ÇözümPark

Çözümsüz Sorunuz Kalmasın.
ÇözümPark'a hoş geldiniz. Oturum Aç | Üye Ol
in ARA
Ana Sayfa Makaleler Forumlar Resimler Dosyalar Online Destek Biz Kimiz? İletişim

vmware server hakkında -Expand the Size of an Existing Virtual Disk-vmdiskmanager - vmware disk

Son Mesajınız 09-03-2008, 13:52 Rahmi Dilli tarafından gönderildi. 35 yanıt.
( Toplam 36 Mesaj ) 2 Sayfadan 1 -   1 2 Sonraki >
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki
  •  04-30-2008, 9:58 15911

vmware server hakkında -Expand the Size of an Existing Virtual Disk-vmdiskmanager - vmware disk

günaydın arkadaşlar

vmware server ile (esx değil) üzerinde 2 sanal makine var düşünelim. mesela ben bir makinemin hdd 20 gb yaptım ama sonra ihtiyacım genişledi sunucu kapanmadan hdd yi büyütebilir miyim?

ve ikinci sorum sunucu kapanmadan ram upgrade yapabilir miyim 

•  04-30-2008, 10:08 15914 Cevap 15911

Cevap : vmware server hakkında

Merhaba;

Yanlış anlamadıysam çalışırken donanım  ram hdd değişitmek istiyorsunuz. bu imkansız değil ama tehlikelidir.

Filozoflar dünyayı yalnızca değişik biçimlerde yorumladılar, oysa asıl sorun onu değiştirmektir
  •  04-30-2008, 10:13 15917 Cevap 15914

hdd büyük takılır sonradan genişletilebilir mi bunu soruyorum aslında ama sistem kapanmadan yada 2 hdd varsa 3. sistem kapanmadan dahil edilebilir mi

ama ram değişme olabilir. ne tür tehlike olabilir acaba 

•  04-30-2008, 10:30 15919 Cevap 15917

Arkadaşlar merhaba,

VMware Server'da bildiğim kadarıyla disk büyütme yok. İkinci hdd ekeyip os tarafında bunları birleştirip kullanabilirsiniz.

RAM upgrade olayı da açıkken yapılamıyor (ESX te bile bu şekilde).

Bilgi Teknolojilerinde kaçınılmaz son: Sanallaştırma
    Sanallaştırma'nın devi: VMware :))
  •  04-30-2008, 10:31 15920 Cevap 15914

Ertan KURUN:

Merhaba;

Yanlış anlamadıysam çalışırken donanım  ram hdd değişitmek istiyorsunuz. bu imkansız değil ama tehlikelidir.

Hayır imkansız !!!!

vmware de makina çalışırken tek eklenebilen donanım harddisk tir.

belli bir alan verilmiş boyutu büyütmek için diskpart.exe kullanılabilir. Ama C için bu geçerli olmayabilir vmware server i hatırlamıyorum.

"İman, kalben bilip tasdik etme, dil ile söyleyip ikrar etme, beden uzuvlarıyla da amel etmektir."

(Hz. Ali r.a. Kütüb-i Sitte, 16. Cilt , Sf. 492)

http://www.esersolmaz.com
  •  04-30-2008, 10:46 15922 Cevap 15920

Eser söylediğin şey de sadece ESX Server için geçerli. VMware Server'da var olan disk büyütülemiyor.

•  04-30-2008, 11:27 15926 Cevap 15922

şimdi tam kesin sonuca ulaşamadık mı :)

Vmware Conventer ile yapılıyormuş diye bir yazı var burda http://cozumpark.com/forums/thread/7670.aspx 

ram olayını geçelim peki vmware server yada esx server da sistem kapanmadan var olan hdd ye ekleme yapılıyor mu yani yeni hdd takılıyor mu ve var olan hdd nin boyutu sistem kapanmadan genişleyebiliyor mu evet ise hangisinde esx mi vmware serverdamı

teşekkürler 

•  04-30-2008, 11:32 15931 Cevap 15926

Merhaba,

ESX Server'da var olan diskin boyutu sanal makine kapatmadan yapılamaz. Fakat başka bir hdd eleme online olarak yapılabilir. 

VMware Server  da bu işi yapmak mümkün değil.

VMware Converter başka bir ürün. Bu ürünle makine kapalı iken var olan sanal makineyi convert et dediğin zaman başka bir sanal makine oluşturur, burada disk seçme bölümünde daha büyük bir disk verirseniz isteğiniz gerçekleşmiş olur. Fakat eğer başka bir sanal makine oluşturulacaksa (yani bu aşamaya gelindiyse) imaj alma programlarını da kullanabilirsiniz. Varsayalım ki Acronis ile şimdiki sanal makinenin disk imajını alın, ve yeni bir sanal makine oluturup daha büyük disk verin. Sonra alınan imajı network üzerinden o sanal makineye restore edin. Bu da ayrı bir çözüm...

•  04-30-2008, 11:38 15934 Cevap 15931

peki hocam ESX server sistem açıkken yeni bir hdd takılamaz. yanlış anlamadıysam sistem açıkken virtual disklerin boyutlarıda büyültülemez değil mi ?

vmware server da hiçbiri yapılmıyor diyorsunuz ama http://4sysops.com/archives/expanding-a-virtual-vmware-disk/ burda ki linkte vmware converter ile diski online resize edebiliyormuşuz hemde workstation 5.5 sürümünde. server da da olması gerek diye düşünüyorum deneyeceğiz heralde

herşey için teşekkürler 

•  04-30-2008, 11:57 15939 Cevap 15934

ESX Server'da online disk eklenebilir (yanlış anlaşıldı galiba). Sadece diski büyütmek için kapatmak gerekiyor.

VMware Server ın disk büyütme komutunu daha önce denemedim (komut kapalı iken çalışıyor, yanlış mı anlamışım). Haklısınız denemekte fayda var. Sonucu bize de bildirirseniz seviniriz.

Kolay gelsin. 

•  04-30-2008, 14:07 15963 Cevap 15939

Merhaba. Eserinde dediği gibi diskpart aracı ile, system ve boot volume kesimleri dışındaki bölümler, sistem online durumda iken genişletilebilir. Ama diskler dinamik yapıda ve ntfs olmalı. Ayrıca yeni eklenen ve tanımsız olan kesim, genişletilecek alandan hemen sonra geliyor olmalı.

Hotswap konusunda birkaç şey söylemek isterim. (ESX için konuşmuyorum)

cpu, ram, hdd, controller card lar vs.. bunların hepsi, uygun mimari ile hotswap yapılabilir. Çünkü hotswap cpu nun, diskin yada ram in değil, bağlandıkları donanımın izin verdiği bir teknolojidir. (anakartın, disk controller card ların gibi..)

Windows server 2003, mimari olarak hotswap ram ve disk olaylarını zaten destekliyordu (uygun donanım ile). Windows Server 2008 ile bu yapı, yani dynamic hardware partitioning teknolojisi çok daha gelişti ve yine uygun donanımlar ile, birçok i/o aygıtın, cpu nun ve ram'in hotswap kullanılmasına imkan verir duruma geldi.

ESX 'in bu duruma tepkisi ne olur bilemiyorum :) 

serhatakinci.com
    MCP, MCSA+S+M, MCSE+S+M, MCTS:Vista
    MCITP| Enterprise Administrator
    MCITP| Enterprise Support Technician
    MCTS | Windows Server 2008 Active Directory
    MCTS | Windows Server 2008 Network Infrastructure
    MCTS | Windows Server 2008 Applications Infrastructure
  •  04-30-2008, 16:04 15991 Cevap 15963

çok teşekkürler

ikişey daha sorucam

1. VMware Server ile VMware ESX Server arasında ne gibi farklılıklar var?

2. VMware ESX Server bildiğim kadarıyla Linux OS lere kuruluyor, doğru mudur? Windows desteği yok mu bunun? 

•  04-30-2008, 16:13 15995 Cevap 15911

farkları büyük.

ESX bir OS tur (operating system). kendi kernel'i vardır ve direk donanım üzerine kurulur. Yani platform bağımsızdır, windowsla linuxla alakası yoktur. ESX üzerine işletim sistemlerini kurup çalıştırısın.

Vmware Server ise bir emulator yazılımıdır ve işletim sistemi üzerinde çalışmak zorundadır. (windows üzerinde linux üzerinde vs..). Vmware server'ı bir işletim sistemi üzerine kurarsın, daha sonra onun üzerine sanal iişletim sistemleri kurarsın. Yani tüm yapı en alttaki işletim sistemine bağlıdır.

Temel fark bu. Ama ESX daha bir çok enterprise teknolojiye sahiptir. Cluster yapıları ile çalışabilmesi, vmotion, drs, ha storage yapıları gibi..

serhatakinci.com
  •  04-30-2008, 16:15 15998 Cevap 15995

2. VMware ESX Server bildiğim kadarıyla Linux OS lere kuruluyor, doğru mudur? Windows desteği yok mu bunun? 

ikinci sorunun cevabıda yukarıdaki potumda gizli.

Hayır ESX'in linux OS lere kurulması gibi bir durum sözkonusu değil. Çünkü ESX zaten kendisi bir OS dir ve direk donanım üzerine kurulur. Bu nedenle linux destekler windows desteklemez gibi birşey söz konusu değil.

serhatakinci.com
  •  04-30-2008, 17:22 16037 Cevap 15998

anlaşıldı hocam vmware esx server denemesi yapacağım

keşke bir makale olsaydı :(

teşekkürler herşey için 

•  04-30-2008, 17:25 16039 Cevap 16037

ESX için kurulum makalesi portalımızda mevcut ....

Devamıda yolda gelicek ...

"İman, kalben bilip tasdik etme, dil ile söyleyip ikrar etme, beden uzuvlarıyla da amel etmektir."

(Hz. Ali r.a. Kütüb-i Sitte, 16. Cilt , Sf. 492)

http://www.esersolmaz.com
  •  04-30-2008, 17:37 16045 Cevap 16039

evet kurulum makalesi var gördüm

devamınıda beklicez teşekkürler 

•  04-30-2008, 22:56 16107 Cevap 16045

evet deneme yapamıyorum çünkü vmware esx server her network kartını desteklemiyor installation ekranında bununla ilgili hata veriyor

illa server etherneti olacakmış malesef

bende burdan sorayım. vmotion teknolojisi ayrı bir tool olarak mı geliyor yoksa içine gömülü ve ayrı bir lisans ücreti mi ödemek gerekiyor bide vmware esx 2 cpu tahmini fiyat verebilirmisiniz

•  04-30-2008, 23:12 16112 Cevap 16107

ESX'i normal bir desktop'a kuramazsın. Mutlaka bir storage (en basitinden SAS, SCSI ) ve performanslı bir NIC olması gerekir.

vmotion ise VirtualCenter üzerinden uygulanan bir özellik ve Enterprise Lisans içerisinde geliyor.

Enterprise lisans 'ın 2cpu su varmı bilemiyorum ama 6 cpu lisans + VC Fondation 15.000$ üzerinde.

Fiyat istersen seni yönlendirebilirim.

serhatakinci.com
  •  04-30-2008, 23:18 16115 Cevap 16112

anladım hocam saolun. bide sizin makalenizi sitenizden okudum da bir sorum olacak. şimdi şöyle demişsiniz: iki fiziksel sunucu üzerinde işletim sistemleri olsun ve bunların arasında cluster olsun. 1. esx server daki sistemlerden birisi göçtüğünde datalar kaybolmadan diğer b sunucusuna aktarılır demişsiniz vmotion teknolojisi sayesinde

arada zaten cluster varsa vmotion a gerek yok cluster zaten bu işi yapmıyor mu hocam yoksa benmı yanlış bılıyorum yada sizin cluster dan kastınız esx serverın kendis oluşturduğu cluster mı nedir?

•  04-30-2008, 23:26 16118 Cevap 16115

Evet, ESX serverlar arası cluster bahsettiğim. Cluster'ın anlamı küme, gurup tur. İki ESX'i vmotion çalıştırcak şekilde yapılandırdığında, bir nevi cluster şeklinde çalışırlar.
    serhatakinci.com
  •  04-30-2008, 23:30 16122 Cevap 16118

yani işletim sistemleri arasında yani sistemden yapılan cluster olmasına gerek yok dediğiniz gibi vmware esx i vmotion çalıştıracak şekilde yapılandırırsam cluster gibi çalışırlar diyorsunuz

bide bunun makalesi olsa varya tadından yenmez :)

teşekkürler herşey için makalenin devamını dört gözle beklemekteyim çok saolun.

•  04-30-2008, 23:37 16126 Cevap 16122

Sanal OS'ler, yani işletim sistemleri arasında daha farklı cluster yapıları kurulabilir. load balancing cluster vs.. gibi

vmotion ile sağlanan yapı için ise failover cluster diyebiliriz.

serhatakinci.com
  •  05-01-2008, 8:35 16182 Cevap 16126