farklı.Edge daha çok spamle ilgilenirlen forefront filtreleme ve zararı yazılımlarla ilgileniyor.

Birde dikkat etmeniz gerekn eğer forefrontu kuracağınız "ayrı " edge server domaine dahil değlise InternalAddress ayarını boş bırakmanız gerekmektedir.

Birde DMZ içerisindeki edge üzerine kurulum yaptığınızda dmz dışından management konsolde sorun yaşayabilirsiniz.Az rastlanan bir durum ama eğer başınıza gelirse edge üzerine management konsolu yükleyerekde yönetmimi gerçekleştirebilirsiniz..

İyi çalışmalar.

anilerduran.com
  •  04-25-2008, 16:12 14870 Cevap 14865

Merhaba

Anıl'ında dediği gibi forefron u edge üzerine kur, publish ederken hub transport sunucusnu publish edeceksin.  

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-25-2008, 16:54 14877 Cevap 14865

bunları uygalamak yada sonra b soru yasadıgımda cozmek kolay olurmu acaba cok merak edıyorum

pekı dns kurulu olcakmı edge serverda

•  04-25-2008, 17:22 14886 Cevap 14877

bunu önce virtual machine da denemeni öneririm. çok ciddi işler çünkü. ancak dikkatli kurulduğunda problem olacağını düşünmüyorum, her ihtimale karşı eski exchange in yedeğini de almayı unutmayın hatta alabiliyorsan full image al.

edge transport rolü 3. bir makineye 2. defada kurulabilir her türlü hata töleransı için. aynı öcelikli mx kaydını dns e girersen diğer sunucular yıkılırsa bu ayakta olup mail akışını devam ettirir

dns tabiki kurulu olacak ayrıca suffix de belirteceksin

hub transport sunucunun ismini çözmesi için edge dns  internal dns i görecek.

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-25-2008, 17:44 14903 Cevap 14886

şimdi xxx.com kurulu dns bu dc de  dc de dns kurulu suan 

ben bırde edg olan sunucuyadamı dns kurcam yada  makalede suffıx belırt dıyor yetmezmı.

soyle olması gerekmıyormu dc dns var geldım edg server suffıx   xxx.com yazdım  hadı dıyelım bu egd serverın adı alex olsun

sonra xxx.com  dc olan makına mx ekledım  elax dc dns olmazmı bole yoksa ben kalkıp egd servera dns kurcammı

•  04-25-2008, 18:00 14917 Cevap 14903

edge sunucuya DNS kuracaksın tabi ki yoksa nasıl çözsün isimleri bu sunucu? dimi..

yeni bir zone oluşturup internal network de ki yani dc de ki dns i göstereceksin bu kadar.. içine a ve mx kaydını oluşturmayı unutma. resimde gözüküyor aynı zamanda makalede de... 

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-25-2008, 18:35 14927 Cevap 14917

ok sımdı anladım olayı. bırazdan bu makaleye bakarak budaki bilgileri alarak bakalım ne olcak tsk ler takılınca burdasınız demı

•  04-25-2008, 19:30 14937 Cevap 14927

burdayız tabi

bitince baklavalar senden dimi :)

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-25-2008, 21:42 14944 Cevap 14937

olsun olmasın  adres vermenız yeterlı buğra bey hiç fark etmez sizin canınız sağ olsun Big Smile
  •  04-26-2008, 0:28 14982 Cevap 14944

teşekkürler, yemiş kadar olduk.. baklava işin şakası yeter ki sorununuz çözülsün.

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-26-2008, 23:48 15140 Cevap 14982

bugra bey aslında sorun yok sadece kendımı kasmak ıstıyorum yanı edge server kurmak için aklımı bır sey takıldı pekı ben    dc olan makındakı exchange 2007 suan kurulu ben orda maıl gondermek ve maıl almak ıcın ayarları yapmıstım  sımdı ben edge sunucaya kurarsam o ayarları eskı halıne getırmem gerekıyormu
  •  04-27-2008, 0:36 15155 Cevap 15140

eski haline getirmekten kastın nedir?

direk edge transport seçip kuruyorsun...

Buğra Keskin
    MCP, MCSA +S+M,
    MCSE +S+M / 2003
    bugrakeskin.com
  •  04-27-2008, 10:30 15174 Cevap 14756

gürcanefe:

mrb önce sistemden bahsedeyim    

Srv 1 = W2008 + Dc + Exc 2007
    Srv 2 = W2008 + SQL + ERP
    Srv 3 = Isa Server (Proxy)

srv2:member server olcak

srv3:domaıne uye olmayan bır server olcak

srv1:ben normal sekılde dc yaptım ve exchnage servere kurdum.kurarken mailbax role  client access rule  hup trsporter rule  unıfiend rollerı suan kurulu vazıyette. bunlar kurulu ıken srv 4 ben gene  Edge  rolunu kura bılırmıyım

sonra makalelere ınceleyerek   Edge  rolu bask bır serverda olması dahı ıyı olur dedıler. sormak ıstedıgım

oda srv 4 olcak domaıne uye olmucak. dıyelımmkı herseyı bu sekılde kurdum srv4 Edge rolu kurdum.

soru1:srv1:ben normal sekılde dc yaptım ve exchnage servere kurdum.kurarken mailbax role  client access rule  hup trsporter rule  unıfiend rollerı suan kurulu vazıyette. bunlar kurulu ıken srv 4 ben gene  Edge  rolunu kura bılırmıyım

soru2: pekı srv4 dns kurmaya gerek varmı.

soru3:ısa serverda exchange publısh yaparken srv4 un  ıp sınemı ızın vercem. ama domaıne uye olmadıgı ıcın ızın vermeye gerek kalıyomu ısa serverdan ve ısa serverda publıs yaparken srv1 ve srv 4  publısh yapacakmıyım.srv1 uzendemı maıl akısı olcak srv1 maıl atarken ısada publıs sart oluyormu

Merhaba

cevap 1 : edge transport role diğer rollerden bağımsız kurulabilir.

cevap 2 : edge üzerien dns kurmanıza gerek yok . Makaledede belirtiliyor sadece dns olarak dcyi göstermeniz , dc üzerindeki dns te ise forward tanımlamanız ve yine edge için dns suffix tanımlamanız yeterli .

cevap 3 :İnternet üzerinden mail almak ve göndermek için edge kullanıyorsanız isa server üzerinde edge sunucuyu 25 nolu port için publish etmeniz gerekli . Edge kurduktan sonra zaten edge subscribe  işlemi ile otomatik connectorler oluşur ve şirket içerisindeki bir kişi çözümpark.com gibi şirket dışına mail atarsa bu hub transport sunucudan edge trasnprot sunucuya gönderilir ve bu sunucununda dışarıya 25 nolu porttan çıkışı olması gerekli. Ancak burada atladığınız bir konu daga var o da OWA veya POP3 IMAP isteği . Yani insanlar internetten maillerini görmek isterlerse o zaman sizin client access sunucuyuda publish etmeniz gerekli ki bu durumda pc1 de publish olmalı .

cevap 4 :Fore front hakkında zaten gerekli açıklamalar yapılmış tek lisans var ise edge üzerinde konumlaman daha mantıklı . 

MVP
    Herşeyden önce insanız....
    hakanuzuner.com
    ÇözümPark Bannerları
    HP Ürünleri Hakkında herşey burada
  •  04-27-2008, 10:45 15176 Cevap 15155

hakan hocam tskler bugra bey eskı halıne getırmekten kastım  sımdı exchange server 2007 yukardakı postlarda rollerın hepsını kurdum ben .yanı edge olayı daha yok makaleyı okuduktan sonra edge ıle sorular sormaya basladım

bu roollerı kurdum ve sonra maıl alması ıcın connector olusturdum ve anomoyus mail  gondermek ıcınde kullanıcıya ızın verdım.

sımdı ben edge server kurcamya   bu yaptıgım ayarları pasıf edeyımmı yoksa bu ayarlarda aktıf  kalsınmı.

yada sunu dıyeyım ben 2007 kurdum dıyelım hıc bır ayar yapmadım maıl almak ve gondermek ıcın    ve sonra dedımkı edge kurcam ve kurdum dıyelım dırek maıl atıp ala bılcenmı

•  04-27-2008, 10:49 15178 Cevap 15176

Edge subscribe işleminden sonra zaten internete açık olan sunucu sadece edge olacağı için bir sorun yok ama genede ayarları eski haline getirmenizde fayda var.

Edge kurduktan sonra subscribe işleminide yaparsanız artık hub edge e mail göndermeye başlayacaktır. Edge de eğer bir send connector e sahip ise internete mail atacaktır. ( tabiki portlarda açık ise ) 

MVP
    hakanuzuner.com
    ÇözümPark Bannerları
  •  04-27-2008, 10:50 15179 Cevap 15178

Bu arada sen benim öğrencim değilmişsin , hiç çaktırmıyorsun Big Smile

benim akşam sınıfımdaki öğrencim Gürcem di sana sordum o benim dedin ne iş Stick out tongue 

MVP
    hakanuzuner.com
    ÇözümPark Bannerları
  •  04-27-2008, 11:00 15185 Cevap 15179

yok hocom ya ne zaman dedım ben sıze oyle bı yannıslık olmasın hocam  yannıslık varsa affola hocam.

bu arada hocam tek kafama takılan su suda aydınlanırsa yarın bu işi bitircem.

dc dns kurulu     edge server   2008 kurdum ag bağlantılarından ıp yazdım ve dns dc olan srv1 ıp yazdım. sonra  edg serverda bılgısayarım sag tus yaptım  more yi tıkladım suffıc olarak  dc olan srv1 etki alanın adını yazdım  yanı xxx.com  sonra egde serverı kapadım actım. sonra dc olan makınaya gectım mx ve a kaydını edge serverın ıp yazdım 

bugra bey dns kurulacak demıstı edge servera    sız kurulmucak dedınız ve benım burdan anladıgımda yukardakı gıbı hocam sızce dogru anlamısmıyım. yanı kesınlık ben edg servera gelıpta servermanegerdan dns ısaretleyıp kurmuyorum demı hocam. bu  ısı yaparken kafama takılanları cozup sonra kuruluma gececem. bu arada su ogrencı konusunda takıldım yanı. ılla ogrencı  olarak gormek ıstıyosanız bana bır torpıl yapında sızın sınıfa geleyım hocam

•  04-27-2008, 11:06 15186 Cevap 15185

Sen DNS kurabilirmiyim dedin Buğra hocamızda kurabilirsin dedi , bende kurabilirsin diyorum ama gerek yok . Yani Bu göreceli bir kavram ;

Eğer senin alan adın örneğin cozumpark.com senin dns lerinde tutulacak ise tabiki DMZ zone üzerinde bir dns olmalı ve zaten o bölgede olan Edge üzerine DNS kurup mx ve A kayıtlarını girmelisin . Ama senin domain bilgilerin için name server sen değilde internetteki bir başka dns ise ne edge üzerine dns kuracaksın nede dc üzerindeki dns te mx açacaksın çünkü kimse gelip sana sormayacak mx i internet üzerindeki dns e soracak senin dış bacak ip adresine gelip 25 nolu porttan mail bırakacak. 

MVP
    hakanuzuner.com
    ÇözümPark Bannerları
  •  04-27-2008, 11:39 15188 Cevap 15186

DNS OLAYINI TOPARLIYORUM HOCAM MUSADENIZLE aslında cok guzel bılgıler verıyosunuz bu edge server kurulumu burda bıraz daha aydınladın dıger arkadaslar emınım bu postları okurlarsa edge ıcın soru sormalarına bıle gerek kalmıcak cunku her turlu konuya degınıldı.  pekı hocam artık bu postu kapatalım dıcem bu son yazdıgnızda kafam bıraz karıstı. hocam  ben  domaıne isp dıye bır fırmda tutuluyor  ve fırmanın daha suan bır satık ıp yok tabıkı bunlar pazartesı gunu alınacak.

sımdı hocam ben statık ıp aldım dıyelım sonra  ısp fırmasına tlf acıp mail.domainismi.com A kaydını  81.X.45.X IP nize yönlendireceksiniz

Yine MX kaydınız ıda mail.domainisminiz.com olacak dıcem ve sonra  aşağıdaki adrese mail atıp asağıdaki yazıyo  yazacam 

dnsadmin@turktelekom.com.tr
    Merhaba Sayın Yetkili
    Mail Server Adımız mail.sunucum.com
    Mail Server İp Adresimiz 213.243.12.xxx
    Lütfen ters dns kaydı açarmısınız.

yanı yapı bu sekılde olcak   sonra ben dc uzerınde zaten dns kurulu       edg  server dns kurmuyorum   sadece suffıxx olan kısma dc etkı alanı adınız yazıyorum ve edg server olan ağ  ağkartının dn s kısmana dc dns verıyorum edg server yapacaklarrım sanırım bu kadar sonra

dc olan serv1 gecıyorum ve  dns edg serverın a kaydı ve mx kaydını acıyorum  makaledekı gıbı ve son olarakta ısadan gereklı portları acıyorum hocam.

benım yapacaklarım bunlar bunları yaparsam sızce sorun yasarmıyım artık dns olayınıda bu sekılde yapacam hocam

</